A TV sorozatok az elmúlt pár évben, valami félelmetes módon elkezdtek fejlődni. Színvonalban, élményben és szinte minden másban, elkezdtek felzárkózni a mozi filmekhez. Rengeteg minőségi sorozat érhető el bárki számára. Akció sorozatot akarsz nézni? Banshee. Politikai kavarásokat? House of Cards. Esetleg Marvel rajongó vagy és szeretnél és egy sötétebb tónusú szuperhős sztorit látni? Daredevil. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző alkotást. Én is elég nagy sorozat junkie vagyok és most jött el az ideje, hogy rangsoroljak egy párat.

Nincsenek műfaji megkötések, vagy csatornára bontás. Ebben a listában a 10 kedvenc televíziós sorozatomat mutatom be. Néhány szabályt azért felállítottam, konkrétan hármat.
Az első, hogy csak élőszereplős sorozatok kerülhetnek be. Tehát senki se számítson South Parkra, Family Guyra, vagy a csodálatos Archerre.

A második szabályom az, hogy csak olyan sorozatokra térek ki, amik már végig mentek. Tehát a jelenleg is futó szériák szintén kiestek. Ezért nem lesz se Trónok Harca, se a már emlegetett Daredevil.

A harmadik főszabály pedig az, hogy alapból kizárom a minisorozatokat. Mert az egy teljesen más kategória és nem hiszem, hogy feltétlenül jó ötlet ezeket is összeereszteni, a "hagyományos" szériákkal.

Most, hogy minden tiszta, jöhet a lista:

10. Jóbarátok


Eredeti adó: NBC
Évadok száma: 10 (1994-2004)
Epizódok száma: 236
Játékidő epizódonként: Kb. 22 perc

Szerintem senkinek sem kell ezt a sorozatot bemutatnom. Még aki nem szereti, az is ismeri. Sőt, biztos, hogy legalább egy részt látott belőle. Hat, húszas éveiben járó New Yorki fiatal életét mutatja be ez a remek kis szitkom. Van köztük mindenféle figura. Jól kereső irodista, színész, apu nélkül életképtelen csajszi. Mindegyikőjük saját egyéniség, hatalmas cimborák és egyik se normális!
De mindannyian szerethetőek. A mai napig képes vagyok leragadni a TV előtt, hogy az éppen futó részt megnézzem.

Idióta, lehetetlen helyzetek, jó dumák, zseniális poénok minden egyes epizódban! A hat főszereplő pedig az évek során, eszméletlen jól összeszokott. Gyerekkori kedvencem a sorozat és még most is bőven megállja a helyét. Bár, ha most jelenne meg, nem biztos, hogy ezzel a koncepcióval életben maradna.
Idézhető, szállóigévé vált szövegeket adott több generációnak a Jóbarátok. Meg a "Büdös macskát". Az NBC mai napig egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sorozata. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a CW-n (Odaát, Arrow, Vámpírnaplók), a Warner Bros TV csatornáján, még mindig ismétlik. És ahogy észrevettem, sokan próbálják lenyúlni a koncepciót és a sorozat esszenciáját, szerintem kevés sikerrel. Talán legjobban az Így jártam anyátokkal tudta ezt a sorozatot reprodukálni. Már akinek ugye. Szerintem a HIMYM a Jóbarátok erőtlen kópiája. Megközelítőleg sincsenek egy súlycsoportban.

Mindenképpen szeretnék szót ejteni a sorozat magyar szinkronjáról is, amit én speciel nagyon szeretek. A hangok telitalálatok, el sem tudom képzelni a figurákat más hangokkal. A fordítás viszont... Na, az már más tészta. A Jóbarátok fordítása ugyanis kriminális! Tele van hibákkal, amiktől sokszor értelmetlenné válnak jelenetek. Ezekből is érdemes szemezgetni.

