Lehet, hogy a Star Wars eseményeinek helyet adó Galaxis réges-régi és messzi-messzi van, de rendkívül gazdag. Még úgy is, hogy a Disney a már kezelhetetlenül elburjánzott, rengeteg vad mellékhajtást növesztett EU-t (Expanded Universe, azaz kiterjesztett univerzum) kukázta, és egy egyszerű, ellenőrzött mederben tartott, „minden fontos mű kánon” rendszerre cserélte.

Ez persze sok mindent semmissé tett, ugyanakkor a Star Warson dolgozó filmesek, írók, játékfejlesztők és képregény-rajzolók fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy miközben újabb és újabb történetekkel, szereplőkkel, lényekkel, világokkal és eszközökkel színesítik a Galaxist, vissza-visszacsempésznek régi, kedvelt dolgokat is. Így térhetett vissza a közkedvelt Thrawn főadmirális, az inkvizítorok csapata, maradhattak porondon az éjnővérek, és így tovább, millió és egy dolgot csempésztek már vissza a kánonba.

És ezt főleg a könyveknek köszönhetjük, mert ezekben az írók akár egy mondattal is visszamesélhetnek a történetbe régi elemeket, miközben vadonatúj dolgokról írnak. Ez pedig remek lehetőséget ad a Galaxis újra felfedezésére. És erre a Szukitsnak köszönhetően nekünk, magyaroknak szintén lehetőségünk van, mert míg a régi időkben hazánkban csak a töredéke jelent meg mindannak, ami külföldön kapható volt, az új éra könyveivel bizony egész jól tudja tartani a lépést a kiadó.

Úgyhogy mi most figyelmetekbe ajánlunk három olyan könyvet, amivel el is kezdhetitek az említett újrafelfedezést. Mindhárom regény a filmek által felölelt korszakokból vannak, vagyis az Első Rend és az Ellenállás konfliktusát, a polgárháborút és a klón háborúk időszakát érintjük az adott művekkel.

Star Wars regények

Az ébredő Erő

A Star Wars legújabb korszakát nyitotta meg J. J. Abrams, s nem csak a filmek frontján, de az univerzumon belül is. A Birodalom és a Lázadás már a múlté, a klón háborúkat talán már el is felejtették, a Kereskedelmi Szövetség naboo-i inváziója pedig csak érdekesség a történelemkönyvekben. Az ébredő Erő harmincnégy évvel játszódik a yavini csata után, az új Köztársaság, az Első Rend és az Ellenállás hármasának konfrontációját mutatja be.

Bár ez a könyv nem friss, hiszen 2015-ben jelent meg a filmmel egyazon időben, jelenleg csak ez az egy mű van, ami ebben az új korszakban játszódik, minden más megelőzi. Cselekményében nem sokban tér el a mozifilmtől, így ha láttad a Star Wars VII-et, a történet nem szolgál újjal. Ugyanakkor az egyebek mellett az első három Alien-film regényváltozatait is jegyző Alan Dean Foster művel sokat ad a karakterek motivációjához azáltal, hogy beleláthatunk gondolataikba, ráadásul olyan háttérelemeket is megismerhetünk, amikre a filmekben nem volt idő. Így például megtudhatjuk Snoke álláspontján a Birodalomról és az Uralkodóról, vagy jobban megérthetjük, hogyan viszonyul Kylo Ren Anakin Skywalkerhez.

Szóval Foster könyve ugyan sok kérdésre még nem ad választ (arra majd ott lesz Az utolsó Jedi és a Star Wars IX), mégis kicsit tágabb rálátásunk lehet Reyre, Finnre, Poe-ra, Kylo Renre és a Galaxis aktuális helyzetére. Így ha kicsit jobban meg akarod ismerni az új korszakot, pláne Az utolsó Jedi premierje előtt, Az ébredő Erővel érdemes kezdened.

Battlefront: Alkony század

Az Alkony század a scarifi csatával kirobbant polgárháború időszakába vezet el minket, amikor a Lázadók Szövetsége már nyílt katonai konfliktusban állt a Galaktikus Birodalommal. Ráadásul ez a könyv a videojátékok világához is kötődik, hiszen a Star Wars: Battlefront képezi az alapját, így például visszaköszön onnan a Hoth és a Sullust, és ezúttal is elmerülhetünk a hoth-i csatában, ám most az egyszerű bakák szemszögéből.

