Ha létezik az akció műfajnak királya és olyan sportfilm klasszikus, amit mindenkinek látni kell, akkor az kétségkívül Sylvester Stallone és a Rocky. Az egyszerű proli fiúból lett világbajnok történetével kezdődött Sly sikertörténete is Hollywoodban. A ma hetvenhatodik születésnapját ünneplő színész azóta is aktív. Hamarosan élete első sorozat főszerepében és egy szuperhősmoziban láthatjuk, de vászonra kerül A feláldozhatók negyedik és A galaxis őrzői harmadik részében is, most azonban vessünk egy pillantást ikonikus alakításaira.

Rocky után hamar belevágott a Rambo szériába. Noha mindkét sorozat egyre sablonosabb irányt vett, első epizódjaik művészi értékét vagy akár súlyos társadalmi mondanivalóját méltatlan volna kétségbe vonni. Sly később az Apollo filmekkel visszatért gyökereihez, és kiengesztelte csalódott rajongóit.

Emlékezetes filmje marad a James Magnold (LoganAz aszfalt királyai) rendezésében született 1997-es Copland, ahol Harvey Keitel, Ray Liotta és Robert De Niro oldalán, a korrupt New York-i rendőrökkel száll szembe esetlen, de eltökélt zsaru szerepében.

Sly humoros arcát sem rejtette véka alá. Szívesen emlékszünk a John Landis bábáskodása alatt született 1991-es Oszkárra, illetve az 1989-es Tango és Cash-re. Születésnapja alkalmából legjobb alakításait megörökítő képekkel köszöntjük az eddig közel kilencven szerepet vállaló Stallonét. Nektek melyek a kedvenc filmjeitek az elnyűhetetlen akciósztártól? Írjátok meg kommentben!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: IMDB, Marvel Blog)