Alig egy hónapja számoltunk be a Metroid rajongói újraálmodásáról, majd a napokban a No Man's Sky mintájára készült No Mario's Sky-ról. E két cím eltüntetése csupán csepp a tengerben ahhoz képest, hogy a napokban egészen pontosan 562, a Nintendo termékeihez köthető játékot volt kénytelen eltávolítani a GameJolt. A böngészőből futtatható játékok eltávolíttatását a következőképpen indokolta a Nintendo: „Ezek a weboldalak Nintendo videojáték-karaktereket ábrázolnak, melyek kapcsolatban állnak olyan játékokkal, amik nem engedélyezetten használják a karakterek, zenék, és egyéb funkciók másolatait.”

Ez van, de a No Mario's Sky készítői megoldották a problémát, kis átszínezés és modellcserék után játékuk most már a DMCA's Sky címet viseli, melyben Mario Spaceman Finn tapossa el a Goombákat Moombákat, miközben aranyat gyémántokat gyűjt, hogy végül megmentse Peach Mango hercegnőt. Már ha megtalálja.

dmca-sky.jpg

Bár nem szokatlan, hogy a szellemi tulajdon megsértése okán egy-egy népszerű játékot eltávolítanak a világhálóról a sértett kiadók (élükön a Nintendoval), de ilyen méretű razziára még nem volt példa eddig. Szerintetek helyesen járt el a cég, érhette presztízsét vagy bevételeit kár a rajongói játékok által?