- Eredeti cím: Gingerclown

- Műfaj: Horror, vígjáték

- Rendező: Hatvani Balázs

- Forgatókönyv: Hatvani Balázs

- Szereplők: Ashley Loyd, Erin Hayes, Tim Currey, Lance Henrisken, Michael Winslow, Brad Dourif, Sean Young

"Magyar égre magyar csillagot". Ahogy azt irodalom órán hallottuk. Sajnos Magyarország az elmúlt bő 25-30 évben, nem igazán jeleskedett a filmgyártásban. Sorban jöttek a rosszabbnál rosszabb filmjeink. Ha egy Üvegtigris, vagy egy Valami Amerika 2 mégis kikerült a kezünk közül, már nagyon örülhettünk. Az utóbbi években azért volt pár nagyon ügyes villanás is. A Berni követ, a Vizsga, Isteni műszak. Ezek a filmek ízig-vérig magyar alkotások. Hatvani Balázs viszont másban látja a magyar filmipar megújulását. Őt nem érdeklik a trendek és hasonló címszavak. Vagy az állami támogatás és a Magyar Nemzeti Filmalap.

A saját feje után megy és úgy gondolta évekkel ezelőtt, hogy végre jönnie kellene egy magyar sci-finek, nemzetközi színészgárdával. Ez lett volna a Sorsvonalak, amit már évek óta készítget Balázs, többek között Mark Hamil közreműködésével. Sajnos a nagy álmok és tervek eléggé rogyadoznak. Mert az évek óta tartó tökölést valószínűleg megelégelte a stúdió, és most már úgy áll a dolog, hogy nagyrészt amerikai színészek lesznek a végleges filmben. Hogy ez azt jelenti, hogy az összes magyar színészt kidobták és újraforgatták a jeleneteiket külföldiekkel, vagy valami egészen mást nem tudni. De a 4 évvel ezelőtti teaser óta semmi biztatót nem hallani felőle. Balázs is eléggé ködösít az interjúkban.

Hogy valami mással is elfoglalja magát, időközben elkészítette jelen cikkünk alanyát, a Gingerclownt, ami egy horror-vígjáték keverék. A 80-as évek amerikai horrorjainak stílusában. Animatronics rémekkel. Érdekes kísérlet, végre valami újdonság és magyar! Visszafogottan, de kíváncsian kezdtem el nézni a filmet, mivel tényleg fogalmam sem volt róla, hogy mit is kellene várnom. A Gingerclown világpremierje egyébként két éve volt, itt Magyarországon és a film azóta sem jelent meg itthon DVD-n. Nekem meg elegem lett a várakozásból és alternatív úton szereztem be a filmet.

A Gingerclown 1983-ban játszódik Amerikában. Egy átlagos estén, néhány piás gimis srác, a kötelezően szemüveges és vékony kitaszított gyereket bátorságpróbára fognak. Feladata, hogy bemenjen a régen lezárt vidámparkba, ahol furcsa gyilkosságok történnek és ha sikerrel jár, megcsókolhatja az egyik bombázó csajt. A srác elindul, nem sokkal később a cicababa is és a bunkó focista is. Odabent pedig már várják őket a rémek!

Nem sokat lacafacázik a film, gyorsan elindul aminek el kell és valódi retro élmény a filmet nézni. Tényleg látszik, hogy Balázs és alkotó társainak az volt a célja, hogy a 80-as évek horrojait megidézzék. Rendkívül szimpatikus a film koncepciója és Balázs hozzáállása. Nem a mai trendeket akarja meglovagolni és nem is széles közönségnek szánja a filmet. Tele van utalásokkal a mozi. Rémálom az Elm utcában, Vissza a jövőbe és mégy egy csomó minden. A szörnyek hangjai olyan színészek, akik a 80-as években igen ismert figurák voltak. Hogy a legnagyobbat emeljem ki, itt van Tim Currey. Aki a Stephen King: AZ című --szerintem vállalhatatlanul pocsék-- filmben a gonosz bohócot játszotta. Itt ő a címszereplő hangja, és félelmetesen jól játszik a hangjával. Iszonyatosan ijesztő amikor megszólal. De itt van még Lance Henrisken is. Illetve Michael Winslow, ő a fekete színész a Rendőrakadémiából. Tudjátok, a hangutánzó fickó. Sean Young a Szárnyas fejvadászból. Brad Dourif, ő volt Gríma a Gyűrűk urában, de ő volt Chucky hangja a förtelmes, Gyerekjáték filmekben. Mindez bíztató, és nagyon tökös dolog! Jajj... Hogy an is folytassam?

