Darius, Brooklynn, Yaz, Kenji, Sammy és Ben fél évet (három évadot) húzott le az Isla Nublaron, miután kiszabadult az Indominus Rex és romba döntötte a Jurassic Worldöt. Menekülésüket végül két orvvadásznak köszönhették, akik bár dínópapivá váltak, jachtjukat hátra hagyták.

A kalandoknak itt vége is szakadhatott volna, ha nem válna újra és újra igazzá Qui-Gon Jinn bölcsessége: mindig van egy nagyobb hal. A Jurassic World: Bukott birodalom elején Eli Mills emberei véletlenül szabadon engedték a Mosasaurust – eme eseményeket amúgy a Krétakori tábor harmadik évadában is láthattuk más szemszögből. És hát ez a „kicsi” halacska szívesen megrág mindent: cápát, Pteranodont, tengeralattjárót és jachtot is. A szerencsétlen – a Cápa című filmet megidéző – találkozás után hőseink egy új szigeten kötnek ki, ami számukra kellemetlen meglepetéseket tartogat. Bár azt hitték, nem kell többé dinoszauruszokkal foglalkozniuk, sajnos nem szabadulnak a Jurassic-élménytől. Ezúttal azonban elmarad a hűha, azonnal jön a futás és a sikítás.

Denver és Mikrobi bosszúja

A készítők állításuk szerint azért hagyták maguk mögött a Nublar-szigetet, mert hős kis csapatunk már három évadon át futkosott dinoszauruszok elől a dzsungelben és most valami újat akartak. Olyat, ami a kölyköknek és a nézőknek is egyaránt ismeretlen. Nos, ez az ígéret részben jól sült el, részben nem nem annyira jól, és részben nem is lett betartva.

Az igaz, hogy a krétakori táborozók most megjárnak sivatagot és sarkköri területet is, de jórészt mégis csak dzsungelben szaladgálnak a dinoszauruszok elől. Na meg a robotok elől, ugyanis eme név nélküli szigeten az előző évadban már sokat emlegetett Mantah Corp. állított fel egy szupertitkos, és a Jurassic-univerzumhoz képest high-tech bázist, ami teli van BRAD nevű robotkutyákkal.

Ez az, ami miatt sajnos a Jurassic World: Krétakori tábor 4. évada nehezen illeszthető be az eddigi kánonba. Néhány dolog persze magyarázható. Bár sok helyen azt harsogják, hogy a biomok afféle hologramok, ez nem igaz, valódi környezetet alkotnak. Az álcázásuk pedig leginkább a Star Wars: The Mandalorianben is használt StageCraft-ra hasonlít. A drónok által gerjesztett láthatatlan kerítés sem új, erről már esett szó a Jurassic Worldben is (a dínókban chip van, ami megrázza őket, ha megközelítenek egy bizonyos objektumot). De ezek a BRAD-ek, ezeket nehéz hová tenni.

Még nem is feltétlen a létezésükkel van gond, hanem azzal, hogy túl nagy hangsúlyt kaptak. Értem én, a gyerekeket már nem nagyon izgatja egy dinoszaurusz. Fél év nublari vakáció után ez azért nem meglepő. Bár találkoznak néhány (számukra) új állattal, mint a kardfogú tigris és a Spinosaurus, és ezek azért okoznak nekik meglepetést, alapvetően nem rázza meg őket. A robotok viszont nekik is fejfájást okoznak, főleg az újabb modellek.

De ez a sorozat nem a Terminator, hanem a Jurassic World, így a készítők részéről nem volt nyerő ötlet eltolni a hangsúlyt a dinoszauruszokról a robotokra. Sokkal több képernyőidőt kapnak, mint a dínók, és Dariusék sokkal többet futnak előlük.

Emellett kissé gyenge lett az új főgonosz, Kash is. Eléggé sablonos figura, és inkább idegesítő, semmint fenyegető. Ugyanakkor mutat némi rokonságot az első évados Kenjivel, aki csak a látszattal, a gazdagsággal és a hencegéssel foglalkozott, minden másra magasról tojt, és mindenkit kevesebbnek gondolt magánál. Így Kash karaktere hasonló Mitchéhez, aki meg egy negatív Darius volt.

