Az emberi gonoszság rémisztőbb lehet bármiféle kitalált szörnynél, ezt bizonyítja az alábbi tíz alkotás. A reality horror műfaja azért különösen felkavaró, mert nincs semmiféle valóságtól elrugaszkodott lény, entitás vagy természetfeletti, ami emlékeztet minket arra, hogy amit nézünk, csak a fantázia szüleménye. A listán szereplő filmek végén nem volt semmi felemelő vagy jutalmazó, a brutális finálé pedig örökre kísérteni fogja a nézőt. 

Figyelem, SPOILER-es ajánló következik: amit még nem láttál a listáról, ugord át, hogy amikor megnézed, maximálisan átélhesd a szenvedést!

10. Halállista (Kill List)

Egy brit pszicho-horror, ami mindössze 800 ezer dollárból készült, mégis zseniális. Jay, az egykori katona jelenleg bérgyilkosként dolgozik és próbálja eltartani a családját. Legjobb barátjával elvállal egy megbízást, ami rosszul sül el és a végén egy szekta csapdájába esik. A film tetőpontjaként egy maszkot viselő púpossal kell késsel megküzdenie. Jay győz, majd látja, hogy a „púpos”, akit leszúrt, valójában a felesége, kisfiúkkal a hátára kötözve. A feleség bizarr módon nevetve vérzik el, a szekta pedig megkoronázza Jay-t, aki ezt rezignáltan tűri.

list.png

9. Magasfeszültség (Haute Tension)

Egy könyörtelen slasher a franciáktól, amiben két barátnőt terrorizál egy sorozatgyilkos. A férfi brutális módon kiírtja az egyik lány, Alex családját, majd teherautójába zárva elrabolja, miközben a barátnő, Marie a járműben bujkálva próbálja megmenteni. Egy véres csatában végül Marie győzedelmeskedik a gyilkos felett, majd mikor visszamegy Alexhez, az valamiért retteg tőle. Kiderül, hogy a gyilkos végig Marie volt, aki elmebeteg és szerelmes Alexbe.

haute.jpg

8. Ők (Them)

A francia-román filmet még ijesztőbbé teszi, hogy igaz történeten alapul. A fiatal francia pár, Clementine és Lucas idilli házába tör be egy csapat betolakodó, akikről kiderül, hogy fiatalok, sőt, vannak közöttük egészen kisfiúk is. Miután a férfit megölték, a nő képtelen bántani az egyik gyerek-támadót, aki kísértetiesen kérdezi meg tőle, hogy miért nem akar vele játszani. A nő majdnem eljut a csatornán keresztül egy forgalmas útig, de végül őt is elkapják, majd a gyerekek - mintha mi sem történt volna - felszállnak a buszra. A film végén kiírják, hogy a pár öt nap múlva találták meg a román hatóságok, az elkövetők 10-15 évesek voltak és a legfiatalabb fiú „motivációja” a kihallgatáson az volt, hogy „Nem akartak játszani velünk.”

them.jpg

7. Nyomtalanul (Spoorloos)

Természetesen nem a Sandra Bullock-féle lagymatag remake-ről van szó, hanem az eredeti holland produkcióról. Egy fiatal pár, Rex és Saskia Franciaországban nyaralnak, amikor a lány eltűnik. A férfit felőrli szerelme elvesztése és három évvel később végső kétségbeesésében bejelenti a tévében, hogy mindent megtesz azért, hogy megtudja, mi történt a lánnyal. Egy bizarr férfi jelentkezik, aki azt mondja, tudja, mi történt Saskiával, de hogy Rex megértse, neki is át kell élnie ugyanazt. Rex végül belemegy a dologba és arra ébred, hogy élve eltemették.