Aki esetleg érdekességeket és kulisszatitkokat szeretne megtudni a sorozatról, az keressen rá erre a dokumentumfilmre: Az Igazság a Jóbarátokról. Nagyon jó kis doksi, érdemes időt szakítani rá. A sorozat nagyon jó lezárást kapott. Érzelmes volt, szentimentális, de máshogy nem is igen lehetett lezárni. A sorozat később kapott egy spin off-ot, a két évadot megélt Joey-t. Ami a lökött színészre fókuszál aki Hollywoodba költözik. Kihagyható...



Fordítási hibák:
Itt

Itt is


9. Egy rém rendes család


Eredeti adó: FOX
Évadok száma: 11 (1987-1997)
Epizódok száma: 259
Játékidő epizódonként: Kb. 22 perc

Még egy szituációs komédia, ráadásul még régebbről! Szintén egy olyan sorozat, amit nem kell bemutatni. Bundy-ék, akik utálják a világot, a munkát, a szomszédot, egymást. Amikor a FOX elindult az USA-ban, szükségük volt formabontó műsorokra, így született meg az Egy rém rendes család. A megszokott családi vígjátékokba, mindenki happy, mindenki szereti a másikat. Na, ezt unták meg a sorozat alkotói és ennek a negédes hullámnak mentek neki. Nagyon jól tették.

A sorozatnak akkoriban nagyon merésznek számított a humora, mindenbe és mindenkibe beletiport, nagyon bunkó, de nagyon egyedi módon. Franciák, amerikaiak, kövérek, tinik, feministák. A széria senkit sem kímélt. Akárcsak a Jóbarátoknál, a főszereplők mind-mind kifogástalanok. Iszonyatosan működik a kémia a színészek között. Ordítva tudok röhögni ezen a sorozaton.

A sorozattal azért voltak problémáim. Egyrészt túl sokáig futott. Az utolsó néhány évad eléggé erőltetett és vannak nagyon nem a sorozatba illő részek. A másik csúfság nem a sorozat hibája, hanem a TV társaságé, a FOX-é (őket még fogom szidni párszor). Az Egy rém rendes családot, a sorozatot, ami a kezdetektől fogva a FOX éllovasa volt sohasem zárták le. Soha nem kapott egy végső lezáró epizódot. Egyszerűen csak beszüntették a 11. évaddal. De úgy, hogy a színészeknek nem szóltak erről. Ed O'Neil a nyaralásán, egy rajongótól tudta meg, hogy vége lett a sorozatnak. Azért ez durva pofátlanság...

Hasonlóan a Jóbarátokhoz, ehhez is készült egy nagyon jó dokumentumfilm, Az Igazság az Egy rém rendes családról. Erre is tessék odafigyeli, nagyon jó dolgokat meglehet tudni róla. És jöjjön a sokkoló valóság! Úgy néz ki, hogy hamarosan folytatódni fog a széria. Ha minden igaz, a felnőtt Bud lesz a főszereplője egy sorozatnak és természetesen az őrült családja is nagy hangsúlyt fog kapni. Óvatos reményekkel közelítek az ötlet felé. Meglátjuk.



8. Dokik


Eredeti adó: NBC (2001-2008), ABC (2009-2010)
Évadok száma: 9 (2001-2010)
Epizódok száma: 182
Játékidő epizódonként: Kb. 22

És megint egy szitkom (az utolsó a listán nyugi). Mit is mondhatnék. Ha láttatok már abszurd, a világtól teljesen elrugaszkodott, elmebeteg baromságot... ! Még az is távol áll attól, amit a Dokik képvisel. Egy kórházas vígjáték sorozat. Elvont humor, kikacsintások, sokszor morbid hülyeségek. Amikre én nagyon vevő vagyok. Remek figurák, abszolút kedvenc Dr Cox, a House-hoz hasonló őrült zseni.

Túl sok dolgot nem tudok elmondani róla, elég nehéz beszélni erről a sorozatról. Úgyhogy néhány videót fogok ide beszúrni, hogy mégis miről is van szó. Amit mindenképpen a sorozat pozitívumaihoz kell írni, hogy vígjáték mivolta ellenére is tudja, hogy hol a határ. Tudja, hogy mikor kell behúzni a kéziféket, mikor kell felhagyni a hülyéskedéssel. És ha az kell, hagy időt a komoly dolgoknak, a drámának, a szomorkásabb perceknek. Ilyet pedig más szitkomnál még nem láttam. Imádom ezt a sorozatot.











