Íme, a legjobbak legjobbjai, tavalyról.

Időhurok
Ahogy az várható volt, a Spierig tesók filmje nemcsak a meglepetések között foglal helyett, hanem itt is. A legjobbak között. Remélem sokan megnézték már és még ezután is fogják. Trailert továbbra sem ajánlatos nézni. Az Időhurok egy remek sci-fi, amit bűn volna kihagyni!

Újoncok napja
Volt már róla szó a meglepetések között. Talán egyeseknek túlzás lehet, hogy itt is szerepeltetem. Én úgy vélem, itt is kényelmesen elfér. Elképesztően jó film!



Így neveld a sárkányodat 2
Természetesen nem hiányozhat a listáról a tavalyi év legjobb animációs filmje sem! Nem, nálam a Lego második. De nagyon! Az első rész nem igazán fogott meg eleinte. Túl gyerekesnek tűnt az előzetes, nem tetszett a design sem. Aztán az állam szó szerint leszakadt. Egy gyönyörű, szívhez szóló történetet kaptunk. Lélegzetelállító látvánnyal, fantasztikus zenével. Egy olyan animációs filmet, ami nem debil, nem is komor, hanem meglepően érett de mégis megvan a gyermeki bája. Egy igazi családi mozi, amit a felnőttek és a kicsik is 100%-ig élvezhetnek. Nem is volt könnyű dolga a folytatásnak. Felfokozott érdeklődéssel vártam és ezek a zsenik, megint megcsinálták! Ugyanazt az elképesztően magas színvonalat, képesek voltak tartani. Az Így neveld a sárkányodat 2, pontosan ugyanolyan mestermű, mint elődje volt. Fantasztikus élmény minden egyes perce. A kedvenc CGI animációs filmem mindkét rész. Sem a Toy Story, sem semmi más nem áll ennyire közel a szívemhez, mint ez a két csoda. Aki nem látta őket pótolja sürgősen! Az Oscar pedig végérvényesen hiteltelen lett a számomra. De erről még lesz szó.



A galaxis őrzői
Lásd a Marvel évösszegzőt: Erre



Amerika kapitány - A Tél katonája
Lásd a Marvel évösszegzőt #2: Itt



Mielőtt meghaltam
Az egyik legfelkavaróbb film, amit tavaly volt szerencsém megnézni. Rendkívül fontos történet, gyakorlatilag 100%-ig hiteles tálalásban. Ron Woodroof példaértékű küzdelme a AIDS vírussal és az elmebeteg jenki egészségüggyel. Nagyon nehéz szavakkal leírni, hogy mégis mitől is van helye egy ilyen listán. Nemcsak a témája okán, annyit mondhatok. A megvalósítás perfekt, mellőz minden hatásvadászatot, giccset és nyálat. A színészek pedig brillíroznak a szerepekben. Matthew McConaughey és Jared Leto is díjra váltotta be alakítását. Hosszú évek óta először tudtam bólogatni ezeken az Oscaros döntéseken. Egyedül Jennifer Garner miatt húztam a számat. Semmi keresnivalója a szakmában. Ezt mindig lefogom írni. Muszáj!
Nehéz téma, maga a film nem is túl pörgős, vagy izgalmas, de ez is olyan alkotás, amit középsulikban levetítetnék. Nevelési célzattal.



A túlélő
Az évösszegző rovatom első részében, már esett némi szó a valós eseményt feldolgozó háborús moziról. Bitang erős mozi a Túlélő. A legjobbak közé is beválogattam.



A nő
Erről a filmről is volt már szó. Friss, aktuális téma. Remek színészek. Spike Jonze úrra nagyon oda kell figyelni!



A rajtaütés 2
Néhány évvel ezelőtt, egy indonéz harcművészeti film, a The Raid, felmosta a padlót a nagy Hollywoodi kócerájjal. Egy olyan látványos adrenalin bombát készítettek, aminek szinte minden egyes jelenetétől az ember lélegzete el állt. Tavaly, már csak DVD-re, de megérkezett a kötelező folytatás is. Ami a legtöbb akciófilmes tendenciát (a folytatások sok esetben vállalhatatlanok, Elrabolva 2 ugye) szembeköpte és pontosan ugyanazt a színvonalat taposta, mint elődje. Pedig ez a mozi sem sokkal bonyolultabb, mint elődje. Tipikus folytatás, bizonyos szempontokat nézve. Mindenből többet, nagyobbat, hangosabbat. Így kaptunk egy két és fél órás (!) bunyós filmet. Ami egy beépülős, maffiacsaládos körítést kapott. Semmi extra, ezerszer látott sztori, de mégis működik. Talán kicsit túlságosan is komolyan vették a sztorizgatást. Sohasem gondoltam volna, hogy valaha leírok ilyet, de a Rajtaütés 2-nél, a történet az akciók rovására ment. Néha-néha belassult a film, kicsit unalmas lett. Viszont ha akciójelent volt, hát Jézus szíve! Embertelen mit műveltek ezek megint. Felhívnám mindenki figyelmét, az autós bunyóra, ami egy operatőri bravúr, megvalósítás szempontjából. Tele van vágatlan jelenetekkel. Teret kell engedni az indonéz filmvilágnak, mert már másodjára kényszerítettek zokogásra a filmfővárost, mindössze 4 év alatt!



