A Microsoft felvásárolta a Nokia okostelefon-ágát! Az üzlet 7,2 milliárd dollárba került, s egy több mint két éves partneri kapcsolat tetőpontjának is tekinthető, melynek keretében mintegy 32 ezer Nokia-alkalmazott, köztük tervezők és mérnökök a Microsoft ernyője alá kerültek a cég ama divíziójába, mely az Xbox One konzolokért is felelős. Az üzlet keretében a redmondi cég gyakorlatilag mindent megvett, ami az okostelefonokkal kapcsolatos 5 milliárd dollár értékben, valamint a licencekért további 2,2 milliárd dollárt fizetnek ki jövő év márciusáig.

A felvásárlás után a Nokia termékeit (a Lumia márkát, a szabadalmakat és a térképekkel kapcsolatos szolgáltatásokat) beépítik a Microsoft rendszerébe. A Nokia feletti irányítást a cég vezérigazgatója, Stephen Elop kapta meg, aki a Microsoft termékek és stúdiók alelnökének, Julie Larson-Greennek jelent. További változás még, hogy a humán erőforrások, a pénzügy, a jog és minden más adminisztratív osztály a Microsoft felügyelete alá került, illetve mindkét oldalon kineveztek egy-egy csapatot, hogy az integrálást koordinálják. Mindezt leszámítva azonban többnyire mindenki marad a helyén, mind a cégen belül betöltött pozícióját, mind pedig a földrajzi helyzetét illetően -- a Microsoft egyelőre nem bolygatja meg túlságosan a Nokia belső szerkezetét, de azon dolgoznak, hogy minden szolgáltatásukat beépítsék a saját felhozatalukba.

A Nokia ezzel a felvásárlással természetesen nem szűnt meg, a cég folytatja a működését, mint független cég, mely informatikai hálózatok építésével, licenceléssel és fejlesztésekkel fogja keresni a kenyerét.

A Microsoft megvette a Nokia okostelefon-ágát!