• A Robotech amerikai jogtulajdonosa beperelte a Piranha Gamest és a Harebrained Schemest
  • A játékok weboldalán használt mechák képeit állítólag a Robotech robotjairól másolták
  • Nem ez az első eset, hogy a Harmony Gold a BattleTech franchise-t pereli

Amerikában a Macross vagy, ahogy ott nevezik, a Robotech és más animék jogtulajdonosa, a Harmony Gold már-már sportot űz abból, hogy beperli az éppen aktuális MechWarrior vagy BattleTech játékok fejlesztőit azért, mert szerinte jogtalanul használják az ő szellemi tulajdonát.

Legelőször 1990-ben vitte bíróságra az ügyet, akkor még a FASA Corporationnel szemben, ennek a csapatnak köszönhetjük a MechCommander két részét és a MechWarrior 4-et, bár ennek a két játéknak ahhoz a perhez nem volt köze. A Harmony Gold akkor azzal vádolta a FASA-t, hogy az eredeti BattleMecheket, amiket tábla- és szerepjátékoknál használtak, valójában a Robotechről másolták. A per eredményeképpen a FASA 1994-ben felhagyott eme mecha-dizájnok használatával, azóta a rajongók csak unseennek, azaz láthatatlannak nevezik ezeket a képeket.

2009-ben aztán a Catalyst Games Labsnek is nekiment, akik a Classic BattleTech forráskönyvek kiadását végezték, s amelyekben feltűnt néhány kép az unseen kategóriából. 2011-ben a képeket visszavonta a Catalyst.

A történet ebben az évben folytatódott, merthogy a Harmony Gold újra lecsapott, ezúttal két csapatra is: a MechWarrior Online-t fejlesztő Piranha Gamesre – itt az elnök, Russ Bullock lett a céltáblájuk –, valamint a BattleTechet hegesztgető Harebrained Schemesre, ahol pedig Jordan Weisman, a BattleTech franchise jelenlegi tulajdonosát pécézték ki.

A vád mindkét esetben ugyanaz: a fejlesztők mindkét játék weblapján feltűntettek olyan képeket, amik a Harmony Gold szerint az ő szellemi tulajdonuk másolatai, vagyis jogsértőek. Íme néhány összehasonlító kép magától a Harmony Goldtól. Az első három a BattleTech-ből van:

battletech-vs-harmony-gold.jpg

Ez a széria pedig a MechWarrior Online-ból származik, itt viszont azért már tényleg felismerhető néhány másolat.

mechwarrior-online-vs-harmony-gold.jpg