7. Almost Human


Eredeti adó: FOX
Évadok száma: 1 (2013-2014)
Epizódok száma: 13
Játékidő epizódonként: Kb. 45 perc

A lista legfiatalabb tagjával állunk szemben. Az Almost Human (Emberi tényező) című sci-fi-krimi sorozat producere J.J. Abrams (Lost, Alias, Star Trek, Mission Impossible 3) volt. Ötletgazdája pedig J.H. Wyman, aki a Fringe című sorozatot is tető alá hozta.
A jövőben járunk. Főhősünk Kennex nyomozó, aki egy bevetés során elveszíti a lábát és kómába esik. Hogy ne legyen a helyzete könnyebb, az egyik támadója a barátnője volt. A kómából felébredve pedig nyomozni kezd.

Az Almost Human-ben, minden megvan, ami miatt egy sci-fit szeretni lehet. Androidok, művégtagok egy csomó frankó kütyü, érdekes világ. Sorozathoz képest igen frankó látványvilág, jó akciók. Plusz még egy remek páros.
A sorozatban minden rendőr mellett egy android társnak kell lennie. Cennex pedig egy korábban leselejtezett, érezni képes partnert szerez magának Doriant. Karl Urban és Michael Ealy remekelt! Iszonyatosan jól kiegészítették egymást. Az akciókban és vicces helyzetekben is működött a duójuk. A mellékszereplők is egész érdekesek voltak, bár túl sok teret nem kaptak. A megoldandó ügyek ötletesek és fantáziadúsak lettek. Sajnos a nagy egész sztoriból viszont nem igazán kaptunk meg semmit, illetve magából a sorozatból sem jutott el hozzánk minden finomság. Csak egy kis kóstolót kaphattunk. Mert a FOX egy évad után kinyírta a sorozatot.

Ők a gyenge nézettségi adatokra fogták döntésüket, de nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Van egy újonc sorozatunk, amiben rengeteg a lehetőség. Két szakember dolgozik a producerek között. A főszereplőnek megnyertük magunknak Dredd bírót és mi vagyunk a FOX. Az USA egyik legnagyobb TV társasága. Talán ésszerűen kellene gondolkoznunk. A francot! A 13 meglévő részt, adjuk le össze-vissza! Mert csak! A hülye néző meg le van ejtve, hiszen nem olyan nagy probléma, ha nem sorban adjuk le a részeket. Max nem fog érteni semmit. A karakterek közti kapcsolat kialakulását nem sorrendben látja. Nem olyan nagy baj az...

Csoda, hogy az emberek nem nézték? Mikor a 7. rész után képesek voltak leadni a 10-et. Ez egyszerűen érthetetlen! Oké, itt még nem volt meg a nagy, átívelő szál, csak a felvezetés, de akkor is. Eldöntöm, hogy szerintem ezek az érdekesebb részek, és azokat adjuk le előbb? Ilyet nem lehet csinálni! Azért is bosszantó ez, mert a FOX évekkel ezelőtt egy másik sorozatnál ugyanezt meglépte. Egyébként nem csak én húztam fel magam ezen, érdemes megnézni a sorozat IMDb adatlapjánál az üzenőfalat: "Canceled :(", "FOX SUCKS", " I really hate Fox",. Beszédes.

Végre, lett volna egy igényes sci-fi sorozat, ami nem űrhajókkal, meg alienekkel dobálózik. Hanem kissé földhöz ragadtabb, kicsit cyber punk, kicsit ÁLLATI KIRÁLY, erre ilyen hülyeségek miatt törölni kell. Nonszensz! Az egyik legütősebb sorozat is lehetett volna ha adnak neki esélyt. Az én listámra még így is és csak azért is felkerült.





