Bő egy napja adtunk hírt arról, hogy a konzolokra nemrég megjelent, PC-re november 22-én érkező Assassin's Creed IV: Black Flag egyik egyedi játékeleméhez, nevezetesen Edward Kenway kapitány flottájának menedzseléséhez Online Pass szükséges. Amennyiben valaki újonnan vásárolja meg a játékot (például azt a pofás Skull Editiont, amit tegnap csomagoltunk ki új videórovatunkban), a dobozban található kódot bepötyögve érheti el ezt a funkciót, ha azonban használtan szerzi be a pakkot, vagy akár kölcsönkéri egy haverjától, 10 dollárért válthatja meg az „útlevelét”. Ez egyébként más tartalmakat is felold, így mindenképp hátrányba kerül a „másodkezes” játékos. Pontosabban került.

Ma ugyanis a Ubisoft, teljesen váratlanul kiadott egy sajtóközleményt, amelyben az áll, hogy meghallgatva a közösség szavát, és megértve, hogy voltak, akiknek a játékélményét az Online Pass hiánya rontotta, a kiadó úgy döntött, hogy ezt a funkciót törli a Black Flagből. Mindez azt jelenti, hogy immár mindenki szabadon használhatja Edward flottáját, a többi online komponenst és az extra tartalmakat egyaránt. Sőt, a Ubisoft nemcsak az Assassin's Creed IV-ből eliminálja ezt, hanem minden jövőbeli játékából is, magyarul az Online Pass rendszere megszűnt létezni.  

Úgy tűnik, a kiadók kezdik belátni, hogy mégiscsak a játékosokból élnek, és nem lehet úgy táncoltatni őket, ahogy szeretnék. Tavaly novemberben a Square Enix gondolta meg magát (ők a Hitman Absolution Contracts módját tervezték kulcsra zárni), májusban az Online Pass szisztémát kitaláló EA hagyott fel a rendszerrel, augusztusban pedig a Codemasters követte őket – ebbe a sorba áll most be a Ubisoft is. Végre egyszer a jó példa ragadós...

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!