Eltemettük, és emlékét kegyelettel megőriztük. A napokban azonban nagyjából egy esztendő múltán nem kis meglepetésre újra felbukkant a Conficker féreg - szívóssága szemlátomást akkora, hogy ebben talán csak az USA elnökének készülő John McAfee körözheti le. És nem is akárhol tűnt fel, ugyanis a beszámolók szerint a floridai rendőrségnek szánt testen viselhető Martel kamerákban találtak rá, amikor azokat a PC számítógéphez csatlakoztatták.

Az eszközök már gyárilag fertőzöttek lehettek, viszont a kaliforniai illetőségű beszállító cég egyenlőre még nem reagált az eseményekre.

Az egy kicsit érdekes, hogy az eredményeknél 14 darab olyan vírusirtó szerepel, amely nem detektálja a 8 éves Conficker férget.

Nem ez volt azonban az egyetlen Confickerrel kapcsolatos érdekesség, ugyanis 2010. szeptemberében egyes németországi hivatalokban 170 fertőzött gépet vírusmentesítés és megtisztítás helyett egész egyszerűen kidobtak a szemétbe és újakat vettek helyettük.

Az ottani számvevőszék később megrovásban részesítette a felelősöket, akik ezzel nem kicsi, hanem 187 ezer Euró (ma nagyjából 58 millió HUF) kárt okoztak.

A Conficker számtalan terjedési módot (a Microsoft Windows egyik biztonsági hibáját kihasználó exploit kóddal, gyenge admin jelszavak elleni szótáralapú támadással, illetve az automatikus Autorun futtatási lehetőségén keresztül is terjedt a fertőzés) volt képes igénybe venni.

Így a védekezéshez elsősorban magának az operációs rendszernek kell frissítettnek lennie, azaz a hibajavításokat kell telepíteni. A másik fő védelmi bástya pedig természetesen a naprakész vírusirtó.