A Lego-kaland
A tavalyi év második legjobb animációs filmje (amit Oscarék még jelölni sem voltak hajlandóak, ami már önmagában bicskanyitogató). Gyerekkorunk legmenőbb szórakozása kelt életre és egy remek animációs filmben magyarázta el, ennek a csodálatos játéknak a lényegét és szépségét. Imádtam!



Halhatatlan szeretők
Volt már róla kritikám. Jim Jarmusch visszatérése, egy melankolikus szerelmi történettel egy vámpír párról (semmi köze az Alkonyathoz!). Egy igazi filmművészeti gyémánt, egy vers, egy igazi csoda! Amit Oscarék természetesen nem voltak hajlandóak jelölni sem, semmilyen kategóriában! Legyen itt írásos bizonyítéka, számomra innentől kezdve, semmit nem jelent az Oscarnak nevezett sznob, elöregedett majomparádé! Ennek a filmnek, szinte minden kategóriában tarolnia kellett volna!



Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története
Listám egyetlen dokumentumfilmje. Egy borzasztó történetet mesél el a film. A SeaWorld nevű "élményparkban" egy kardszárnyú delfin éveken át terrorizálta a trenírozóként dolgozó embereket. Többeket megölt és megnyomorított, melyet ez az "élménypark" rendre eltusolt, sőt, sokszor az alkalmazottaikra kente rá az egészet. "A tréner hibázott", "elszigetelt eset", "soha nem történt még ilyen". De. A kardszárnyú delfinek ugyanis nem bezártságba való lények, akiket ugráltatni lehet és szó szerint megbosszulják a sérelmeiket. Elképesztő anyag, mindenkinek kötelező megnéznie! A legnagyobb döbbenet, hogy a SeaWorld és társaik, még ezek után sem csődöltek be. Pedig szánt szándékkal kockáztatják állatok és emberek életét. Minek kell még történnie?



X-men - Az eljövendő múlt napjai
Lásd a Marvel évösszegzőt #3: Erre



Isteni műszak
Egy kiváló magyar film. Végre, ezt is elmondhatjuk! Elnézve az elmúlt évek terméseit, látható egy bizonyos javulási tendencia, aminek egyik legjelesebb képviselője volt, ez a morbid, fekete komédia! Ami a meglepetések listámon is szerepelt. Nem való mindenkinek, nem egy tömegfilm. Számomra viszont maximálisan kielégítő volt!



A harag tüze
Sokan talán nem is ismerik, pedig kellene. Olyan színészgárdát tudhat magáénak ez a film, amit nagyon kevés másik. Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Forest Whitaker, Willem Dafoe. A történet egy poros kisvárosba kalauzol minket. Ahol szó szerint nincs semmi! Nincs értékes dolog, amihez kötődhetnél, minden ember helyzete kilátástalan, az egyetlen munkalehetőség, egy koszos gyár és természetesen van egy ütnivaló redneck gengszter (kitaláljátok vajon ki játssza?), hogy még nehezebb legyen a helyzet. Bale figurája egy gondatlanságból elkövetett emberölés miatt börtönbe kerül, majd miután kikerül rájön, hogy testvére zűrbe keveredett. Természetesen összerúgja a port a helyi gengszterrel és ebből aztán egy véres leszámolás kerekedik. Sablonosnak hangzik. A film viszont rendkívüli realista hozzáállásával emeli elképesztően magas szintre a filmet. A kilátástalanság, a tehetetlenség, a film minden egyes másodpercében kellemetlenül feszéjezi a nézőt. Biztos vagyok benne, hogy sok embernek kényelmetlenül ismerős lesz az érzés.
Kihagyhatatlan, igazi színészfilm, egy szívfacsaró dráma, ami rettentő fontos témát boncolgat.



