Tweet: A twitter lényege, egy maximum 140 karakteres szöveg, ami szólhat bármiről, bárkinek. Minden ilyen csirip megjelenik a twitteres adatlapunkon (hacsak nem privát módban twittelünk -- ilyenkor csak azok látják a twittjeinket, akiknek ezt engedélyezzük), bárki olvashatja őket, és sok kis csirippel létrehozhatunk egy mikroblogot.

Follow: A twittert már több millióan használják világszerte, hazánkban is már több ezer felhasználó csatlakozott a mikroblog közösséghez, és csiripel naponta. A twitter segítségével egy kis hálót is kialakíthatunk, azaz ha valakire kíváncsiak vagyunk, akkor az adatlapján csak 'Follow'-t kell nyomnunk, és a legközelebbi alkalommal már automatikusan látni fogjuk az illető tweetjeit.

Reply: Gyakorlatilag egy válaszfunkció, ha valaki olyasmit ír, amihez szeretnénk hozzászólni, akkor csak erre kell kattintani, megírni a kívánt szöveget, és a mondandónk meg fog érkezni a célszemélyhez.

ReTweet: Lényegében egy másoló funkció. Ha az általunk követett egyén valami érdekeset/vicceset/hasznosat csiripel, akkor a 'ReTweet' opcióval megoszthatjuk ezt mi is azokkal az emberekkel, akik minket követnek.

Mention: Ha valaki ír nekünk, illetve valamivel kapcsolatban belefűz minket egy twittjébe, akkor az megjelenik a saját twitter oldalunkon, illetve a twitter kliensünkben. A 'mention' csak akkor működik, hogyha egy @-t biggyesztünk az "említeni" kívánt twitterfelhasználó neve elé. Pl. @pcgurumagazin

Direct Message: Ha valakivel valami bizalmasat/fontosat/személyeset szeretnénk megosztani, akkor ezt az opciót kell választanunk, így az adott 140 karakteres szöveget csak az fogja látni, akinek címeztük.

Favorite: Gyakorlatilag egy értékelés, amivel jelezhetjük egy twittert használó egyénnek, hogy tetszett amit írt.

Block: Ha valaki olyasmit ír, ami nekünk nem tetszik, akkor blokkolhatjuk az illetőt, és sosem fogjuk látni, ha kommunikálni akar velünk, a 'Block' nem egyenlő az 'UnFollow'-val, ez utóbbi ugyanis csak annyit tesz, hogy többet nem kapjuk meg automatikuan egy adott személy twittjeit.

Hashtag: Lényegében egy kiegészítés a csiripek mellé, témamegjelölés, ami egybegyűjti az összes hasonló témával foglalkozó twittet. Ha rákattintunk egy ilyen 'hashtag'-re, akkor megkapjuk az összes csiripet, amiben szerepelt az adott hashtag. Hashtaget úgy hozhatunk létre, ha az általunk választott téma elé odabiggyesztünk egy kettőkeresztet. Pl.: #pcgurumagazin (Ékezetes betűkkel nem nagyon működik a dolog.)

Twitter kliens: A legtöbben nem böngészőből twittelnek, hanem egy külön programot használnak a csiripek írására és fogadására. Ezek a hasznos kis programok átláthatóbbá teszik a twittelést, hiszen külön kezelik az általunk követett embereket, a 'mention'-öket, és egyes ilyen programokban lehetőségünk van listákat is létrehozni, így téma szerint csoportosíthatjuk a tweeteket. Néhány ismert program: Twitter, TweetDeck, Twhirl