Az EA fejesei úgy döntöttek, nem vesznek részt az E3 2016-on, helyette inkább, egy nappal megelőzve a világ legnagyobb játékos show-ját, saját rendezvényt szerveznek EA Play címen (nem mellesleg, a Disney, az Activision és a Wargaming.net is távol marad az idei Electronic Entertainment Expótól). De hiába különcködnek, mi így is egy kalap alá vesszük őket, már csak az egyszerűség kedvéért is.

Mégis mit várhatunk idén az EA-tól? – tehetjük fel a kérdést, pláne most, hogy saját show-t rendeznek. Mi van a tarsolyukban, ami szerintük kitölthet egy egész rendezvényt? Jó kérdés, pláne a tavalyi év fényében, ami elég lagymatagra sikerült. Az EA konferencia nagy részét a sportjátékok tették ki, a maradék időt pedig az akció dominálta. Láthattuk mozgás közben a Need for Speedet, a Mirror’s Edge Catalystot és a Star Wars: Battlefrontot, sőt, még az új Mass Effectből is kaptunk egy nagyon minimális ízelítőt.

De összességében semmi olyat nem mutattak, ami miatt annyira érdemes lenne külön show-t rendezniük, sőt, igazándiból mindez még az önálló konferenciának is lapos volt. Persze az okokat valószínűleg nem a tartalomban, hanem a költségvetésben és az exkluzivitásban kell keresni, aztán, hogy ez mennyire lesz megtérülő, az majd kiderül az EA Play után. Viszont minket most inkább a tartalom érdekel, szóval lássuk, mire számíthatunk.

electronic-arts-logo.jpg

Ami biztos lesz

Már most mérget vehetünk arra, hogy a Battlefield 1 igen komoly szeletet hasít majd ki a show-ból, mi több, valószínűleg ez lesz az egyik sztár az EA Playen. Gameplay-videókra és új trailerre egyaránt számíthatunk, és valószínűleg mindent megtudunk a Battlefield 1-ről, amit tudni érdemes. A pályák, a kampány, a többjátékos módok, a fegyverek – bár nem ez lesz az első Battlefield, az új éra, azaz az első világháború időszaka izgalmassá teszi a már bejáratott brandet.

A Battlefield 1 az EA Play sztárja lehet.

Ugyanígy előtérben lesz a Titanfall 2, ami ugyanúgy októberben érkezik, mint a Battlefield 1, úgyhogy ildomos lenne többet is megtudnunk róla azon kívül, hogy lesz benne kampány, meg nagyobb pályákkal operál majd. Sarkalatos pont a single player mód megismertetése, ez ugyanis nagyon hiányzott az első részből, sokan vágytak rá, és valószínűleg ez lesz a játék sikerének egyik záloga. Plusz arra is kíváncsiak vagyunk, mivel tudják feldobni a Titanfall elsőre érdekes, aztán hosszú távon unalmassá váló koncepcióját.

Már az is biztos, hogy az EA Playen alaposan megismerkedhetünk a Mass Effect Andromedával, hiszen az előzetes hírek szerint kipróbálható lesz a rendezvényen, ez pedig biza gameplay-videók tömkelegét jelenti. Remélhetőleg a show végére már jóval többet fogunk tudni erről a rejtélyes programról, mint mondjuk most. Sok kérdésre keressük a választ: Ki lesz a főhős? Mit keresünk egy másik galaxisban? Mennyire lesz RPG? Mennyire lesz TPS? Mikor játszódik? Lesznek-e visszatérő szereplők? Mennyit vesz át a trilógia világából? És így tovább, lehetne még egy darabig sorolni.

Idén már a Mass Effect Andromedából is többet kapunk, mint egy semmitmondó trailer.

E három játék mellett nyilvánvalóan a sporté lesz a további szerep, hiszen nincs E3 EA Sports bejelentések nélkül. Biztos alapos prezentációt kap az NHL 17 és a Madden NFL 17, illetve szinte biztos, hogy itt jelentik be a FIFA 17-et, sokan meglepődnének, ha nem így lenne.

