A British Telecommunications, vagy ismertebb nevén a BT azzal vádolja a Valve-et, hogy négy szabadalmukat is megsérti a Steam, ezért beperelik a játékfejlesztő céget. Persze a per nem az első gondolatuk volt, legalábbis a BT azt állítja, hogy már 2015 októbere óta próbálnak kapcsolatba lépni a Valve-vel, de az ignorálja őket, ezért fordultak végül a bírósághoz.

A BT-nek magával a Steammel már alapjáraton baja van, szerinte az a Gittins nevű szolgáltatást sérti, aminek működési alapja, hogy harmadik féltől származó terméket juttat el a felhasználóhoz. Technikailag ugyanolyan disztribúciós szolgáltatás, mint a Steam, az Origin, az Uplay vagy a GoG Galaxy.

Emellett a Steam Chat a Newtont, a Steam Messaging a Beddust, a Steam Broadcasting pedig a Buckley-t sérti. A Newtonnal közvetlenül küldhetünk üzenetet más felhasználóknak és ezek az üzenetek tárolódnak egy szerveren, a Beddus kontrollprotokollokon keresztül kínál különféle kommunikációs lehetőségeket, a Buckley pedig a több-felhasználós képernyőket támogatja, amin át adatközvetítés lehetséges.

Bár zanzásítottam a leírásokat, a lényeg benne van: a BT vádaskodásának okai nem csak a Steamre igazak. A Youtube és a Twitch is úgy működik, mint a Buckley, az Originnek is van chetfelülete, és így tovább – rengeteg más cég szolgáltatása bír ugyanezekkel a tulajdonságokkal. Szóval jó kérdés, miért a Valve-re szálltak rá, ráadásul miért most, hiszen a Steam több mint tíz éve üzemel, és a fenti szolgáltatások többsége sem mostanában jelent meg. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

steam-logo-alt-2.jpg