A hónap elején zárta be kapuit az egyik legnépszerűbb World of Warcraft privát vagy kalóz szerver, a Nostalrius, amin még a játék Burning Crusade előtti változata futott. A dolog nagy port kavart, már csak azért is, mert a szerver 800 ezer regisztrált taggal bírt, és 170 ezren aktívan játszottak vele, miközben a hivatalos WoW játékosainak száma folyamatosan csökken.

A dolog mögött természetesen a Blizzard érdekeinek védelme állt. Erről J. Allen Brack, a World of Warcraft executive producere őszintén beszélt a játék fórumán. „Ha nem védjük a szellemi tulajdonainkat, az árt a Blizzardnak. Ez vonatkozik mindenre, ami a WoW IP-t használja, beleértve a nem hivatalos szervereket is. Viszont megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy legális módon megvédhessük a Blizzard IP-jét és a kalóz szerver is működésben maradhasson” – írta. Mivel a Nostalrius bezárásra került, ilyen lehetőséget nyilván nem találtak, az pedig teljesen érthető és védhető, hogy elsősorban a saját érdekeiket tartják fontosnak.

Azonban Brack nem csak ezzel állt a nagyérdemű elé. Elmondta, hogy az ilyen klasszikus, úgynevezett vanília szerverekre, amiken a még érintetlen, kiegészítők és változtatások nélküli ős-WoW fut, nagyon nagy az igény, ezzel ők is tisztában vannak. Állandó téma a BlizzConon, a cégen belül is szóba került már párszor, az utóbbi hetekben pedig késő éjjelig tartó megbeszélésekre került sor ez ügyben.

A klasszikus szerverek működtetésének ötletétől nem zárkóznak el, a problémát a megvalósításban látják. „Ha megnyomhatnánk egy gombot, amivel mindez létrejönne, megtennénk. Azonban hatalmas kihívás lenne klasszikus szervereket integrálni, nem is beszélve, hogy milyen erőforrás-igényes lenne a különböző WoW-verziók élő támogatása.”

Az éveken át tartó ötletelések alatt viszont többször felmerült egy lehetőség, amit Brack csak úgy nevezett, hogy „tiszta birodalom”. Ez tulajdonképpen afféle alaphelyzetbe állítást jelent. Mindent nullára állítanának vagy lekapcsolnának: a karakterátvitelt, az örökölt felszereléseket, a karakter boostokat, a barátkereső bónuszt, a WOW tokeneket, a birodalmak közti hozzáférést, de még a csoportkeresőt is. Mindezt azért nem lépték még meg, mert egyrészt, továbbra is inkább csak beszélgetnek róla, mint lehetőségről, másrészt, nincsenek meggyőződve arról, hogy ez elnyerné a játékosok tetszését. Félő, hogy pont az ellenkező hatást váltanák ki.

Szóval látható, hogy a Blizzard nem a rajongóknak akar keresztbe tenni, amikor leállíttat egy privát/kalóz szervert, csak védi az érdekeit, miközben nem zárkózik el attól, hogy valamilyen mód a kedvébe járjon a World of Warcraft játékosainak. Azonban a cég lehetőségei sem korlátlanok, de úgy tűnik, igyekeznek egy megfelelő megoldást találni.

Szerintetek hogyan lehetne elérni, hogy a káposzta is megmaradjon, és a kecske is jól lakjon? Hogyan lehetne a klasszikus WoW-rajongók igényei kielégíteni a Blizzard érdekeinek megsértése nélkül? Lehetséges egyáltalán?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!