A fenti videóhoz nem fűznék hozzá sokat, mivel semmit nem árul el. Azt nagyon jól teszi, de előttem már ezt más elemezte, így ezzel nem pazarlom a drága időmet. Itt egy videó amit érdemes megnézni a bejelntéssel kapcsolatban.

Szóval a promóból egyáltalán nem derült ki, hogy mi a fene ez a Pottermore. Alex Day (videó a fenti linken) rávilágított, hogy ez lehet csak egy szimpla website, és igaza volt.
Ne szaladjunk ennyire előre. Az oldal most lett elérhető mindenki számára, így én is gyorsan regisztráltam. Érdekelt, hiszen szerettem a könyveket, és azt ígérte, hogy itt exkluzív információkat találunk, és lesz egy saját kalandunk is.
Ha regisztrálni szeretnénk, akkor előbb ki kell deríteni, hogy mágikusak vagyunk-e, hiszen muglik nem nézhetik meg az oldalt. Szerencsére átmentem a teszten és kiderült, hogy van varázserőm (ki gondolta volna?). És jött az első csalódás. A mágikus felhasználónév tényleg mágikus. Annyiban, hogy nem választhatunk felhasználónevet. A játék gyakorlatilag felajánl négy-öt opciót a ShadowCloak5459, UnicornFeather10965, PotionPatronus20321 meg hasonlók színvonalán. Ez azért van, hogy a gonosz pedómacik ne zaklassák a kisebbeket.
Ez hatalmas fail, és részletezem is, mert tényleg jó. Egyrészt a barátok adhatnak egymásnak becenevet, ergo a felhasználónév helyett valami más fog megjelenni, ami lehet ugyanolyan személyes. Másrészt beépített Facebook van a honlapon, így a barátok közt a Facebook is operál. Így egy 7-8 éves gyerek minden adatához hozzájuthat egy pedómaci, ha bejelöli barátnak, és melyik gyerek utasítaná vissza a barátfelkérését GoldenUnicorn4N4L53X-nek?
De a kedvencem, hogy belépésnél ezt a felhasználónevet kell használni. Hiába írom be az email címemet, azzal nem tudok belépni, úgyhogy meg kell jegyezni a RainbowPotion8U77 szintű felhasználónevemet is (bár sokszor nem fogok belépkedni).

De lépjünk is tovább. A honlap elsőre zárva van, lépkedni kell a fejezetekben, hogy mindent elérjünk. A könyvek alapján haladunk, Harry útját követve. És ez is egy probléma. Nem jövök rá, hogy most Harry-t alakítom, vagy egy kleptomániás gyereket (gyakorlatilag mindent ellopunk, prefektusi jelvényektől kezdve békaszemeken át mások fiókjában talált galleonokig). Az 5. fejezetig gyakorlatilag azt látjuk, ami a könyvben volt, némi interaktivitással. Majd az Abszol út jön, és ott már magunknak kell bevásárolni.

Ez a kaland elég gyenge. Gyakorlatilag a könyvek fejezeteit felbontották négy-öt képre. Ezek a képek több szintből állnak, amik között zoomol-hatunk. És ezeken a szinteken kell (inkább lehet) megtalálni a különböző érdekességeket. Van ami szimplán a táskánkba megy, van ami plusz információt ad. Aki olvasta a könyveket, az csak utóbbit fogja érdekesnek tartani. Nagyon jó háttérinfókat tudhatunk meg a könyv egyes karaktereivel kapcsolatban, megtudhatjuk a 40 elsőként megnevezett elsőéves nevét (az eredeti lejegyzetelt formában), az indíttatást néhány karakter kiléte mögött, egyes helyszínek múltját. Ezek prezentálására meg egy sima honlap is elég lett volna, ahol mindez elérhető, nem kellett volna elrejteni képekben.

Van kettő "minijáték" is. Az egyik a bájital főzés, a másik a párbajozás (ismerős valahonnan? -khmFélvérkhmHercegkhm-). És egyik sem túl jó móka. A bájitalfőzésnél követni kell egy receptet, amit könnyű elrontani, viszonylag sokáig tart, és magunknak kell venni hozzávalókat (de mechanikájában körülbelül ugyanaz, mint amit már a Félvér Herceg játékában láttunk). A párbaj pedig még ennél is gyengébb. A 6. játékra (a 7. és 8. játék nem létezik, főleg a 7. nem) végre sikerült egy normális párbajrendszert létrehozni, ami jó volt. Itt inkább még az első részhez hasonló vonalat követjük. Ott egy színes vonalon keresztül kellett végighúzni a pálcánkat. Itt a varázslat különböző betűin van a hangsúly. A betűk a pálcamozdulat irányában helyezkednek el, és mikor a pálcamozdulat a megfelelő betűhöz ér, akkor le kell nyomni kétszer a betűt egy megfelelő ritmusban. Alapötletnek nem rossz, de sok értelme nincs. Amint megtaláljuk azt a kötetet (a varázslatok kötetekben találhatóak, ez tetszett) amiben a Petrificus Totalus van, gyakorlatilag a többinek nincs értelme. Egyszerű, és sok pontot hoz, ha párbajozni szeretnék. Gyakorlatilag mindenki ezt használja.

Szóval jó-e, vagy sem. Én utóbbira szavazok. Vannak nagyon jó pillanatai. Az Abszol út, a pálcaválasztás, a házak közötti pontverseny jelenléte és a Teszlek süveg mind igen érdekes volt, és erre várt minden Harry Potter fan. De végül nem éreztem azt, hogy ez az én saját kalandom lett volna, hanem valami 90% Harry Potter történet, 5% kiegészítő ismeretek, 5% saját kaland egyveleget kaptam.

Ahogy végiggondolom az egészet, egyszerűen nincs olyan aspektus, amit egy MMO nem csinálna jobban. Bejárható Abszol út, kastély, mindenféle PVP párbaj terület, az extra információ achievement rendszeren keresztüli megszerzése, és egy SAJÁT történet. Ezért nem kevesen fizetnének, és ugyan kevesebb emberhez jutna el, több bevételt hozna (mert egyelőre csak az audio és e-book eladásokból jön bevételük a honlapon keresztül).

Aki szereti a Harry Potter világot, az mindenképp nézzen rá, de ne számítson sokra. Csak az első kötet van még megnyitva, és ha azt befejezi az ember (2-3 óra), semmi értelme nincs a maradásnak. Sok érdekes információt lehet megtalálni, de semmilyen elvárásnak nem képes megfelelni. Az egyetlen előnye, hogy ingyenes.