Ahogy annak lennie kellett, a Daredevil első évada elsöprő siker volt. Így, bár kezdetben azt mondták csak 1 évad lesz, hamar berendelték a második évadot. Na de mihez kezdjen az ember egy év várakozással? Hát ugorjon fejest a második Netflixes Marvel produkcióba a Jessica a Jones-ba, ami a két Daredevil évad között jött ki. Vallomással tartozom, én röhögtem amikor meghallottam, hogy ez a figura kap egy sorozatot. Egy szupererős csaj pfff... Na és? Hozzáteszem a sorozat előtt a büdös életben nem hallottam erről a figuráról. A kezdeti gúnyolódásom az első teaser megjelenéséig tartott, amiben semmi nem szerepelt. Csupán egy ébresztő óra, ami elkezd csipogni, majd az ágyból kinyúl egy fáradt női kéz és egyszerűen összegyűri a ketyerét. Na ott valami elkapott már!



A Daredevil első szezonja után járunk időrendben, a helyszín továbbra is New York, Pokol konyhájának keresztelt része. Itt ügyködik egy nem túl kedves, de annál eredményesebb magánnyomozó, Jessica Jones. Egy kis garzon lukban tengeti mindennapjait. Az Alias nyomozóirodát vezeti innen és az ügyekből kapott lóvé nagy részét piára költi. Gyerekkorában meghaltak a szülei, őt adoptálták, így lett egy mostohatestvére Trish. Ő azon kevés emberek egyike, akiben Jessica megbízik. Illetve eltudja viselni nagypofájú főszereplőnket. A baleset után jött rá Jessica, hogy valahogyan szupererőre tett szert (az első évad nem is foglalkozik vele, hogy hogyan lettek képességei). Sokkal erősebb az embereknél, óriásit képes ugrani stb. Több évnyi értelmetlen téblábolás után, Trish veszi rá, hogy legyen szuperhős, öltözzön be csicsás gúnyába és üldözze a bűnt. A csicsás gúnyát kihagyta ugyan (erre még visszatérek), de elkezdte bűnüldöző pályafutását. Nem igazán törődve azzal, hogy felismerik-e vagy sem. Aztán egyszer találkozott egy férfival, aki Killgravenek, nevezte magát. A fickó is szuperképességgel rendelkezik, bármit mond bárkinek, az illető azt fogja tenni amire kéri. Killgrave látván milyen erős Jessica, az irányítása alá vonta a nőt és kényszerítette rá, hogy együtt éljen vele és szörnyű dolgokra vette rá. Embert öletett vele, kényszerítette, hogy szeresse őt és sok más egyebet. Évekkel később bírt csak megszabadulni tőle de sosem tudta meg, hogy sikerült-e végeznie is vele.



Az évek, amiket Killgrave fogságában töltött, csak még inkább szúróssá és bizalmatlanná tették Jessicat. Ez után lett igazán alkoholista és egyfolytában üldözési mániában szenved. Mindenkit elmar maga mellől, utálja az embereket. Hiába, hogy évek óta nem hallott Killgraveről, még mindig retteg tőle és attól, fél, hogy egyszer visszatér. Ez pedig be is következik, Killgrave egy mocskos játszmába kezd, hogy magára vonja Jessica figyelmét és újra megkaparinthassa őt.



A Jessica Jones is egy egészen sajátos utat választott ki magának. Nem a szokványos szuperhősös sztorit akarja lenyomni a nézők torkán. Ez a sorozat egy pszichológiai thriller. Azt mutatja be, hogy mit tesz az emberrel, ha olyan dolgokra kényszerítik, amiket nem akar tenni. Hogy milyen páni félelem fogja el az embert, ha olyan veszéllyel kerül szembe, ami ellen láthatóan nem lehet normálisan védekezni. Mert mindenhová képes befurakodni és bármit, vagy bárkit az ember ellen fordítani. Borzasztóan nyomasztó a sorozat hangulata és sokszor rossz nézni (a jó értelemben), hogy egy őrült miatt, mennyi ember szenved. Akárcsak a Daredevil, ez is durván 18+os. Nem csak a brutalitása miatt. Az is van benne, még ha nem is olyan kemény, mint a Daredevil. Témája miatt mindenképp. Egyszerűen kell egy olyan érettség, ami lehetővé teszi, hogy igazán átérezhessük a sorozatban látott dolgok súlyát. Illetve a poénok is elég meredekek. A sorozatban feltűnik a képregényekből is ismerhető fehér kosztüm. Amire Jessicanak van egy elég frappáns megjegyzése. Részletekbe nem mennék bele, de a lényeg, hogy tevepata. A sorozatban komolyabb hangsúlyt kap még az emberi kapcsolatok és szex is. Ez utóbbi a Marvel moziknál ugye elképzelhetetlen. Itt megengedhettek maguknak pikánsabb jeleneteket is. És bár a képernyőn konkrétan nem történik meg, de sajnos a nemi erőszak is többször előkerül. Nem az sajnos persze, hogy előkerül a téma, hanem, hogy létezik. Én nagyon allergiás vagyok erre.




