Na és a játékok?

A fenti, hivatalosnak még csak véletlenül sem nevezhető adatok alapján leszűrhető, hogy az új Xbox egy erős, de a PS4-nél is hamarabb elavuló játékkonzol lesz, minden bizonnyal kidolgozott online lehetőségekkel, egy frissített, minden téren naprakész Xbox Live-val egyetemben -- mely állítólag ugyanúgy fizetős szolgáltatás lesz, mint most. A filmek szerelmesei örülhetnek ugyan, na de mi a helyzet a videojátékok megszállottjaival? Nos, az már most biztos, hogy egy rakás korábban is sikeres IP-t az új Xbox is megörököl. A Halo 5 és 6 például Durango-exkluzív játékok lesznek, de várható Gears of War, Forza... és ennyi, más akkor sem jut eszünkbe, ha egy Elite energiapengét szorít a torkunknak. Sajnos a Microsoft az utóbbi időben eléggé elkényelmesedett AAA-téren, noha a Lionheadnél már fejlesztenek a masinára (nyilván új Fable-t), és talán a Rare-rel is kezd valamit a hatalmas kiadó. És persze az is 100%-os biztossággal kijelenthető, hogy a több millió Call of Duty-rajongó az új gépen is exkluzívan juthat hozzá egy rakás DLC-hez.

Utóhatások

A PlayStation 4 2013 karácsonyi megjelenése és a Wii U tavaly őszi premierje felveti a kérdést, hogy vajon mikor jön ki az új Xbox, mi lesz a neve, és mennyiben hat majd ki a videojátékok világára, különös tekintettel a PC-sekre nézve. Nos, elemzők és név nélkül pletykálkodó Microsoft-alkalmazottak 2014 tavaszára datálják a gépet, ami nem jelentős hátrány, bár így a gyártó lemarad a karácsonyi szezonról. Igaz, az ipari kannibalizmust is sikerül elkerülni -- ez az őskapitalista rákfene már nem egy játékgép halálát okozta, nem csoda hát, hogy mindhárom konzolgyártó igyekszik a többiektől eltérő időpontban kiadni a portékáját. A konzol neve egyelőre találgatások tárgya, a Microsoft a 2010-es dokumentumban Xbox 720-nak nevezte a gépet, sőt, a Vasököl című filmben is így reklámozták a konzolt. Persze ez elég buta elnevezés lenne, és a redmondiak csak nem követik el kétszer ugyanazt a hibát. Hívhatják Xbox 8-nak, The New Xboxnak, vagy csak simán Xboxnak, követve az Apple politikáját. Ezt minden bizonnyal csak nyáron fogjuk megtudni, csakúgy, mint azt, hogy a gép támogatja-e majd a használt játékokat és kompatibilis lesz-e az Xbox 360 játékaival.

Az új Xbox architektúrája az eddig kiszivárgott információk alapján egy erős PC-t feltételez, bizonyítva a hipotézist, mely szerint a gyártók a gyors sikerre koncentrálnak és nem bíznak többé a bonyolult felépítésű vasakban. Ez magával hozza, hogy a PlayStation 4-ről és az Durangóról egyaránt könnyű lesz a PC-s portolás, vagyis az exkluzív címek értéke tényleg csak a konzolok atyacégei számára lesz mérhető. Nem új trend ez, a nagy kiadók szinte csak és kizárólag multiplatform programok fejlesztésében gondolkodnak, de most már talán több alkotás lesz elérhető PC-re, és a sokszor fél évnél is hosszabb portolási időt is megúszhatjuk. Mindazonáltal a háború frontjai várhatóan nem távolodnak el egymástól: a Sony gépét ugyanazok veszik majd, akik a PS3-ra is beruháztak, az Xboxot a Live-on duhajkodó huszárok választják egyből, a Wii U pedig a Nintendo-franchise-okba vetett általános hit miatt marad fenn. Azt viszont nehéz megjósolni, hogy mi lesz tíz év múlva, ha ezek a konzolok is kimennek a divatból. Legközelebb majd elmélkedünk a témáról egy kicsit.