A japán szerepjátékok műfaja sajnos meglehetősen mostohán kezelt stílus a PC Guru Online-on, pedig annak ellenére is vannak kiváló alkotások, hogy a legtöbb ilyen játék teljesen egyforma recept szerint készül: végy néhány feminim férfi és nagymellű női mangakaraktert, illeszd be őket egy fantasyvilágba, keríts köréjük melodrámába illően nyálas és csöpögős történetet, majd az egészet add ki Japánban, hogy a sok otaku egymást taposva nyomuljon érte az első napon.

A rosszindulatú sztereotípiákat levetkőzve azonban elmondható: kifejezetten örömteli, hogy egyre több JRPG jelenik meg Európában is. Legutóbb már épp lemondtunk volna Tales of Xilliáról, erre befutott (Jön a Tales of Xillia 2 is!), most pedig egy másik, a felkelő nap országában népszerű sorozat új része van érkezőben: az Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky az Atelier-széria 15. epizódja, az első felvonás még a legendás PlayStationre jelent meg 1997-ben. A program Japánban már nyáron debütált, a rajongók azonban semmit sem hallottak egy esetleges nyugati megjelenésről -- eddig. Most ugyanis bejelentette a Tecmo, hogy az Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky az USA-ban és Európában is megjelenik 2014. március 7-én.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játék története egy olyan univerzumban játszódik, aminek szép lassan szembe kell néznie a totális megsemmisüléssel. Az egyedüli menekvést az ősi civilizációk mára elfeledett tudása, a varázslással felérő alkímia jelentheti, így a világ összes ezzel kapcsolatos kutatási anyagát elszállítják a Centrumnak nevezett kutatóvárosba. Igen ám, de a régi titkok rossz kezekbe kerülnek, így csak rajtunk, játékosokon múlik, hogy minden jó legyen a végére. A kaland elején ki kell választanunk, hogy a két potenciális hős közül kivel szeretnénk játszani, ez a döntés pedig meghatározza, hogy a terjedelmes forgatókönyv mely aspektusait ismerjük meg -- magyarán kétszer is érdemes nekifutni a 60 órás eposznak.

A harcrendszer körökre osztott ugyan, de mégis gyors tempót diktál, nem fogunk órákon át gondolkodni egy támadás elsütése előtt. Már csak azért is rá leszünk kényszerítve a sebes cselekvésre, mert az eddigi Atelier-játékoktól eltérően az Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Skyban egyszerre nem három, hanem hat tag lehet a partinkban. Ez jó hír, a háromfős harcok már rég unalmasak, ráadásul a több hős többféle kombinációt, tehát mélyebb játékmenetet jelent.

Megjelenés jövőre, kizárólag PS3-ra -- kár, egyszer PC-n is szívesen játszanánk egy nagyszabású JRPG-vel.