6. Gengszterkorzó


Eredeti adó: HBO
Évadok száma: 5 (2010-2014)
Epizódok száma: 56
Játékidő epizódonként: Kb. 55-60 perc

Mivel imádom a gengszter sztorikat, nem hiányozhat a listáról a Boardwalk Empire sem, azaz a Gengszterkorzó. Az HBO, ahogy azt már megszokhattuk tőle, hozta a szokásos brutális minőséget! A sorozat producere Mark Wahlberg és Martin "Istencsászár" Scorsese, aki az első részt meg is rendezte. A tipikus Scorsese módon és minőségben. A főszerepre pedig egyik kedvenc színészemet szerződtették le, Steve Buscemi-t.

A sorozat félig meddig igaz történeten alapszik. Kezeljük azért ezt a szokásos fenntartásokkal, de még így is iszonyat hihető. Atlantic City-ben játszódik a történet, pont azon a napon, amik az USA-ban bevezetik a szesztilalmat. Atlantic City kincstárnoka, aki valójában a város ura Nucky Thompson, már rég meglátta az üzletet ebben. És arra készül jó néhány politikussal és egyéb gengszterrel, hogy akkor most jól megszedik magukat a szeszcsempészetből.

A sorozat persze nem csak erről szól. A karakterek magánélete is fontos szerephez jut illetve a valóságban élő gengsztereket és fontos történelmi személyeket is láthatjuk kisebb-nagyobb szerepekben. Akik valóban résztvevői voltak ennek a kornak. Al Capone, Arnold Rothstein, Lucky Luciano, J. Edgar Hoover. Betekintést kapunk az olasz és zsidó gengszterek mindennapjaiba. A feketékébe is. Láthatjuk a gazdasági világválság szinte minden baját és ennek a világnak a képmutatását. A szereposztás egyszerűen parádés. Mindenki iszonyatosan profi. Ennek a sorozatnak köszönhetem, hogy megtaláltam egy új kedvenc színészemet, Michael Shannon-t, aki félelmetesen jó színész! Illetve Charlie Cox-ot is itt láttam először, aki azóta már Daredevil a Netflix sorozatban.

A sorozat elképesztően autentikus. Simán el lehet hinni, hogy a 20-as 30-as évek Amerikája ilyen volt. Üvölt a jazz,hülye hangú dudák az autókban, szmokingok, dobtáras Thompson géppuskák... FHAK YEAH, imádom ezeket! A szokásos HBO dolgok is tetten érhetők. Úgy tűnik kiapadhatatlan pénzforrással rendelkeznek, mert a Gengszterkorzón is látszik a pénz. Elképesztően filmes a látványvilág. Szépek a képek, a ruhák, a díszletek, a CGI csak néha lóg ki. Elképesztő a brutalitás a sorozatban, tele van pucér nőkkel, meg hapsikkal. Meg olyannal, amiket ilyenkor szoktak csinálni.

Mégsem tudom akárkinek ajánlani. Mert sokaknak túlságosan lassú és száraz lehet a témája. Sőt, több emberrel is találkoztam, akik kifejezetten unalmasnak találták. Valóban eléggé komótos a tempója a sorozatnak és nem egy pörgős valami. De én egy gengszter sztoritól ezt a ráérő, lassú tökölést várom el. Mint elvetemül Keresztapa rajongó. Bár ez nem romantizálja a maffia létet.

Egy bajom volt a sorozattal, az utolsó ötödik évadot érezhetően összecsapták. Az utolsó két évad között konkrétan eltelik 10 év és ott elég fontos dolgok történtek. Többször is visszautalgatnak ezekre, amik miatt kissé kusza lett az 5. évad. Ráadásul most jutott eszükbe az íróknak, hogy Nucky fiatalkori rendőrségi múltját nem lenne rossz bemutatni. Ezek mellett pedig ott volt még egy csomó másik szál is... Áh... Nem lett ez így az igazi. Arról nem is beszélve, hogy az 5. évad már csökkentett epizód számmal ment. A szokásos 12 helyett 8 részbe kellett mindent beleszuszakolni, ez pedig nem ment az íróknak. Kár, mert ha sikerült volna tökéletesen véghez vinniük azt az alkotóknak amit szerettek volna, talán máshogy nézne ki ez a lista.