Sorna 2.0

Viszont azt azért leszögezném, hogy a dinoszauruszok nem kerültek teljesen kispadra, sőt így is sokat szerepelnek, mi több, a történet főbb fordulópontjai hozzájuk kötődnek. Szóval azért még nem ment át a széria Terminatorba, és valószínűleg a sorozat célközönségét, a gyerekeket nem fogják annyira zavarni a BRAD-ek, mint engem, az ős(kövület) Jurassic Park-rajongót.

A környezet maga is érdekes. A biomok változatossá teszik a kalandok színhelyét, ami érdekes kihívás elé állítja a dzsungelhez szokott bandát. Bár mint írtam, azért a legtöbb futás és sikítás még így is fák között történik, szóval akár a Sornán is lehetnénk, amire annyi rajongó vágyott. Pláne, hogy a legtöbb dinoszaurusz arról a szigetről való. Ez persze nem von le az évad értékéből, sőt még jó is, hogy ennyi „régi ismerőst” viszont láthatunk.

Ám a 4. szezonban a legjobb a tovább fejlődött látványon túl maga a szereplőgárda. Az előző évadokhoz képest jelentősen nagyobb hangsúlyt fektettek hőseink lelkivilágára. Két szereplő között például romantikus kapcsolat kezd kialakulni, ami bár elsőre furának tűnhet, a harmadik évadban már megalapozták, és ebben az évadban is jól viszik végig. Emellett olyan témák is előkerülnek, mint a bizonytalanság, a döntés a helyes cselekedet és a barátok sorsa között, vagy éppen a PTSD. Igen, az egyik szereplőt ez marcangolja, és ehhez kötődik a sorozat egyik legkomolyabb jelenete. Ezt kifejezetten szerettem, mert az első három évadban úgy tűnt, hogy a gyerekek lelkileg könnyen veszik, hogy hónapokig éltek életveszélyben. Annyira persze nem zavart, mégis csak egy gyerekshow-ról van szó, mégis, most nagyszerű látni, hogy egy ilyen komoly témát ilyen komolyan ábrázolnak. Amikor ez a bizonyos szereplő összeomlik, az szerintem az egész sorozat egyik, ha nem a legerősebb jelenete. Mindezek ellenére a humor továbbra sem hiányzik, csak kicsivel több komorabb pillanatnak lehetünk tanúi.

Ugyanígy kellemes meglepetés lett a másik új karakter, a dinoszauruszok viselkedését tanulmányozó Dr. Mae Turner. Elsőre bár kicsit furának és kattantnak tűnik, de interakciója a szereplőkkel különösen jól sikerült. Plusz pozitívum, hogy hosszú idő után ő az első olyan felnőtt figura, aki nem negatív karakter, így méltó utódja a sokak által hiányolt Roxie-nak és Dave-nek.

Mindent összevetve a Jurassic World: Krétakori tábor 4. évada első megtekintésre elég vegyes érzelmeket generált. A robotokat nehéz beilleszteni a Jurassic-világba, a Mantah Corp. céljai is kicsit hihetetlenek, és rengeteg kérdés nyitva maradt. Második megtekintésre – tapasztalatból mondom – már sokkal jobb a helyzet, de még így is sok minden vár válaszra. Ám mivel az évad cliffhangerrel ért véget, szinte teljesen biztos, hogy jön az 5. szezon, amiben a készítők tovább szőhetik a sztoriszálakat. Az új szigetben rejlő lehetőségeket még nem aknázták ki, ráadásul ez az egész valamilyen módon kapcsolódni fog a jövőre érkező Jurassic World: Világuralomhoz is. De most a negyedik évadra azt mondom, hogy hullámzó minőségű, mégis szórakoztató lett, amire megéri rászánni az időt.

Képek forrása: Netflix