- Eredeti cím: World War Z

- Műfaj: Akció, katasztrófafilm

- Rendező: Marc Forster

- Forgatókönyv: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard, Damon Lindelof

- Szereplők: Brad Pitt,

Max Brooks, a Zombiháború (World War Z) című regényével, nem kevés könyvolvasó tiszteletét, és rajongását vívta ki. Műve, a legapróbb részletekig átgondolt, kidolgozott, hangulatos, és ami talán a legfontosabb, hihető! A zombi apokalipszist sosem "élhettük át", annyira közelinek és valóságosnak, mint abban a könyvben! Megérdemelten került ilyen korán kult státuszba. Ez az óriási siker szemet szúrt a filmeseknek is, rögtön megvették a megfilmesítési jogokat. Ahogy jöttek ki az információk a filmről, a lelkes rajongók úgy lettek egyre csalódottabbak. A könyv ugyanis, csak és kizárólag interjúkból áll. Egy csomó ember elmeséli, hogy ők hogyan élték túl, ezt az egészet. Még csak valódi főszereplője sincs a könyvnek. A film pedig mindezeket felrúgta, a zombikat is "turbózták"(a könyvben nem szaladnak). Az első trailer után pedig, eszméletlen nagyságú hiszti tört ki. Ezért egy rakás új jelenetet kellett leforgatni, illetve a Magyarországi balhé sem tett jót a filmnek. Pokoli utat járt be az alkotás, míg végül elkészült. Nemrég megjelent DVD-n, rá is vetetem magam és nem lett rossz a végeredmény, de nem is lett az igazi.

Gerry Lane, valamikor az ENSZ-nek dolgozott, de mostanában inkább otthon főzőcskézik a családjának, elviszi a gyerkőcöket iskolába, mosogat. Mindezeket mosolyogva, igazi született feleség. Az egyik kocsikázásuk során, nem várt fordulat következik be. Emberek rohannak eszetlenül, autók ütköznek, teljes a káosz. Majd kiderül, hogy egy járvány ütötte fel a fejét az egész világon, ami miatt az emberek zombikká változnak. Gerry volt főnöke ajánlatot tesz, a visszavonult férfinak. Ha segít nekik kideríteni, hogy mi ez a betegség, és hogyan állítsák meg, akkor a családja ott maradhat a biztonságot jelentő anyahajón. Ha nem működik együtt, akkor egész egyszerűen kirakják a szűrüket. Gerry él a lehetőséggel, és elindul válaszokat keresni.

Akik olvasták a könyvet azoknak írnám, hogy ne várják azt, amit a könyv nyújtott. Ugyanis az eredeti címet leszámítva, a film és a könyv, szinte semmiben sem hasonlít egymásra. Ennek a filmnek van egy főszereplője, nem a háború után játszódik, hanem pont akkor, amikor az kitör, a zombik szaladnak, és egyáltalán nem megy bele a részletekbe. Minimálisan támaszkodtak a könyvre, megemlítenek néhány dolgot belőle és ennyi. Szerintem az ilyenfajta "feldolgozás" elég nagy pofátlanság. Az egész filmen érződik, hogy pusztán a könyv sikerét akarja meglovagolni. A Z világháborúban feleannyi kraft, ötlet és stílus sincs, mint a Zombiháborúban. Nagyon nagy kár, hogy nem merték a könyv stílusát áthozni. Pedig az adta meg, az egész pikantériáját. Egyébként elfogadtam volna az újraértelmezést, ha valami újat, valami egyedit akarnak összehozni, de nem ez történt. Egy tök átlagos katasztrófa film lett, zombikkal.

A film másik nagy hibája, az alkotók hozzáállása. A balhék miatt iszonyatosan nagy lett, a film előállítási költsége. Viszont egy nagyon véres, zombis filmmel, nem lehet bankot robbantani. Ezért kompromisszumra kényszerültek. A Z világháborút, az alacsonyabb korhatár besorolás miatt, teljesen vértelenre, már-már családbaráttá vágták. Nem viccelek, egy igazán véres jelenet van, amikor levágják valakinek a kezét. Azon kívül semmi más! A durvább jeleneteket, szándékosan a kamera látószögén kívülre helyezik, és csak sejtetik velünk, hogy vajon mi történhetett. Azért egy zombikkal operáló filmnél ez eléggé kiábrándító. A The Walking Dead sorozatban nagy hangsúlyt kap, a világvége hangulat, a kilátástalanság, az embertelenség és mi egyéb, de mégsem spórolnak a brutalitással sem. Oké, TV sorozat, nem ugyanaz a téma, mint a mozi világa. Őket mégis nézik több millióan.

