Képzeljétek el, ahogy tizenöt órán át osontok a sötét folyosókon, néztek félve a szellőzőnyílások torkolatába, meresztitek szemeteket a remegő kezetekben pittyegő detektorra. Ez a tizenöt óra az, amit az Alien: Isolationnal eltölthetünk majd, állítja Gary Napper játéktervező, akit a The Angry Joe Show-n sikerült meginterjúvolni a játékkal kapcsolatban.

Elmondása szerint az Alien: Isolation erőteljes Metroidvania stílusjegyeket fog magán viselni, azaz a sztori iránymutatása helyett nyugodtan visszatérhetünk már felfedezett területekre, ahol új cuccokat vehetünk magunkhoz, újabb útirányok tárulnak fel, újabb rejtélyek várnak megoldásra. Természetesen mindezt az alien és más fenyegetések árnyékában, hiszen az idegen is követ majd minket visszautunkon.

Napper azért bevallotta, hogy itt-ott kénytelenek voltak kompromisszumot kötni. Mint korábban több fejlesztő is mondta, az alien sok mindent figyelembe vesz vadászatakor, például ha zajt csapunk, biztos ott terem, de ugyanígy rosszul járunk, ha egy korábbi találkozást túlélve megjegyez magának minket. A fejlesztés elején a Creative Assembly szakijai ráébredtek, hogy túl jó gyilkost csináltak, a lény állandóan megtalálta a játékost, s ez természetesen hamar a játékélmény rovására ment. Ezért némileg butítaniuk kellett a szörnyetegen. Az egyik ilyen észrevehető butítás akkor jelenik meg, ha még nem találkoztunk vele korábban, ilyenkor ugyanis a lény óvatosabban viselkedik majd velünk, ami lehetőséget ad a menekülésre.