Érdekes és sokkoló kép tűnt fel a magyar interneten ma reggel: a lent látható felvételen egy megnyitott Steam Update ablak látható, melyet kitölt a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmeztetése. A szöveg szerint a NAV a szerencsejáték szervezéséről szóló, 1991. évi XXXIV. törvényre hivatkozva elérhetetlenné tette az oldalt -- szerencsére a már megvásárolt játékok elérését nem akadályozza a furcsa üzenet.

A NAV-os figyelmeztetést eleinte sokan csak ízléstelen viccnek gondolták, ám az Index.hu stábja utánajárt a dolognak. Állításuk szerint egy vidéki internetszolgáltató klienseit érinti a probléma elsősorban, de a sok szabadságolás miatt még nem tudták elérni az illetékeseket. Annyi ugyanakkor kiderült, hogy a szolgáltatók a NAV által kiküldött lista alapján tiltanak le bizonyos weboldalakat.

Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy mégis mi köze van a Steamnek egy olyan törvényhez, amit a szerencsejátékok vegzálására találtak ki. Nos, bár a Valve alapvetően egy áruházként tekint a Steamre, valójában egy sokkal összetettebb rendszerről van szó, melynek egyes játékaiban digitális javakat lehet "nyerni" -- ilyen például a Steam Trading Cards rendszere, hiszen a programban résztvevő játékokból kinyerhető kártyák pénzért értékesíthetők a Steam közösségén belül, de egyes címekből is potyognak eladható cuccok (Team Fortress 2 DOTA 2, Counter-Strike: Global Offensive). A következtetéseket mindenki vonja le saját maga.

Steam - NAV figyelmeztetés