• Késik a HTC Vive
  • Csak jövő áprilisban kerül boltokba
  • Pontos árat még mindig nem tudunk

A nagy virtuális valóság áradat úgy néz ki, hogy a jövő év elején lesz, hiszen akkor fog megjelenni az Oculus Rift, a PlayStation VR, és most megtudtuk, hogy a HTC Vive is, az első Steam VR eszköz.

A gyártó áprilisra tolta az idén decemberre tervezett premiert, és fontos kiemelni, hogy ez már a kereskedelmi forgalom kezdete -- az persze más kérdés, hogy mekkora készlettel jelentkeznek, és hány áruház kínálja majd, szóval nem feltétlenül lesz könnyű a beszerzése, de mindenképpen egyszerűbb lesz rátenni a kezünket, mint eddig.

A HTC Vive ugyanis egyelőre a fejlesztők kiváltásága, a periféria márciusi bejelentése óta ugyanis a gyártó folyamatosan építi a kapcsolatot az iparon belül, osztogatva a fejlesztői készleteket (2016-ban további 7000 ezer példányt adnak oda), illetve december 18-án Pekingben szakmai konferenciát fognak tartani, januárban, a CES keretében pedig bemutatkozik a fejlesztői készlet második generációja. Ezen kívül természetesen igyekeznek az iparon kívülieket is meggyőzni arról, hogy jó vásárnak ígérkezik a HTC Vive -- a Sundance Film Festival, az SXSW, a GDC és az MWC során is volt kipróbálható demó.

Árat egyébként még mindig nem tudunk, de specifikációkkal tudunk szolgálni. A kijelző két OLED panel, amelyek egyenként 1080x1200 felbontásban tárják elénk a játékvilágokat. A képfrissítés 90 Hz-es, a betekintési szög pedig legalább 110 fokos. Az irányítás két SteamVR kontrollerrel történik, míg a mozgást a mellékelt Lighthouse követi, ez két, lézereket kibocsátó berendezés, amit a szoba egy-egy sarkában kell elhelyezni. Természetesen vannak saját szenzorai is sisaknak, köztük gyorsulásmérő és giroszkóp a pontos helyzetmeghatározás érdekében.

És hogy mivel lehet majd játszani? Nos, már most elég hosszú a lista, ám sok a demó és kevés a konkrét cím. A Redditen találtok egy jó kis listát, amiben többek között szerepel az Adr1ft, az Elite: Dangerous és a Portal is, fontos azonban tudni, hogy ez nem a hivatalos felhozatal, azt meg főleg nem tudjuk, hogy az áprilisi megjelenésre milyen játékok állnak majd készen.

htc-vive-steam-vr-alt.jpg