Ha összeházasítod a DayZ zombiktól nyüzsgő, mindennapi túlélésre kihegyezett világát a Minecraft szabad építkezésével, máris tudod, milyen játéknak ígérkezik a Steam Greenlighton debütált, ingyenesen kipróbálható MMOFPS, az Unturned.

A mindennapi zombikalandokat a szokott módon élhetjük túl: vadászhatunk állatokra, gyűjtögethetünk növényeket, hullákat fosztogathatunk, és persze mindezt csoportba verődve. Utóbbi esetben szóba jöhet a diplomatikus csereakció két csapat között, vagy az erőszakosabb megoldás, ilyenkor az erősebb viszi a bankot. Mindezt a szabadon bejárható Prince Edward Islanden élhetjük át.

Na de hogy jön ide a Minecraft? Nos, kérem, ha ránézünk a lenti videóra, már kiderül, a látvány eléggé szembetűnő. Emellett az Unturned „megörökölte” az építkezősdit is, így a túlélés érdekében hatalmas erődítményeket vagy kisebb településeket építhetünk ki barikádokkal, de fejleszthetünk csapdákat, bonyolult elektronikai rendszereket is.

A túlélőtúrán részt vehetünk a Bandits vagy a Heroes színeiben. Előbbi az alattomos gyilkolós, fosztogatós metódust követi, ide értelemszerűen kisebb fegyverarzenál kell, hiszen a tagok más játékosok ellen szállnak harcba (PvP). A Heroes játékmódban a „játékos a környezet ellen” (PvE) szerverekre kell felkapcsolódni, itt a kooperáció, a baráti klánok kiépítése a lényeg. Ha békés játékot szeretnél, itt a te helyed -- már amennyire békés tud lenni a zombiapokalipszis.

Az Unturned folyamatosan fejlődik a játékosok visszajelzései alapján, így az elkövetkezendő hónapokban a helyszín, a felszerelések, de még az építkezős részek is alaposan kibővülhetnek, attól függően, mit akar a közösség.