Mert az Alkony század nem Jedikből, nem politikusokból (vagyis, egy kivételével nem azokból) és nem is admirálisokból meg tábornokokból, hanem mezei katonákból áll. A könyv is inkább háborús történet, semmint hőseposz, egymást érik benne a csaták és az akciók – néha már-már olyan érzése van az embernek, mintha egy Warhammer-könyvet olvasna. A történet gerincét egy, a csillagrombolókat gyártó Kuat hajógyár ellen irányuló szabotázsakció adja, amit több kisebb-nagyobb csata keretez. Persze azért marad idő megpihenni is, ilyenkor jobban megismerhetjük a század fontosabb embereit, néhány múltba tekintő fejezet erejéig előéletükbe is betekintést kapunk.

A Alexander Freed regénye tehát remek rálátást biztosít az egyszerű Lázadók életére, az olyan névtelen hősökébe, akik a Scariff partján rohantak szembe az ellenséggel, vagy a Hoth lövészárkaiban próbálták feltartani a megállíthatatlan birodalmi lépegetőket. S mindeközben egy olyan aspektusát láthatjuk a polgárháborúnak, amit a filmekben csak érintettek: a gyalogsági harcokat.

Itt jegyezném meg, hogy a Szukitsnál jelenleg a Battlefront: Alkony század és Az ébredő Erő párban kedvezményesen vásárolható meg.

Darth Vader

Katalizátor: Egy Zsivány Egyes regény

A Szukits egyik legfrissebb, mindössze pár napja megjelent Star Wars könyve, a Katalizátor a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet előzményeit meséli el, de rendhagyó módon nem Jyn Ersót és Cassian Androt állítja a cselekmény középpontjában. Éppen ellenkezőleg, Cassian fel sem tűnik, Jyn pedig ebben a könyvben születik meg. A történet a szüleire, Galenre és Lyrára koncentrál, illetve barátjukra, szövetségesükre, majd később legfőbb ellenlábasukra, Orson Krennicre.

A történet egy nagyobb hányada még a klón háborúk idején játszódik, nem sokkal annak befejezése előtt, így a fenti három szereplőnek hála új szemszögből nézhetjük végig a Köztársaság átalakulását és a Jedi Rend pusztulását. Megismerhetjük, miképpen kezdett bele még a Köztársaság egy olyan szörnyű fegyver gyártásába, mint a Halálcsillag, s eleve, hogyan lett egy szeparatista tervezettből köztársasági projekt. Ráláthatunk a geonosisiak szerepére, megtudhatjuk, hogyan kerül kapcsolatba Saw Garrera az Ersókkal, és eleve, hogyan köt ki a család a Lah’mun, ahol évekkel később a film elején Krennic rájuk talál.

Persze a Katalizátor nem csak a klón háborúk korszakába nyújt betekintést, a másik fele már a Birodalom korai időszakában játszódik. Főleg Galen szemén át láthatjuk, hogyan válik az egyszerűbb emberek számára is nyilvánvalóvá, hogy a Galaktikus Birodalom nem a biztonság és stabilitás társadalma, mint ahogy azt Palpatine császár az alapítóbeszédében mondta. Ezáltal azt is megérthetjük, miképpen lett egy amúgy jó emberből a Halálcsillag-tervezet egyik legfontosabb elméje, és hogyan köthetett barátságot egy olyan számító és manipulatív alakkal, mint Krennic.

A Katalizátor tehát az egyik legkomplexebb könyv az itt felsorolt hármasból, amit nem csak akkor érdemes elolvasni, ha tetszett a Zsivány egyes. Mert általa nem csak jobban megismerhetjük a film „öregjeit”, hanem egyúttal többet megtudhatunk a Halálcsillag építéséről, és még a Köztársaság bukására, valamint a Birodalom felemelkedésére is jobb rálátást kapunk. Azt sem árt tudni, hogy James Luceno az egyik, ha nem A legjobb író a Star Wars szerzők palettáján, a témában a legtöbb kiemelkedő regény az ő nevéhez fűződik. Azt pedig már csak mellékesen említeném meg, hogy a Katalizátor tényleg friss könyv, az Egyesült Államokban is csupán novemberben jött ki.