Fogságban
A film, ami után soha a büdös életben nem engeded el a gyerekedet egyedül, még a szomszédba sem! A Fogságban, egy piszkosul erős dráma, aminek a témája, az önbíráskodás, az őrült megszállottság, hogy megtudd mi lett a saját, ártatlan véreddel. Megölték, vagy csak fogva tartják? Van-e erkölcsi alapja annak, hogy a feltételezett elkövetőt egyszer csak elrabolod, és megkínzod, hogy kiderüljön az igazság? Mit kezdesz ilyenkor a rendőrökkel? Csupa kényes kérdés, nem hétköznapi témák. Kellett egy ilyen film. Hugh Jackman talán soha életében nem volt ennyire elemében, mint itt. Jake Gyllenhaal pedig végérvényesen bebetonozta magát az élvonalba. A film végig az igazságérzeteddel fog játszani. Ha ezt nem bírod, a közelébe ne menj!



12 év rabszolgaság
Volt már róla kritikám a blogon Steve McQueen húsbavágóan őszinte filmje, egy rabszolgasorba taszított férfiról. Csak erős idegzetűeknek, akik el tudják viselni, hogy két órán keresztül ártatlan emberekkel bánnak állatként. Folyamatosan kínozzák és alázzák őket. Megrázó, de pont ettől remekmű!



A Wall street farkasa
DiCaprio, Scorsese... Még valami?



Gravitáció
Alfonso Cuarón, a 2006-os Ember gyermeke óta - ami egy tökéletes mestermű, ha engem kérdeztek - nem készített új filmet. 2013-ban jött a Gravitáció és... Már megint egy álleejtős produktummal állt elő. A film, ami bebizonyította, hogy egy alapvetően, a technikai bravúrokra építkező produkciónak, nem kell ostobának lennie. Tud intelligens lenni, izgalmas és lélegzetelállítóan gyönyörű. Bár igazi sztorija, tulajdonképpen nincs is. Kifogástalan CGI, gyönyörű az operatőri munka, a hanghatásokat és effekteket tanítani kell! Sandra Bullock pedig egy one man showt simán elvitt a hátán. Döbbenetesen erős darab a Gravitáció! Várjuk Cuarón úr legközelebbi produkcióját.



Itt a vége
Seth Rogen, James Franco és az elmebeteg haverjaik szélsőséges ökörködése. Többet nem is kell mondanom róla. Erről is volt már szó korábban. A mai napig könnyesre tudom röhögni magam rajta.



Phillips kapitány
Erről is volt már szó a Meglepetések palettáján.



Mocsok
Nos... Hú... Erről nehéz lesz beszélni. Szóval van egy élvhajhász zsaru, aki rettentő aljas módon próbál előrejutni a ranglétrán. Minden mocskos dolgot bevet. Egy igazi skót Torrente, aki minden tapló megmozdulásával együtt, egy haláli fazon és vele együtt röhögünk! Csak, míg Torrente egy vicc, ez a fickó korántsem. Ahogy halad előre a film, megtudjuk mit miért csinál, és a mocskos szórakozás idővel átmegy egy döbbenetes drámába és a korábbi vicces cselekedetek átértékelődnek. Egy magányos lelki roncs, kétségbeesett kapálózásává. Ami már inkább szánalmat kelt a nézőben. James McAvoy briliáns játéka teszi mesterművé ezt a filmet, aki szó szerint felrobbantja a képernyőt amikor ő van a porondon. Márpedig javarészt ezt a skót Istencsászárt láthatjuk. Életében nem volt ennyire erős a játéka! Mindig is jó színésznek tartottam, de ez után mondtam rá: "Ő az egyik kedvenc színészem!"



Világvége
A Cornetto-trilógia záródarabja is megérkezett tavaly DVD-re. Edgar Wright betartotta a szavát és kedvenc színészeivel, hátuk mögött a Shaun of the Dead-el, a Hot Fuzz-al, elérkezett a végállomás. A Világvége. Néhány középiskolai jó barát visszatér a szülővárosukba, hogy a be nem fejezett kocsmatúrájukat végigjárják, közben pedig egy óriási összeesküvésre jönnek rá! A Wright-ra jellemző, szokatlan és semmiből előkerülő viccek újra ütnek. Visszatérő poénokat is kapunk, a szokásos magas színvonalú szórakoztatást, remek brit színészek közreműködésével. Elképesztően kreatív és látványos akciójelenetekkel, amikre én speciel nem is számítottam. Pedig a Scott Pilgrim után gondolhattam volna, hogy nem fognak cicózni itt sem. Picit talán elmarad a Hot Fuzz-tól, de évekre visszamenően is, az egyik legjobb vígjáték volt!