Minden tiszteletem Balázsé, hogy mer ilyen filmeket csinálni. Bátor dolog ez, de ezzel együtt is. Ez a film, majdhogynem értékelhetetlen! Nagyon rossz film! Túlságosan is jól sikerült a 80-as évek B-kategóriás rémfilmjeinek megidézése. Az embereket játszó szereplők, a fentebb említett trió, rettenetes! Borzasztó színészek! Egyikük sem hiteles, túljátsszák a szerepüket. A csaj iszonyatosan idegesítően ordibálja végig a filmet. A nagy öregeket leszámítva, az összes színész kritikán aluli! Nagyon kínosak a párbeszédeik, nyögvenyelősek, láthatóan az írónak (aki ugye, Balázs) fogalma nem volt róla, hogy milyen dialógusokat kellett volna írnia ezeknek a szereplőknek. Bármi is jön ki a szájukon, az erőltetett és mesterkélt. Legrosszabb esetben pedig az ég világon semmi értelme nincs! Kémia és összjáték pedig nincs a figurák között.

Lévén, egy horror-komédiával állunk szemben, ez annyira nagy baj nem is lenne, hiszen nem feltétlenül ezen van a hangsúly egy ilyen alkotásnál. Vígjátékként azonnal megbukik a film, mivel semmi vicces nincs a filmben. Leszámítva egy viccet, ami meg kissé erőltetett. De én semmiféle humort, vagy paródia jelleget nem fedeztem fel. Horrorként sem tud nyújtani a film semmit. A szereplők a vidámparkban (a lezárt Pesti vidámparkban forgatták a film nagy részét), egyik helyről a másikra sétálnak (egyébként azt sem értettem, hogy mi a francért nem fordulnak egyszerűen vissza). Néha belefutnak valami furcsa lénybe, aki nem csinál igazából velük semmit! És most nem hülyéskedek. Sokszor észre sem veszik a szörnyek őket. Néhány percig figyelik őket, szóban inzultálják egymást, aztán tovább mennek. Egyedül a címszereplő próbál valóban az életükre törni, de ő sem izzad meg túlságosan. Egyetlen egy haláleset van a filmben, az is nevetségesen rosszul néz ki. Semmi izgalom, vagy feszültség nincs a filmben. Félni pedig egyáltalán nem lehet a Gingerclown közben.

Mindenképen szót kell ejtenünk a film látványvilágáról és a szörnyek fizimiskájáról. Ez nagyjából is el is fogja dönteni, hogy ki fogja végig nézni a filmet. A Gingerclownban az összes szörny, egy animatrikus bábu. Tehát ilyen távirányítóval vezérelt cucc, mint ami a Szörnyecskékben is volt. Nagyon remélem, tudjátok miről beszélek. Az első részt illik ismerni. És ezek a bábuk förtelmesen rosszak! Annyira mű az egész, ránéz az ember és egyszerűen cikinek érzi amit lát. Még így is többet ér, mint némelyik Asylum CGI szemét, de akkor is. Értem én, hogy ez direkt ilyen, meg retro faktor, de ez így akkor is gagyi! Nem lehet mindent elintézni azzal, hogy ez direkt ilyen. Túl sokszor hallottuk már ezt, és Robert Rodrigueznek sem nézzük már el a trash marhaságait. Továbbá engem az is zavart, hogy semmit nem tudunk meg senkiről és semmiről. Mik ezek a szörnyek? Honnan jöttek? Miért csinálják azt amit? Miért ragaszkodnak a vidámparkhoz? Minden csak úgy van a filmben.

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de a Gingerclownra időt szakítani, teljesen felesleges! Az egész rettenetesen gagyi és béna. A kezdő filmesek hibái is vastagon tetten érhetőek alkotásán, iszonyatosan amatőr munka. Komolyan akartam ezt a filmet szeretni és nagyon drukkolok Balázs következő projektjeinek, mert látszik, hogy szívből csinálja amit csinál. De jelenleg úgy néz ki, nem több egy magyar Ed Woodnál. Erre is lehetne karriert építeni, de az interjúk alapján Balázs nem erre hajt. Én azért megnézem a következő filmjeit is.

2/10



Néhány interjú Balázzsal: