- Eredeti cím: After Earth

- Műfaj: Sci-fi

- Rendező: M. Night Shyamalan

- Forgatókönyv: M. Night Shyamalan, Gary Whitta

- Szereplők: Jaden Smith, Will Smith

Will Smith úgy döntött, hogy gyerekeiből, ha törik, ha szakad, de sztárt fog csinálni! Lányából énekest, fiából pedig színészt akar faragni. Az, hogy a lurkóinak semmi tehetségük sincs, a papa által kinézett szakmához, már tök mellékes! A mindig megnyerő mosolyú színésznek, már van annyi befolyása, hogy elintézze ezeket a dolgokat. A Föld után, című film is, ékes bizonyítéka ennek! Will Smith, újra együtt játszik a fiával, most már a kicsi Smith-szé a főszerep! Bebizonyíthatja, mi is rejlik benne. Bebizonyította! Semmi! Shyamalan pedig tovább égeti magát. Most éppen azért, hogy a Smith család kedvére tegyen. Szégyellheti magát!

Valamikor a távoli jövőben játszódik az After Earth. Cypher, egy elismert katona, aki hírnevét azzal szerezte, hogy az idegen faj elleni küzdelem során, egy speciális képességet fejlesztett ki. Konkrétan ki tudja kapcsolni a félelmét. Az ellenség pedig olyan élőlényfajtával harcolt az emberiséggel, akik megérzik a félelmet. Cypher így láthatatlan maradt a számukra. Az egész emberiség szemében ő egy hős, egy igazi ikon! Fiával viszont nem jó a kapcsolata. Kitai apja nyomdokain akar járni, de a vizsgákon elbukik. Ez nem kevés súrlódást okoz apa és fia között. Cypher úgy dönt, egy útra elviszi magával a fiút, hogy rendbe hozzák a kapcsolatukat. Az űrutazás során, a gépük a Földre zuhan, amit visszafoglalt a természet. A hős olyan súlyos sérüléseket szerez, hogy a fiára hárul a feladat, hogy visszaszerezze a dzsungelben elveszett jeladót, amivel segítséget tudnak hívni. Kitai pedig bizonyítani akar az apjának!

Hol is kezdjem? A film gerincét, az apa-fiú kapcsolat képezi. Be akarják mutatni, hogy az édesapánk akkor is szeret minket, hogyha éppenséggel mindig úgy kezel minket, mintha éppen a végbeléből rángatott volna elő minket. Hogy büszke ránk, ha elvégzünk egy olyan feladatot, amit neki kellene. Próbálnak, erre az alapból sem egyszerű érzelmi helyzetre ráhatni, bemutatni. Nem sikerül! Olyan szinten nincs semmiféle kémia, a két főszereplő között... Hihetetlen! Régen láttam már hasonlót! A legnagyobb vicc az egészben, hogy tényleg egy apa-fiú párost látunk, és mégis befuccsol az egész. Saját összeesküvés elméletem szerint, csak azért lett Will Smith fia a főszereplő, mert azt hitték, a néző majd úgyis tudja, hogy ezek egymás rokonai a valóságban, így nem kell nekik színészkedniük. Majd úgy is bele látjuk a dolgot. Baromság! Az egész kapcsolat hiteltelen, felületes és kínos. Ráadásul olyan párbeszédek buknak ki a szájukból, amiket rossz hallgatni! Borzasztó a film teljes szövegkönyve!

Will Smith szerintem egy korrekt színész. Nem egy virtuóz, nem kiemelkedő tehetség, de megbízható! Tény, hogyha drámáznia kell, akkor mindig ugyanazt csinálja, de legalább hihető. Bár mostanra már unalmas kissé, amit csinál. Na de itt! Azt a mindenit, hát valami brutálisan rossz! Végig ugyanazt a feszült fejet vágja, mint akinek szorulása van! Olyan komoly katonatisztet akart életre kelteni, akinél csak Tarzan sarka keményebb! Bele is tört a bicskája! Rossz, amit művel, ezt nem lehet máshogy mondani! Egyáltalán nem hiteles! A karaktere is totál jellegtelen és antipatikus. A fiával állandóan úgy beszél, mintha egy darab kutyasz*r lenne. Soha nem kezeli fiaként! Persze a film azt akarja elhitetni velünk, hogy a rideg bunkósága mögött szeretet van. Lehet, de, hogy ezt sem Smith, sem pedig a film nem tudja a néző felé normálisan leközölni, az hétszentség!
A film mélypontjához is elértünk, Jaden Smith-hez. Ez a gyerek nem színész! Kár ezzel vitatkozni! Semmi jelenléte nincs a vásznon, csak ügyesen majmolja édesapját. Ő is egy pofával játssza végig a teljes játékidőt. Bamba, riadt, bánatos fejjel mered a kamerába, mint valami mentálisan sérült ember. Szörnyű! Plusz, szerintem rettenetesen ellenszenves az egész megjelenése! Reflexből meg akarom ütni, ha meglátom valahol. Semmi keresnivalója nincs ezen a pályán! Az életkort meg nem fogadom el ellenérvnek, mert ha Natalie Portman tudott fiatalon is színészkedni, akkor ez pusztán tehetség kérdése! Nem attól függ, hogy ki hány éves! Jaden Smith nem színész és kész, soha nem is lesz az!