Igen, vannak problémák a filmmel. Nem is akármilyenek! Ennek ellenére, a film mégis működik! A Z világháború borzasztóan jó tempót diktál végig! Csak nagyon ritka esetenként ül le a cselekmény, vagy lassul le a tempó. Csak akkor, amikor a történetmesélés megkívánja. Az egész film borzasztóan izgalmas, szinte mindig történik valami olyan dolog, ami pillanatok alatt felnyomja az ember pulzusát (jó értelemben). A filmből árad a zaklatottság, a kétségbeesett hangulat. Hiszen a szereplőink nem tudják, hogy mi a fene történik körülöttük. Mi, rutinos nézők persze rögtön tudjuk. Ezt a kaotikus hangulatot, rettentő hatásos módon kommunikálja le felénk a film. A pörgős tempó miatt, a játékidő sem tűnik hosszúnak, pedig majdnem két órás lett a mozi.

A film főszereplőjére Brad Pitt. Igazi húzónév (kellet is az ilyen kaliberű figura ide), nagyon tehetséges is. Egy volt ENSZ specialistát kell életre keltenie, akit a nem megszokott küldetésekre küldik. Jelenleg pedig, a családjáért is küzd. Brad Pitt pedig teljesen jól hozza ezt a figurát, bár túl nagy kihívás nem volt a szerepben. Néha rémülten kellett nézni, szaladgálnia, olykor a döbbent arckifejezését kellett előhúznia. Brad Pitt tehetségéhez képest, ez egy bemelegítő tornagyakorlat, semmi több. A karaktere viszont szimpatikus és izgulunk is érte. Szerencsére nem kap maga mellé idegesítő, szószátyár társakat, vagy egyéb idiótákat. A film közepén csatlakozik hozzá valaki, de ő meg olyan szótlan, hogy nem sok vizet zavar.

A film látványvilága, eléggé felemás lett. Ha a nagytotálokról van szó, amikor pásztázzák a várost, és éppen a tömegjeleneteket látjuk, azok fantasztikusak! Látszik, hogy nagy hangsúlyt fektettek erre. Döbbenetes munka lehetett! Az operatőri munka is ügyes, szépek a képek. Bár a kamera rázkódik, de nem olyan elmebeteg módon, amivel mostanában az őrületbe kergetnek a minket a filmesek. A vágásokkal sem volt problémám. A zombisminkek jól néznek ki. Meggyőzően undorítóak. A CGI viszont bukdácsoló! Néha éppen hogy megüti, a 2013-as átlag színvonalat, néha pedig egészen ordenáré ronda tud lenni. Főleg akkor szembetűnő a gyenge CGI, amikor a gyorsan mozgó zombikat mutatják. Teljesen elütnek, a valódi szereplőktől és díszletektől. Nagyon kiábrándító, és elég könnyen kizökken tőle az ember. Ha pedig nagyon közeli a felvétel a CGI zombiról, az már gyakran súrolja a röhej határát. A Z világháború zenéje jó, semmi kiemelkedő, leszámítva a főtémát. Az mondjuk egészen frenetikus!

Sajnos, néhány logikai bakiba is csúnyán beleszaladtak az írók. Bár nem biztos, hogy ez a megfelelő szó erre. Inkább furcsaság. Például ki az a hülye, aki egy repülőgépen gránátot használ? Az ENSZ, miért csak egy embert bíz meg ilyen fontos feladattal? Miért nem többet? Kizárt, hogy csak neki lennének ilyen speciális tapasztalatai! A zombik valahogy mindig az után törnek be egy helyre, hogy Brad Pitt karaktere megérkezik és megszerzi a továbbjutáshoz szükséges információkat. Addig valahogy, az ottaniak egészen jól helytállnak. De, ha jön a szőkeherceg borul minden! A film végi fordulatra viszont egyáltalán nem számítottam! Eléggé ötletes, nem emlékszem, hogy más, hasonló filmben lett volna ilyesmi. Meglepődtem rajta, és működik is.

A Z világháború, egy baromi izgalmas, és igazából, egy jó film. A könyvben rejlő potenciált persze megközelítőleg sem tudták átemelni. Nem is akarták. Minden hibájával együtt, egy szórakoztató mozi, amit érdemes egyszer megnézni. Többször szerintem fölösleges, mert egyre csak szembetűnőbbek lesznek a hibák. A második rész már készülőben van, és ha minden igaz, sokkal merészebb lesz az elődjénél. Remélhetőleg kijavítja az első rész bukdácsolásait, de őszintén szólva, engem nem igazán hoz lázba a dolog. Egyelőre.

7/10