15 évvel ezelőtt, 1999. február 22-én még nem sokan gondolták, hogy a PC Guru magazin weblapja egy nap saját életet él majd. Pedig így történt. A magazint népszerűsítő internetes oldal szép lassan kinőtte magát, ma pedig egy szinte önállóan létező, naponta hírekkel és cikkekkel frissülő portál, amit ezrek látogatnak, hogy a játékvilág legújabb eseményeiről értesüljenek, beszélgessenek a fórumban, vagy csak simán elolvassák a korábban magazinban megjelent teszteket. 15 év alatt két konzolgeneráció jelent meg és köszönt le, beköszöntött az MMORPG-k aranykora, megszületett a Steam, eljött közénk a web 2.0, és ma már nem álom az, amit egykor még elképzelni is alig mertünk, nevezetesen, hogy nemcsak otthonról férünk hozzá az internethez, de bárhol a vlágon, mobiltelefonról, táblagépről, turmixgépről.

A PC Guru Online persze nagyon sokáig nem szólt többről, mint a minden téren előnyt élvező, havonta, majd később négyhetente megjelenő PC Guru magazin népszerűsítéséről. A Hírek szekció például alig foglalkozott játékokkal, elsősorban az újságot érintő eseményekről olvashattunk alatta, illetve nagyobb események rövid összefoglalói kerültek leközlésre, mint az E3 vagy a nyár legfontosabb játékmegjelenései. Ez a funkcionális szegénység nem sok fejlődésen ment keresztül az első nyolc (!) év során, igaz, mindez nem szegte kedvét a sok látogatónak, így elég jó kis közösség kovácsolódott össze a PC Guru Online fórumain. Sőt, a még most is futó fórum mondhatni önálló életet élt, többek közt engem is az ott irkáló had vett rá, hogy vissza-vissza látogassak a PGO-ra.

PC Guru Online 3.0

A legnagyobb változást az oldal életében a 2007-es motorváltás hozta meg: a PC Guru Online 3.0 hatalmas ugrás volt, mert nemcsak felcicomázta a korábban mindenféle megvett elemekből épített oldalt, de teljesen új funkciókkal és opciókkal ruházta fel. Megjelentek a játékadatlapok, amik minden információt tartalmaztak az érkező alkotásokról; elkezdtek felkerülni a magazinos tesztek, hogy az is képben legyen a PC Guru értékeléseivel, aki nem jut hozzá az újsághoz; letöltések, hírek, lexikon, launch center… csak hogy pár újabb dolgot említsünk, ami korrában nem, vagy csak alig volt jelen a PGO-n. A PC Guru Online 3.0-val (fent) indult meg az oldal valódi élete, kilépve a tetszhalálból az események sűrűjében találta magát, és már nem volt elég pár kósza admin a fenntartásához. Ebben az időben állt össze a Guru jelenleg is aktív online szerkesztőinek zöme.

A PGO 3, bár a maga korában forradalmi előrelépésnek bizonyult, sajnos valójában sosem készült el. A félkész technikai megoldások, az átgondolatlan ötletek és a motor össze-vissza bővítése végül nagyon sok fejfájást okozott, nemcsak nekünk, de az olvasóknak is, így végül tavaly tavasszal (hat nap híján egy éve) elindult a PC Guru Online 4.0, azaz a most is látható felület. A váltást ]{redenc mester a rá jellemző pátosszal külön cikkben énekelte meg.

PC Guru Online születésnap

Számtalan szép és jó pillanatot tudnánk felemlegetni a PC Guru Online-nal kapcsolatban, és biztos akadnának szomorú vagy nehéz emlékek is. De most az ünneplésen van a hangsúly, és azon a tényen, hogy nélkületek, látogatók nélkül a PC Guru Online sem lehetne az, ami ma.

Ezért aztán arra kérünk titeket, hogy meséljétek el, mióta látogatjátok a PGO-t, miért látogatjátok, és mi a legkedvesebb emléketek az oldallal kapcsolatban!

A legjobb írásokat a jövő héten egy külön cikkben fogjuk összegezni, névvel kiemelve. A lent található szavazás alapján megpróbálunk képet alkotni arról, átlagosan mióta látogatják oldalunkat az olvasók.

Végül pedig fogadjátok őszinte köszönetnyilvánításunkat; a PC Guru Online azért létezik, mert ti is akarjátok!

Mióta látogatod a PC Guru Online-t?
A PC Guru Online immár 15 éve áll fenn. Te emlékszel, mióta látogatod weboldalunkat? Szavazz, hogy kiderüljön, az újak vagy a régiek vannak többségben!
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!