A Valve a múlt héten leleplezte a Steam Machines terveit, melynek keretében a cég által lefektetett irányelvekhez igazodó konfigurációk fognak megjelenni 2014-től kezdődően, ám mielőtt még tömegesen megjelenhetnének ezek a gépek, egy prototípussal tesztelik le az elképzeléseiket. A gépeket 300 szerencsés kiválasztott veheti majd jobban szemügyre, s ha úgy tartja kedve, szabadon módosíthatja is -- a Valve egy teljesen nyitott platformot ad a játékosok kezébe, amivel szabadon kísérletezhetnek.

Az első, belső fejlesztésű prototípus egy nagy teljesítményű gép lesz, amibe speciális hardver nem került, hanem boltban, bárki által megvásárolható komponenseket kapnak a tesztelők, a cél ugyanis az, hogy egy játékosoknak szánt konfigurációt a nappaliba jól illeszkedő külsővel kombináljanak. A doboz (képek később) ennek megfelelően apró, mindösszesen 7,36 cm magas, 31,5 cm mély és 30,3 cm széles lesz -- ez egységes minden prototípusra, a belső kiépítés azonban már változó.

A Steam Machine prototípus lehetséges elemei:

  • CPU: i7-4770, i5-4570 vagy i3 processzor
  • GPU: NVidia Titan, GTX780, GTX760 vagy GTX660 videokártya
  • Memória: 16 GB DDR3-1600 (CPU), 3 GB GDDR5 (GPU)
  • HDD: 1 TB / 8 GB Hybrid SSHD
  • Tápegység: belső, 450 W 80Plus Gold tápegység

A Valve-féle Steam Machine alapvetően egy drága erőgép lesz, de amikor megkezdődik a sorozatgyártás, a különböző céget minden igényt ki tudnak meg elégíteni, így egy olcsóbb, méretében kisebb, vagy teljesen halk konfigurációt is lehet majd venni -- persze a cég nem erőlteti senkire sem azt, hogy lecserélje a már meglévő PC-jét, s azon dolgoznak, hogy a streamelés lehetőségét nekik is elhozzák valamilyen formában.