Az elmúlt hónapokban a Pokémon Go hatalmas népszerűségre tett szert, milliók futkosnak a városokban mobiltelefonnal a kézben, hogy megszerezzenek egy-egy virtuális zsebszörnyet. A kiberbűnözők ezt kihasználva alkottak és tettek fel a Play Store-ba egy alkalmazást, ami a Guide for Pokémon Go nevet viselte. Az alkalmazást az elmúlt időben rengetegen letöltötték, ami kéretlen appokkal és hirdetésekkel kezdte el bombázni az Android tulajdonosoknak a megfertőzött telefonját.

A Kaspersky Lab elemzése szerint szerint "a trójai érdekes tulajdonságainak köszönhetően észrevétlen marad az antivírusok számára. Például nem akkor aktiválódik, amikor az áldozat elindítja az applikációt, hanem megvárja, amíg a felhasználó telepít vagy töröl egy másik appot és aztán leellenőrzi, hogy az applikáció egy valódi készüléken fut vagy egy virtuális gépen. Ha egy valódi készülékről van szó, a trójai vírus további két órát vár, mielőtt megkezdené rosszindulatú tevékenységét, de a fertőzés még akkor sem garantált. Miután kapcsolatba lépett a vezérszerverrel és feltöltötte a fertőzött készülék adatait úgy, mint a mobil országa, nyelve, a készülék modellje és operációs rendszerének verziója, a trójai megvárja a szerver válaszát. Válasz esetén további vírusmodulokat tölt le és telepít."

Az adatok azt mutatják, hogy eddig több, mint 6000 ember telefonját fertőzte meg sikeresen a trójai, ráadásul a bűnözők a telefonokon tárolt összes személyes adathoz hozzáférést szereztek. "Az online világban bárhova is menjenek a fogyasztók, a kiberbűnözők gyorsan követni fogják őket. Ez alól a Pokémon Go sem kivétel. A trójai vírus áldozatai először lehet, hogy észre sem veszik az idegesítő és zavaró hirdetések nagyobb számát, de a fertőzés hosszútávú következményei jóval fenyegetőbbek lehetnek. Ha áldozatul esett, akkor valaki benne van telefonjában és operációs rendszere, minden tevékenysége és az összes elmentett adat a támadó birtokában van. Az appot már eltávolították a Play Store-ból, de fél millió ember még mindig ki van téve a fertőzés veszélyének, ezért reméljük, hogy ez a bejelentés cselekvésre sarkallja őket." mondta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab senior víruselemzője.

Ebből a példából is látható, hogy napjainkban mindennél fontosabb a biztonságtudatosság, és az, hogy, hogy kétszer is meggondoljuk, mielőtt letöltünk valamit. Vigyázzatok mindig!

508800-pokemon-go.jpg