A Gears of War sorozat eddigi részeit a borús, elkeseredett hangulat jellemezte, ami érthető is, hiszen az emberiség vesztésre állt az óriási túlerővel rendelkező locust sereggel szemben. Az alaptrilógia azonban a háború végső szakaszában játszódott, mikor a túlélők már elvesztették a reményt, az új epizód, a Judgement viszont közvetlenül a konfliktus kirobbanása után veszi fel a fonalat, ami lehetőséget biztosított az írók számára, hogy egy kis vidámságot csempésszenek az összecsapások közé.

A játék egyik írója, Rob Auten kiemelte, hogy természetesen lesznek nagyon sötét pillanatok a hőseink kalandja során, ám nem ez az átfogó hangulat. Az írói stáb egy olyan gárdát akart megteremteni, akik a körülmények ellenére is vidámak tudnak lenni, ebből fakadóan pedig nekünk, játékosoknak öröm a közelükben lenni.

A másik író, Tom Bissell ehhez annyit tett hozzá, hogy azért játszunk játékokkal, hogy jól szórakozzunk, ne pedig bűntudatot és megbánást érezzünk, s így a Gears of War: Judgment is egy alapvetően szórakoztató, az eddigiekhez képest vidámabb lövölde lesz.