5. Firefly


Eredeti adó: FOX
Évadok száma: 1 (2002-2003)
Epizódok száma: 13
Játékidő epizódonként: Kb. 45 perc

Az Almost Human-nél talán ki is találták páran, hogy mi volt az a másik sorozat, amivel ugyanúgy elbánt a FOX. Igen, a kultikus Firefly. Joss Whedon, a Buffy, az Angel és a Bosszúállók filmek, kocka Atyaúristene, 2002-ben állt elő ezzel a western sci-fi sorozattal. Egy csomó fura karakter, a show középpontjában a csapatdinamika volt. Pattogós, vicces párbeszédek, fantáziadús világ, egy csomó egyedi ötlet jellemezte a Firefly-t. Kicsit gyengécske látványa volt. De a lényeg, hogy iszonyatosan egyedi volt az egész. Szíve, lelke volt. Fantasztikusan jó színészek voltak benne, Nathan Fillion és Adam Baldwin egyszerűen sziporkázik a szerepben.

De ahogy mondtam, a FOX jött és elbarmolt mindent. Össze-vissza adták le itt is a részeket, szerintem a marketing sem volt a helyzet magaslatán. Szóval az évad közben kihúzták a dugót a sorozatból. Eredetileg huszonpár részesre volt tervezve a szezon. Egy bizonyos réteg viszont azóta is siránkozik a sorozat felélesztéséért. Mindennek az esélye persze 0. Egyébként pár évre rá a FOX eljátszotta a nagylelkűt és megengedték Whedonnak, hogy moziban folytassa a Firefly-t.

Ez lett a Serenity. Kis költségvetésű sci-fi volt. Annyira nem volt lóvé a film mögött, hogy a jelmezek nagy részét más filmekből hozták át. Mégis, a film legalább olyan zseniális lett, mint a sorozat és a sors iróniájának köszönhetően ugyanarra a sorsa jutott. A kutya nem nézte meg a filmet, csak a rajongók, úgyhogy akkora bukás lett a film, mint az ólajtó. Így az esetleges folytatásról is lemondhatunk, pedig a Serenitynek úgy van vége, hogy akár folytatni is lehetne, de mégis méltó lezárása a sorozatnak.

Opening


4. Róma


Eredeti adó: HBO-BBC
Évadok száma: 2 (2005-2007)
Epizódok száma: 22
Játékidő epizódonként: Kb. 55-60 perc

Éppenhogy lecsúszott a dobogóról az HBO és a BBC közös koprodukciója, a zseniális Róma! Nagyon nem kell részleteznem szerintem miről szól. Julius Caesar éppen megnyeri a gallokkal vívott háborút, míg odahaza Pompeius próbálja valahogy kiütni a nyeregből riválisát.

A sorozat középpontjában nem a látványos csaták állnak, hanem a politikai intrikák (értsd: sz*arkavarás, hátba szúrások). A Julius család viszálya más jómódú családokkal. De a plebejusok életébe is bepillantást nyerünk. Két légionárius szemszögéből.

Hihető, baromi hangulatos, autentikus. A szokásos HBO minőség. Remek színészek. Személyes kedvencem Marcus Antonius. Imádtam ezt a karaktert és az őt életre keltő színész James Purefoy zseniális!

Elképesztően igényes sorozat. Sajnos ez is lett a veszte. Gyakorlatilag minden helyszínt felépítettek, iszonyatos mennyiségű lóvét nyelt el a Róma. Így a tervezett 5-6 évadot be kellett sűríteni kettőbe. Ami egyébként nagyon jól sikerült! Egyáltalán nem érezni az összecsapottságot, mint mondjuk a Gengszterkorzó utolsó évadánál. Bár fura, hogy egy rész alatt jutnak el Egyiptomba, szabadítják fel azt, majd a rész végén Caesarnak és Kleopátrának már megvan a gyerekük. Igazából csak a rövidsége miatt húzom a számat a Rómánál. Évekig elbírtam volna még nézni. Illetve a sorozat opeingje, nekem nagyon nem jön be.