A film egyébként 130 millió dollárból készült, és azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem látszik a filmen! A jelmezek teljesen átlagosak, a díszletek mondjuk nem rosszak, a CGI űrhajók tisztességesen néznek ki, de semmi extra. akárcsak a CGI lények. Vesszőparipám, a CGI lények emlegetése, de nem véletlenül teszem. Tendenciává vált, hogy ezeket gyorsan összedobják és kész, de hogy jól is nézzenek ki, az már másodlagos. Itt, azért egy átlag színvonalat sikerült megütni. Egyáltalán nem néznek ki rosszul az állatok, de semmi kiemelkedő! De akkor sem értem, ezt a magas előállítási költséget! Komolyan mondom, ötletem sincs, hogy mire tapsoltak el ennyi pénzt! A Halhatatlanok című megalátványos filmet, 75 millióból kihozták! Hasonlítsátok már össze a két filmet! De még a 300 is "csak" 65 millióba került! Will Smith kerülne ennyibe vagy mi? Mert ő viszont nem dolgozott meg a pénzéért! A film zenéje meg teljesen jellegtelen.

A Föld után, szerencsére, nem egy hosszú film! Viszont, még így is dögunalmas és kiszámítható! Mindent előre lehet tudni, tele van tömve klisékkel, egyszerűen képtelen a néző figyelmét lekötni! Szabályosan vergődtem a film nézése alatt! Ha már tényleg nincs kreativitás egy filmben, és csak a bevált panelekből építkezik, akkor illene azt tisztességesen előadni (Démonok között remek példa), vagy valamilyen egyedi stílussal eladni. Nos, a Föld után erre is tesz, méghozzá nagy ívből! Bántó, hogy mennyire nincs semmilyen stílusa a filmnek! Valami egyedi íz, esetleg hangulat, egy pici lélek. Az a megfoghatatlan kis pluszocska. Semmi! Egy gyorsan összetákolt tömegtermék, amit a nagy nevekkel akarnak eladni, semmi több! Futószalag hulladék!

Mindezt megerősíti az is, hogy a világ bemutatását, lerendezik három percben, és mindenbe bele lehet kötni és megkérdőjelezni! Az emberiség elhagyta a Földet, mert lakhatatlanná tettük, rendben. Visszatérnek a hőseink ide és... És ennyi. Semmit nem kezdtek azzal, hogy visszatértek ide. A honvilágra. Civilizációnak nyoma sincs, sehol egy rom, mindenütt csak nővények és állatok! Attól kellene elalélni, hogy minden állat megnőtt? A levegő egyébként átalakult, már nem alkalmas, hogy emberek belélegezzék. Bár furcsa, hogy egy marha nagy dzsungelbolygón ilyesmi előfordulhat... Az idegen civilizációról meg semmit nem tudunk meg, csak annyit, hogy az Ursa nevű lényekkel harcoltak az emberiség ellen. Egy idegen, fejlett faj, akik űrhajókat vezetnek, vak lényeket állítanak csatasorba. Mekkora baromság ez?
Egyáltalán mik ők, kik ők? Hol élnek, hogy néznek ki? Miért támadtak ránk? Minden csak úgy lóg a levegőben. A film nagy mottója, a "Danger is real, fear is a choice" meg egy marhaság! Hogy lenne már a félelem választás kérdése? Nem én döntöm el, hogy félek-e valamitől. Hogy letudom-e, leakarom-e küzdeni, az igen! A félelem nem egy ki-be kapcsolható dolog, márpedig a film ezt akarja lenyomni a torkunkon "kísértés" címszó alatt! Ez nem sci-fi, ez hülyeség!
A Wanted kanyargó lövése is értelmesebb ennél... Abba már bele se mennék, hogy az űrhajón szállított, golyóba csomagolt Ursa-t, egy figyelmeztetéssel ellátott ajtó mögött őrzi három-négy katona. Meg egy függöny! Elővigyázatosak mi?

Úgy érzem Shyamalan-ról is beszélnem kell. Én imádtam a filmjeit! Bár a legelső két filmjét még nem láttam (Praying with Anger, Nyitott szemmel), de a nagy áttörést jelentő Hatodik érzék után, minden filmjét megnéztem! Az, és a Sebezhetetlen, egy nagyon-nagyon jó film! Remek hangulattal, egy kifogástalan Bruce Willis-szel és hatalmas csavarral a végén! Elképesztő mit hozott ki az ürge abból a két filmből. Viszont az én személyes kedvencem a Jelek és A falu. Nekem még, a Lány a vízben is tetszett, szerintem teljesen jó az a film, na de utána! Jézus ereje, Az eseményben emberek menekültek a szél elől bakker! Aztán elérte karrierje mélypontját, a teljesen értelmetlen, nevetséges és katasztrofális léghajlítójával! Máig nem hevertem ki azt a filmet. Most meg ez... Mr. Shyamalan, magával mi van? Rossz nézni, hogy mi lett ezzel az emberrel, nem engedik már, hogy saját ötletet vigyen vászonra? Az egyedi stílusa, egyáltalán nem köszön vissza, az utóbbi két filmjéből. Még az irtó gyenge, The Happening-ben is fellelhető volt, de azóta semmi! Mintha kiveszett volna belőle. Én remélem, hogy magára talál, és csak egy nagyon gyenge időszaka van mostanában. De az utolsó két alkotása akkor is megbocsáthatatlan!

A Föld után, egy vacak! Nem méltó Shyamalan-hoz! Buta, unalmas, ötlettelen, sablonos, a színészi játék katasztrófa! Lelketlen, celluloid hulladék! A látvány jó indulattal is csak közepes! Az év egyik legrosszabb filmje! Annyi szerencséje van, hogy idén mutatták be, a Movie 43-t, ami viszont még undorító, sértő és felháborító is! Kár az időt és a pénzt ráfordítani!

3/10