Ami még várható

Nagyon meglepő lenne, ha nem jelentene be az EA új DLC-ket a Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2-höz, főleg annak tükrében, hogy már az első etaphoz is rengeteg kiegészítő érkezett, amihez képest a folytatás még le van maradva.

Feltehető, hogy az új Bioware-játékkal is az EA Playen ismerkedhetünk meg, amiről nagyjából semmit sem tudunk, de a GDC-n suttyomban már promózták, szóval meglepő lenne, ha az E3 2016 idején nem lepleznék le. Sokan sokfélét sutyorognak erről a programról, felmerült egy akciójáték, de a Dragon Age 4 ötlete is.

Ha az EA tartani akarja az évi egy Star Wars-játék kvótát, akkor ideje lenne előhozakodniuk a Visceral műhelyében készülő programmal, amiről még mindig csak találgatni tudunk. Merthogy ez az egyetlen program a témában, ami idén megjelenhet, hiszen már évek óta dolgoznak rajta, és minden más Star Wars-játék a következő évekre van belőve. Az EA Play nagyszerű hely lenne a bemutatására, és nem csak egy trailerre gondolok, hanem gameplay-videókra és sok-sok információra. Az EA-nak ráadásul már csak azért is érdemes lenne ráfeküdnie a témára, hogy elvonják a figyelmet a sokak számára csalódást okozó Star Wars: Battlefrontról.

Néhány teória szerint a Visceral a Star Wars 1313 feltámasztásán dolgozik.

Emellett érdemes még számítani egy NBA Live 17 és a már említett FIFA 17 bejelentésére, illetve szerintem a Pro Evolution Soccer 2017 is megjelenik majd a színen. Illetve talán a Need for Speed: Edge-ről is hallunk végre valamit, bár erről még csak pletykák sincsenek. Mégis, meglepő lenne, ha az EA Playen nem lenne legalább egy teaser az NFS-széria első MMO-járól.

Álmodjunk szépeket

Most jönnek azok a címek, amik majdnem száz százalék, hogy nem lesznek ott az EA Play-en, legfeljebb valami semmitmondó teaser képében – de még valószínűbb, hogy úgy sem.

A Respawn Star Wars játéka érdekesnek ígérkezhet, de a 2019-es megjelenés még elég messze van, semmi szükség rá, hogy a Titanfall 2 mellett még ezzel is foglalkozzanak, pláne, ha tényleg bemutatják a Visceral csillagokháborújás programját. Ugyanígy nem számítunk a Motive-féle Star Wars-játékra sem. A Battlefront 2 viszont lehet, megér egy hasonló teasert, mint amilyet 2014-ben az első részről láttunk.

Mint említettem, anno voltak pletykák arról is, hogy a Bioware esetleg a Dragon Age 4-en dolgozik, ennek bejelentésére az EA Play szintén alkalmas lenne, de momentán erre kevés esélyt látunk, főleg, ha az új programot is most leplezik le – kivéve persze, ha az új program a Dragon Age 4.

Jó lenne az is, ha kiderülne, mégis mi a helyzet a Star Wats 1313 körül, aminek feltámasztásáról sokat hallani, de hivatalos állásfoglalás az ügyben nem történt. Az valószínűtlennek tűnik, hogy valóban megkapjuk a Star Wars 1313-at, ellenben abban lenne ráció, hogy alapötletét továbbfejlesztve új játékot eszkábáljanak belőle. A vadabb teóriák szerint a Visceral pont ezen dolgozik.

Star Wars: The Old Republicot jegyző Bioware Austin is dolgozik valamin, ami elvileg egy teljesen új IP lesz, ráadásul MMO, viszont mivel februárban még igencsak pre-produkciós fázisban jártak, aligha valószínű, hogy ezt az E3-on leplezik le. Viszont ki tudja, egy új The Old Republic kiegészítő bejelentése még befuthat.

Az EA sajtókonferenciája hazai idő szerint június 12-én, vasárnap, 22:00-kor veszi kezdetét.

ÉS TE MIT VÁRSZ AZ EA SAJTÓKONFERENCIÁJÁTÓL?