3. Oz


Eredeti adó: HBO
Évadok száma: 6 (1997-2003)
Epizódok száma: 56
Játékidő epizódonként: Kb. 55-60 perc

Valahol itt kezdődhetett el az HBO sorozatok felemelkedése. Egy realista börtönsorozattal nézünk farkasszemet. A börtönben, melynek beceneve Oz, egy kísérletet folytatnak, egy mikrotársadalmat hoznak létre. A leválasztott részt elnevezik Em citynek és mindenféle rabot összezárnak. Árjákat, olasz gengsztereket, afrikai gyilkosokat a világ söpredékét. Em cityben a cél a rehabilitáció és átnevelés, nem a büntetés. Cserébe, az elítéltek szabadabb feltételekkel élhetnek. Nem kell börtön egyengúnyát hordaniuk, viszont dolgozniuk kell és órákra járniuk.

Magamat ismétlem, HBO minőség. Sok erőszak, explicit minden, káromkodás, szex (férfi börtön szóval... fújj). Mindenki antihős. Igazából a szereplők magánéletükről is csak mesélve hallunk. A sorozat talán két alkalommal játszódik a börtön falain kívül, azok is csak néhány percesek. Minden egyes részt végig narrálja az egyik elítélt. És furcsa életigazságokat hoz fel, illetve párhuzamba állítja az Ozi életet, bizonyos történelmi dolgokkal. Ezek eleinte kizökkentettek, de aztán megszerettem őket. Nincs egy kinevezhető főszereplő. Viszont mindenkit nagyon jól megismerünk. Hullanak is karakterek, meglehetősen undorító módon. De mivel börtönben vagyunk, utánpótlás mindig jön.

Elképesztő karakterek, elképesztően tehetséges színészek által életre keltve. Abszolút kedvencem, a mára már Oscar díjas J.K. Simmons, mint az Árja testvériség feje... Zseniális amit művel. A Beecher-rel való viszálya a 6 évadon keresztül valami félelmetes. Lehengerlő és felfoghatatlan. Akárcsak az egész sorozat. Mint a börtönlét. Én kötelezővé tenném levetítetni középsulikban. Had menjen el a kedve az idiótáknak, bárminemű bűnözéstől.





2. The Shield


Eredeti adó: FX
Évadok száma: 7 (2002-2008)
Epizódok száma: 88
Játékidő epizódonként: Kb. 45-70 perc

Évekig, de tényleg, évekig ez volt a No. 1 kedvenc sorozatom. Idehaza Kemény zsaruk címen futott. Egy Farmington nevű kitalált Los Angeles-i körzetben játszódik a sorozat. Amit a bandák és drog dílerek uralnak. Itt nyitnak egy új rendőrőrsöt, válogatott zsekákkal. A sorozat 4 főszereplője pedig egy strike team, akik a bandákra specializálódtak. Nagyon hatékony négyes ez. Csak iszonyatosan korruptak.
Pénzt nyúlnak le, védenek dílereket, hogy azok hasznából részesedjenek. Közben a századosuk folyamatosan figyeli őket.

Felejtsetek el minden rendőrös sorozatot! A kemény zsaruk mindent zárójelbe tesz, amit eddig láttatok. Hiteles, megalkuvás nélküli, brutális sorozat!
Nem ereszteném a dolgot bőlére, mert amikor még a HunGamer nevű site-ot erősítettem, írtam egy kis beszámolót a sorozatról. Azt linkelem is. Az ott leírtak azóta sem változtak. Egy dolgot kivéve, hogy már nem ez a kedvenc sorozatom. Tavaly ugyanis letaszította a trónról egy másik sorozat.



1. Sons of Anarchy


Eredeti adó: FX
Évadok száma: 7 (2008-2014)
Epizódok száma: 92
Játékidő epizódonként: Kb. 45-70 perc

Aranyérmes lett a Charming-i motoros klub 7 évadnyi drámája. A Sons of Anarchy, ami itthon Kemény motorosok címen fut. A fordító nyilván ismerte a The Shield és a SoA közti kapcsolatot és ezért adta neki ezt a címet... Lépjünk túl rajta.