nyomtalanul.jpg

6. Gyilkos kilátások (Eden Lake)

Egy brit horror, aminek a végén legszívesebben kidobnád a tévét az ablakon. Egy fiatal pár idilli hétvégéjét zavarja meg egy csapat kegyetlen fiatal, akiknek vezére, Brett szinte percről percre válik egyre könyörtelenebbé. A férfit - és több saját bandatagját – megöli, a nőt, Jennyt pedig addig üldözi, amíg az menedéket nem lel egy ház lakóinál. Megmentőiről azonban kiderül, hogy a bandavezér szülei és a fiú meggyőzi őket, hogy minden gyilkosságot a pár követett el. A felnőttek megölik Jennyt, Brett pedig a nő sikolyait pókerarccal hallgatva törölgeti telefonjáról a gyilkosságok és kínzások videóit.

eden-lake.jpg

5. A betolakodó (Inside)

A franciák nagyon értenek ahhoz, hogyan kell minél betegebb filmet csinálni, ennek ékes példája a Betolakodó, amely még a veterán horrorfogyasztókat próbára teszi. A filmben egy kismamát terrorizál egy őrült nő, de nem is akárhogyan, hiszen van itt minden: olló az arcba, gégemetszés saját kézzel, arc-leégetés és a végén brutális császármetszés, ami megöli az anyát, akinek végig drukkoltunk.

betolakodo.jpg

4. A vesszőből font ember (Wicker Man)

A vérfagyasztó folk-horror, amiből a Midsommar enyhén szólva sokat merített. A főszereplő egy rendőr, aki egy kis skót szigeten kutat egy eltűnt lány után és meglepődve tapasztalja, hogy a szigetlakók kelta pogányok, különös szokásokkal. A nyomozó gyanítja, hogy a titkolózó közösség az eltűnt lányt akarja feláldozni a bőséges termény reményében, de a végén kiderül, hogy végig őt szánták áldozatnak: bezárják a hatalmas vesszőemberbe és élve elégetik.

wicker-man.jpg

3. A látogatás (Speak No Evil)

Egy 2022-es alkotás, ami igencsak megosztotta a közönséget, de abban mindenki egyetértett, hogy elég beteg lett. Egy kedves dán család összebarátkozik egy fura holland családdal és a feszültségekkel teli vendégeskedés egyre inkább próbára teszi türelmüket. A végén a kislányuk nyelvét kivágják, a naív szülőket pedig meztelenre vetkőztetik és halálra kövezik.

speakno.jpg

2. Mártírok (Martyrs)

A kanadai-francia alkotásban egy szekta fiatal lányokat vet alá válogatott kínzásoknak, hogy a földöntúli szenvedés által betekintést nyerjenek a túlvilágba. Vezetőjük, egy idős nő szerint eddig nem jártak sikerrel, Mártírt nem teremtettek, csak „áldozatokat”, akik megadták magukat a szenvedésnek. Anna, az új alany - akit élve megnyúznak - bekerül az „extázis” állapotába és a vezető fülébe suttogja a másvilág titkait. A tagok izgatottan várják, mit mondott, de az idős nő a nagy bejelentés előtt fejbelövi magát.

martyrs-pascal-laugier-violence.jpg

1. Szerb film (A Serbian Film)

Egyértelmű volt, hogy a lista élén ez a film fog ékeskedni. A több országban betiltott és a valaha leforgatott legbetegebb játékfilmnek titulált alkotásról mindenki hallott már. A főszereplő, Milos egy öregedő pornószínész, aki elvállal egy „művészfilmet”, hogy családja felesége és hatéves fia jövőjét bebiztosítsa.

szerb-film.jpg

Drogok hatására egyre durvább dolgokat követtetnek el vele, aminek eredményeképpen megerőszakol és lefejez egy nőt, egy férfit pedig úgy öl meg, hogy erektált péniszét a szemüregébe nyomja (közben egy brutális csecsemős jelenetet is végignézünk). A végén Milos a feleségével és fiával együtt öngyilkos lesz, de a forgatásnak még nincs vége...

Képek forrása: IMDB, Port, Pinterest