Tíz évvel ezelőtt adta ki az Egyesült Államokban Xboxra az azóta kiadóként bezárt LucasArts a BioWare máig egyik legjobb szerepjátékát, a Star Wars: Knights of the Old Republicot. A program annak idején nem csak azért volt érdekes, mert az első RPG volt, ami a Csillagok háborúja világára épült, hanem azért is, mert nem a Lázadók és a Birodalom harcát mutatta be új perspektívából vagy dolgozta fel (gyatrán) valamelyik filmet, hanem a Galaxis múltjába repítette el a játékosokat.

A Knights of the Old Republic a címében megnevezett Régi Köztársaságban játszódott, amikor a Jedi Rend még nem egy begyöpösödött, a kancellárt kiszolgáló szervezet volt, és a Sith szó sem két feketeruhás alakot jelölt, hanem egy egész birodalmat. A BioWare remekül építette fel a 4000 évvel Anakin Skywalker születése előtt létező világot, úgy újítottak (vagy inkább régiesítettek), hogy közben sikerült megtartani a Star Wars ismert jegyeit. Mindehhez izgalmas történetet írtak olyan fordulattal, amitől Darth Malakhoz hasonlóan valószínűleg mindenki elhagyta az állát.

A maga korában ráadásul a grafika is szemkápráztató volt, Taris, Dantooine vagy éppen Maanan hangulata azonnal beszippantotta az embert, amire a Jeremy Soule szerezte zene csak rátett egy lapáttal. Azt hallgatva talán senkinek sem jutott eszébe, hogy nem John Williams klasszikusait hallgatja, hiszen teljesen beleillett a Star Warsról alkotott képi-, pontosabban hangzásvilágba.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játék természetesen sikeres lett, máig az egyik legjobb Bioware és Star Wars játékként tartják számon a rajongók. Jött is a második rész; a Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords már az Obsidian műhelyében készült, és inkább lett egy befejezetlen játék, semmint zseniális alkotás (bár a megjelenés óta a rajongók egész jól helyrerakták). A harmadik részre pedig azóta is várunk, mert hiába mondja a BioWare, hogy a The Old Republic a hivatalos folytatás, az azért nem éppen a Knights of the Old Republic.

A tíz éves születésnap ünneplésére a BioWare kibocsátott néhány háttérképet, de az igazat megvallva, nem nagyon törték össze magukat. A fenti galériába megcsodálhatjátok őket, vagy a nosztalgia kedvéért nézzétek meg alant a 2003-as E3-on bemutatott trailert; így tíz év és a The Old Republic CGI-előzetesei után érdekes látványt nyújt, mi tagadás. Aki pedig kedvet kapna a játékhoz, ne fogja vissza magát, telepítse bátran (ha véletlenül nem lenne meg: a Steamen most mindössze 6 euróért, azaz nagyjából 1500 Ft-ért megvásárolható), hiszen ennyi idő után is kiváló programról van szó.

Star Wars: Knights of the Old Republic -- Megjelenés: 2003. december 05. (PC) -- Gépigény: CPU: 1 magos / 1000 MHz, RAM: 128 MB, VGA: SM 1.4 / 32 MB, HDD: 4 GB