Filmekben és játékokban manapság népszerű téma a zombiapokalipszis, azaz egy olyan világvége-forgatókönyv, amikor az emberiség vesztét a feltámadt halottak okozzák. Bár a tudomány mai állása szerint egy igazi zombikitörés lehetetlen, azért alternatívákat el lehet képzelni, például a "28 nappal később" című film agresszivitást feltornászó vírusa simán megjelenhetne a Földön. Mivel pedig jobb félni, mint megijedni, az amerikai Védelmi Minisztérium készített egy tervezetet arra az esetre, ha tényleg elárasztják az utcákat az őrjöngő, cseppfertőzéssel veszedelmes betegséget terjesztő lakosok, és valamit lépni kell.

A Foreign Policy újságírója, Gordon Lubold hívta fel a világsajtó figyelmét a CONOP 8888 nevű stratégiai tervezetre, amit a Pentagon szakértői 2009 és 2010 között dolgoztak ki. A tervezet egészen elképesztő katasztrófahelyzet kezelésére szolgál: egy valós zombiapokalipszis kitörésére. A CONOP 8888-ba mindent belepasszíroztak a szakemberek: zombicsirkék, élőhalottak, vírusfertőzöttek -- mondod és keresed, ennyi az egész. A tervezet egyébként három lépésre bontható le: először a még nem fertőzött lakosságot kell elszeparálni a zombiktól, majd megtervezni a zombifenyegetettséget csökkentő hadműveleteket, és végül segíteni a civil szervezetek munkáját a rend fenntartása érdekében.

Persze a Pentagon esze sem ment el teljesen: a CONOP 8888 oktatási célokat szolgál, mert a tervezők szerint a fiktív katasztrófákat szívesebben dolgozzák fel a diákok, mint a valódiakat. Továbbá egy ilyen dokumentum nem vet fel külpolitikai kérdéseket, és senki sem gondolja róla, hogy valódi.

Vagy csak ezzel nyugtatnak bennünket a Pentagonnál, és valóban készülnek a zombikra. Elvégre sosem lehet tudni...

Zombi