• A Windows 10 követelményei szerint immáron a gyártók kezében az UEFI Secure Boot ki- vagy bekapcsolása
  • Ez azt jelenti, hogy a gyártók lehetetlenné tehetik a dualbootot
  • Nem lenne olyan, hogy a gép indulásakor Windows 10 és mondjuk SteamOS közül választunk

A WinHEC konferencián derült ki, hogy a Windows 10 esetében a Microsoft már nem követeli meg a gyártóktól azt, hogy a felhasználó kapcsolhassa ki az UEFI Secure Boot védelmet, így előfordulhat, hogy a Windows 10 és a SteamOS, vagy bármilyen más, külső gyártótól származó operációs rendszer (valamelyik Linux, mondjuk) nem lehet egy időben a merevlemezen, hogy aztán a bootolásnál mi válasszuk ki, éppen melyikbe akarunk belépni.

A UEFI Secure Boot célja röviden az, hogy a káros, a bootolás folyamatát megpiszkáló programoktól védje a számítógépünket, amihez egy titkos hitelesítőt használ. Ha a hitelesítő nem egyezik, vagy hiányzik, a rendszer nem tud felállni, ennek tükrében pedig nem nehéz kitalálni, hogy milyen előnye volna a gyártók szempontjából annak, ha ezt az opciót csak ők tudják letiltani. Lehetetlenné tehetik, hogy a SteamOS gépek másra is használhatóak legyenek, vagy éppen ellenkezőleg, egy mezei számítógépet nem változtathatunk multifunkciós eszközzé.

Az ördögöt persze még nem érdemes a falra festeni, a Windows 10 követelményei még nem egészen véglegesek, így könnyedén változhat ez a pont, egyelőre azonban nem túl rózsás a helyzet azoknak, akik dualboot felállásban használják a gépüket. 

windows-10-logo.jpg