Szóval a The Shield befejeztével úgy tűnt, hogy egy nagy űr marad az FX nevű kábeles csatornán. Természetesen ez nem történhetett meg, ezért a The Shield-en is dolgozó író-producer, Kurt Sutter zöld utat kapott a saját sorozatával. Ez lett a Sons of Anarchy.

A SoA fogott minden jót, amit a The Shield tudott és továbbfejlesztette. A rendőrök mindennapjai helyett viszont egy egészen más világot ismerhetünk meg. Egy motoros klubét, ami számomra teljesen ismeretlen volt, de mindig is érdekelt. A sorozat szintén Los Angelesi környezetben játszódik, de egy kitalált kisvárosban Charmingban. Itt van egy nagyon összetartó motoros klub, a Sons of Anarchy. Vezetőjük Clay (Ron "fhakin Hellboy" Perlman), az alelnök pedig Jax. Jax apja és Clay együtt alapították a klubot. Vastagon benne vannak a fegyverkereskedelemben, kapcsolatban állnak az IRA-val. Igazi tökös csapat. Jax-nek viszont változás áll be az életébe, drogos felesége fiú gyermeket szül neki. Így a fiatal vezéregyéniségnek ki kell találni, hogyan feleljen meg a klubjának, amit hamarosan ő fog vezetni, hogyan legyen jó apa, mihez kezdjen idióta junkie feleségével és hirtelen a városba visszatért gyermekkori szerelmével.

Tudom, a helyezésből kitaláltátok, de álljon itt azért bizonyítékként. Szerintem a Sons of Anarchy a legjobb TV sorozat amit valaha csináltak. Iszonyatosan hihető az egész, a világa fantasztikus, a motoros klub hierarchia és az életük bemutatásától én lementem hídba. Nagyon jók az akciók, a dráma és a sokkolás iszonyatosan megy Sutternek. Hullanak is a szereplők is ha arról van szó, akár a legkedvesebb, vagy a legártalmatlanabb is. A sorozat egyik pikantériája, hogy a történetet a Hamlet paneljeire építették föl. Minden Hamlet karakternek megtalálhatjuk a SoA megfelelőjét. Ami valahogy még inkább elmélyíti a szériát. Már ha az ember tudja, hogy mit keressen.

A karakterek emberiek, mindenkinek megvan a maga motivációja és pillanata. A színészek kifogástalanok, Charlie Hunnam, mint Jax, valami döbbenet. Elképesztő a jellemfejlődése a figurának és Hunnam iszonyatosan megfogta a karakter lényegét. Ron Perlman is szenzációs az öreg, alapjáraton jó szándékú, de becsvágyó és már rég romlottá vált öreg motoros szerepében. Akin viszont ledöbbentem, az Katey Sagal. Igen, ez ugyanaz, aki az Egy rém rendes családban alakítja Peggy Bundy-t. Olyan hiteles, megdöbbentő drámai alakítást nyújt ebben a szerepben, amit én soha nem néztem ki belőle! Jax anyját játssza, aki időközben hozzáment az "új" vezérhez, Clayhez. Eszméletlen tehetséges ez a nő! De igazából mindenki aki ezen a szérián dolgozott.

És azt kell hogy mondjam, hogy ilyen jó, ilyen emberi, ilyen szép sorozat lezárást soha nem láttam még! Minden szálat elvarrtak szépen, megkaptuk a tanulságot is. 7 évnyi örömöt és szenvedést fantasztikusan zártak le és először történt velem olyan, hogy egy sorozaton elsírtam magam. Az utolsó rész utolsó tíz perce egyszerűen torokszorítóan gyönyörű volt. Az utolsó pár percnél egyszerűen nem tudtam mit tenni és elkezdtem sírni. Nem csak azért mert vége lett egy remek szériának, hanem... mert muszáj volt. Együtt éreztem a figurákkal. Akik az évek során mind feláldoztak valamit, vagy valakit a klubért. Iszonyatosan tragikus a lezárás, mégis helyes. Így kellett lennie. Sons of Anarchy forever!





És ez a zene megy a végén. Kapcsolom is ki, mert folyik megint a könnyem.