Hajsza a győzelemért
Már a hazai tv-k is leadták ezt a tökéletes sport filmet. Ami Niki Lauda és James Hunt éveken át tartó rivalizálásáról szól. Szerencsére nem olyan dög unalmas a film, mint egy valódi F1 közvetítés. Sőt, borzasztóan izgalmas és a relatíve kevés versenyzős rész is tisztességesen össze van rakva. A rendezés vérpofi, a színészek elképesztően jók. Az egyik olyan film, amibe nem tudok belekötni sehol! F1 gyűlölőknek is bátran ajánlható.



Don Jon
Joseph Gordon-Lewitt debütálása, mint rendező és forgatókönyvíró. Holy shit, mit tud ez az ember?! Természetesen a főszerepet is ő maga kapta. Jon, egy pornófüggő figura. Egy igazi nőcsábász, aki bármilyen nőt simán megkaphat, mégis a pornóban találja meg a kiteljesedését. Az élete betegesen rendszeres. Mindig ugyanakkor ugyanazt csinálja. Ha pedig találkozik egy lánnyal, aki kéreti magát, szegény rögtön azt hiszi, hogy szerelmes, pedig csak egy felszínes cicababa próbálja rászedni. Meglepően őszinte film, egy fontos üzenettel, 100%-ig szórakoztató tálalásban, olyan hozzáértéssel, amit talán egy első filmes rendezőtől és forgatókönyvírótól nem is várna el az ember. Prűdeknek nem ajánlott!



Super
Kakukktojás James Gunn Super című filmje. Mivel már évekkel ezelőtt láttam, viszont hivatalosan idehaza csak tavaly jelent meg. Aki esetleg nem tudná, ugyanez az őrült készítette a Galaxis őrzőit is. A film egy szánalomra méltó emberről szól, akit elhagy a felesége egy drogdílerért. A fickó ebbe nem törődik bele és szuperhősnek áll. Egy évben jelent meg a Kick-Ass című kultfilmmel ez a mozi. Sajnos nem kapott akkora promót, így a kutya sem tud a létezéséről a mai napig, ráadásul szegény film még kanadai is. Sok szempontból hasonlít a Kick-Ass-re. Csak ez sokkal véresebb, sokkal szélsőségesebb, sokkal őrültebb és... ki kell mondani srácok, szerintem sokkal jobb is! A szatirikus stílus sokkal jobban ki van tartva, a poénok is meredekebbek. A stílusok közti variálást is sokkal merészebben teszi. Közben nem rest értelmes gondolatokat is megosztani és kényelmetlenül őszinte lenni. Mégis néha szentimentális. Ez viszont azt eredményezi, hogy rengeteg ember számára, a Super értékelhetetlen! Pedig szenzációs kis fricska. Eszméletlen jó színészek vannak benne, nagy kedvencem Kevin Bacon, mint főgonosz telitalálat. Liv Tyler is egész jó, bár én annyira nem kedvelem. Rainn Wilson meglepően jó, még Michael Rooker (Merle Dixon) is tiszteletét teszi. A film nagyágyúja viszont Ellen Page, aki valósággal lubickol a szerepében. Libby az őrült, vérszomjas segédszuperhős. Fantasztikus mit alakít a csaj! Óvatosan! Komolyan!



Nincs más hátra, mint kiosszam a legjobb film díját ami nem más mint:

Halhatatlan szeretők


Talán nem volt túl nagy meglepetés. Hiszen már a kritikámban is megemlítettem, hogy sanszosan ez lesz nálam az év filmje és ez be is jött. Jarmusch pályafutása legjobbját tette le az asztalra, pedig van már ott pár remekmű! Ebben a filmben minden a helyén volt! A színészek, az operatőri munka, a jelmezeke. Tele volt fontos gondolatokkal és szimbólumokkal. Tom Hiddleston (fhak yeah Loki!) egyszerre karizmatikus és visszafogott, Tilda Swinton elragadó, a párosuk pedig leírhatatlanul tökéletes! Az embernek nincs kétsége, hogy ez a két figura tényleg szerelmes egymásba. Amint egy jelenetbe kerülnek, felizzik körülöttük a levegő. A zene pedig szerves része az alkotásnak, a film OST-je a mai napig előveszem! Melankolikus, borongós hangulatú művészfilm, nem való mindenkinek! Ezzel együtt is, számomra ez volt a No. 1 film tavalyról!

Köszönöm a figyelmet, ennél a túl hosszúra nyújtott cikksorozatnál! Jövőre új formátumot találok ki, mert ez így nagyon túlcsordult most. Még egy extra rész lesz, amivel hamarosan jelentkezem!