Ha valahol azt olvassátok, hogy First Person Shooter, akkor nem biztos, hogy egyből az aprólékosan kidolgozott, szerteágazó történetre asszociáltok. Az első személyű lövöldözős játékok műfaja igen régre vezethető vissza, azonban sokáig a sztori csak másodlagos volt bennük, és értelemszerűen a minél hevesebb akcióra és a szüntelen golyózáporra koncentráltak. Aztán jöttek az olyan (immár RPG-elemeket is felvonultató) játékok, mint a Fallout vagy a Deux Ex, és a történet sokkal nagyobb hangsúlyt kapott. Manapság, mikor szinte havonta jelenik meg egy-egy retró-FPS (vagy csúnyábbik nevén: boomer-shooter), talán a többség már nem is vár el egy elgondolkodtató cselekményt a háttérben, hiszen egy Call of Duty-t sem azért vesznek meg több millióan, mert annyira összetett sztorit akarnak átélni. Ennek ellenére a műfaj számos videójátéka mély és magával ragadó narratívával rendelkezik – ezekből szedtünk össze ötöt.

5. Deathloop (2021)

Az utóbbi években már rengeteg kiváló (és kevésbé kiváló… igen, rád nézek, kedves Twelve Minutes!) időhurokban játszódó cím született, és a Deathloop egyértelműen a legjobbak közé tartozik. A játék főhőse Colt Vahn, aki egy tengerparton ébredve kezdi meg véget nem érő napját. Aztán hamar rájön, hogy az időhurok megtöréséhez nyolc embert kell megölnie, akiket Látnokoknak hívnak, és mindegyiket egyetlen nap alatt kell kiiktatnia, különben az egész nap újraindul. Az alapfelállás egészen érdekes, de a valódi háttértörténetet különböző mozaikdarabkákból kell összeraknotok: a legérdekesebb részleteket hangfelvételek és fájlok rejtik, amiket utatok közben találhattok. Megéri ezeket végighallgatni, illetve végigolvasni, hiszen általuk egy sokkal komplexebb világ tárulhat a szemetek elé.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

4. Metro 2033 (2010)

A Metro 2033 eseményei előtt Kelet-Európa nukleáris holokausztot szenvedett el, amelynek következtében minden föld feletti terület lakhatatlanná vált. A túlélők emiatt a föld alatt, a metrórendszer alagútjaiban élnek. A főhősnek, Artyomnak át kell jutnia a kiterjedt alagúthálózaton, hogy egy fontos üzenetet kézbesítsen. Természetesen az út során sok minden balul sül el, ami számos meglepő és vérfagyasztó pillanathoz vezet. A Metro 2033 zord világa a Dmitrij Gluhovszkij által írt, azonos című regényen alapul, és bár nem 100%-ban azonos a forrásanyaggal, de egy rendkívül élvezetes adaptáció, és a története is nagyszerű.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

3. Wolfenstein: The New Order (2014)

A Wolfenstein-sorozat már a ’80-as évek óta létezik, és már többször is megpróbálták rebootolni. A The New Order például a 2010-es évekbeli feltámasztásának kezdetét jelentette. Számos elemet tartalmaz a régebbi játékokból, ugyanakkor sikerült abszolút a mai kor igényeihez szabni. Az pedig elvitathatatlan, hogy sokkal jobban összpontosít a történetre, mint a korábbi címek. A játék egy alternatív univerzumban játszódik, ahol a nácik megnyerték a 2. világháborút, majd átvették a világuralmat. Az 1960-as években B.J Blazkowicz még mindig nem adta fel a harcot, és szövetségesek egy csoportjával megpróbálja szétzúzni a náci rezsimet. A The New Order egy kifejezetten érdekes történettel rendelkező, és sötét témákat boncolgató FPS lett, amely a folytatásban is érvényesült.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. Half-Life (1998)

Kevés FPS volt olyan előremutató, mint a Half-Life. A ’90-es évek végén a lövöldözős játékok szinte csak alibiként használtak valamiféle pehelykönnyű sztorit, de a hangsúly nem ezen volt. A Half-Life a változatos rejtvények és a platformjátékokra jellemző elemek beiktatásával változatosabbá tette az élményt. Emellett olyan történetet is kapott, amely messze jobb lett, mint amit az FPS-ek akkoriban nyújtottak. Ez a történet mindmáig az egyik legikonikusabb főszereplő, Gordon Freeman körül forog, aki egy kiváló fizikus, de a játék elején véletlenül megnyit egy portált egy másik dimenzióba. Ennek következtében egy rakás halálos lény jön át, és a Black Mesa kutatóintézetben kitör a káosz. Freemanre hárul a feladat, hogy megoldja a helyzetet, a többi pedig már történelem. A legdurvább az egészben, hogy a Valve mennyire lebilincselővé tette a narratívát egy néma főhőssel és átvezetők nélkül.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. BioShock Infinite (2013)

Booker DeWitt-et a Columbia nevű égi városba küldik, hogy megmentsen egy Elizabeth nevű fiatal lányt. Az igazi kaland azonban a mentőakció után kezdődik, mikor a két karakter több ellenséges frakció között találja magát, akik egy polgárháború szélére kezdik sodorni a futurisztikus várost. Lehet, hogy nem tűnik a valaha elmesélt legeredetibb vagy legizgalmasabb történetnek, de ahogy végigjátszod az Infinite-et, rájössz, hogy sokkal több rejlik benne, mint az elsőre sejtenéd. A játék borzasztó kényes témákat feszeget: érdemes odafigyelni ezekre, mert segítségükkel még teljesebb képet kaphattok a történetről és reflektálnak is a modern társadalomra. Az Infinite befejezése egyébként egy külön bejegyzést is megérne. Rég láttunk már ennyire hatásos, grandiózus, elgondolkodtató, sokkoló és egyben drámai végkifejletet videójátékban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Épp csak lecsúszott a listáról a Prey, illetve a Dishonored, de számunkra a fenti címek emlékezetesebbek voltak, és jól példázzák, hogy egy lövöldözős játék is lehet nagyszerű sztorival megáldott, ami aztán még sokáig veletek marad. Remélhetőleg ennek egy újabb ékes példája lesz a BioShock 4, vagy az Atomic Heart, amiket mindannyian nagyon várunk.