Térjünk át a karakterekre és a színészekre. A főszerepben Krysten Ritter, lélegzetelállító! Nem csak azt képes érzékeltetni, hogy mekkora gyökér tud lenni a karaktere, hanem képes árnyalva bemutatni őt. A hibáit és a jó tulajdonságait is. Iszonyatosan jól megírt figura, gyakorlatilag tökéletesen eljátszva. Jessica talpra esett, kemény, jók a dumái, de mellette egy lelki roncs, amin felül kell kerekednie és hát eléggé elviselhetetlen tud lenni. Nem láttam korábban más produkcióban ezt a színésznőt, a Breaking Badet is csak később néztem végig, de fantasztikus amit csinál. Jessica mostohatestvérétől féltem egy kicsit. Tipikus felesleges, jó útra terelgető mellékkarakternek tűnik és... valamennyire az is, de az ő figuráját is jól tudták kezelni, bár fogalmam sincs, hogy a második évadban mihez akarnak kezdeni majd vele. És a Darevilhez hasonlóan, ez a sorozat is elkerülte a tipikus Marvel betegséget, mely szerint a főellenségeknek sótlannak és érdektelennek kell lenniük. Olyannyira elkerülte, hogy Killgrave talán a legjobb Marveles főgonosz lett. Ez a figura egy mocskos állat. Nem akar hatalomra kerülni, nincsenek nagy céljai. Egy pszichopata, aki élvezi, hogy árthat másoknak és a saját szórakoztatására gyötri a népeket. Persze vannak fordulatok és rétegelik ezt a karaktert is, de sem a magyarázatokkal, sem az árnyalással nem nyírják ki a figura esszenciáját. Az őt játszó David Tannent meg simán az egyik legjobb színészi alakítást teszi le az asztalra, amit valaha láttam! Nem hülyéskedek, ez a csávó egy zseni! Láttam őt már korábban a Frászkarika remakeben, ott is remek volt a fickó és eléggé gondolkozok, hogy megnézzem a Doctor Who azon részeit, amiben ő a doki. Nem érdekel az a sorozat, de miatta kíváncsi lettem.



Ahogy a Daredevilnél említettem, itt is feltűnik Claire, hogy kihúzza a pácból a szuperhősöket. Igen többes számmal. Mivel ebben a sorozatban feltűnik egy új szuperhős, aki kapcsolatba kerül Jessica-val, vagy éppen fordítva? Hm... Ez pedig nem más, mint a golyóálló és bitang erős Luke Cage. Elég fontos szereplő már ebben a sorozatban is, bár itt még túl sok dolgot nem tudunk meg róla. Nem véletlenül, hiszen ő is megkapta később a saját sorozatát, de erről majd máskor. Carrie-Anne Moss, a Mátrix filmek Trinityje is feltűnik. Mint, a főszereplő munkaadója és egy vérprofi, de eléggé rideg ügyvéd. Nagyon jó volt látni, hogy nem tűnt el ez a színésznő, iszonyat jól áll neki a karakter. Szóval a Jessica Jones is tovább bővíti az MCU-t, tele van ez is utalásokkal. Az egész borzasztóan izgalmas és jó látni, hogy végre valami másfajta receptet használnak az alkotók. Akcióban elmarad a Daredeviltől, de igazából így sem kell szégyenkeznie. Jók a bunyók, csak nem olyan látványosak.



Nagyon meglepett engem ez a sorozat. A négy bejelentés közül messze ettől vártam a legkevesebbet, pedig csak ez képes felnőni a Daredevil mellé. Akár még a szuperhős ellenes nézők is kellemesen szórakozhatnak, mert tényleg teljesen elüt a többi produkciótól. Ennyi lett volna a Jessica Jones. Legközelebb Harlem védelmezője, Luke Cage kerül terítékre.