A Blu-ray még tíz éves sincs, de máris itt az új generációja, mely 300 GB-tól egyészen 1 TB-ig (azaz 1000 gigabyte-ig) képes eltárolni a rá írt adatokat. A Sony ma bejelentett újdonsága a Panasonic mérnökeinek közbenjárásával jött tető alá, és már 2015-ben megjelenhet a piacon, igazodva az egyre terjedő 4K trendhez.

Persze a korai változatok egyelőre csak 300 GB-osak lesznek, a cég még dolgozik a nagyobb adattárolási megoldásokon. Ugyanakkor a mostani 50 GB-os limithez képest már ez is hatalmas előrelépés, nem csoda hát, hogy a termék új nevet kap: Archival Disc, azaz "archiváló lemez", utalva rá, hogy erre a korongra bizony tényleg nagyon-nagyon sok adat ráfér.

Avagy mégsem? Mint tudjuk, az adattárolás világában minden relatív: a pár éve még nagynak számító 50 GB-os Blu-ray lemez ma már kezd szűk lenni, az olyan konzolok pedig, mint az Xbox One és a PS4, előbb-utóbb kénytelenek lesznek többlemezes játékokat felvonultatni. A fizikai adattárolás tehát még mindig csak félmegoldás, a jövő biztosan a felhőrendszereké.

Sony Arhival Blu-ray Disc időkép