Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke egy ideje nagyon aktív a videojátékok témakörében, hisz a newtowni iskolai lövöldözés az Obama-kabinet látókörébe is belökte az erőszak és a játékok közti összefüggések vitatémáját. Bár a legtöbb szakértő szerint nem kérdés, hogy a játékok nem felelősek a közvetlen agresszióért, az USA szeretne biztosra menni, és most, hogy már a játékipar vezetőinek véleménye is ismeretes az országgyűlés számára, ideje előrukkolni valamilyen állítólagos megoldással.

Joe Biden nemrég amerikai vallási vezetőkkel is találkozott, és ezen a bizonyos megbeszélésen az erőszakos játékok témája is felmerült. Franklin Graham tiszteletes (aki nem mellesleg arról a kijelentéséről "híres", mely szerint Isten személyesen fordított hátat a gazdaságnak, így tiltakozva Barack Obama újraválasztása és "az Úr államból való kitagadása" ellen) állt elő egy roppant tetszetős megoldással: mi lenne, ha megadóztatnák az erőszakos videojátékokat? Így a kecske is jól lakna, és a káposzta is megmaradna.

Graham tiszteletes szerint az így befolyt összeggel a fegyveres erőszak áldozatait és családjaikat támogathatná az állam. Biden véleményére persze mindenki kíváncsi volt, az alelnök viszont diplomatikusan csak annyit mondott a Politicónak, hogy jogilag nincs semmilyen kitétel, ami megakadályozná, hogy a kormány adót vessen ki az erőszakosnak ítélt videojátékokra (jó példa erre mondjuk a Grand Theft Auto V, ami már most borítékolható, hogy hatalmas siker lesz -- azaz az adó formájában befolyó összeggel is bankot lehetne robbantani).

Biden egyébként viszonylag higgadt politikus. Amíg az amerikai szülők legszívesebben elégetnék az összes játékot, amiben lőni kell, az alelnök még most is azon az állásponton van, hogy szeretne látni egy átfogó, reprezentatív kutatást a játékok és a valós erőszak összefüggéseivel kapcsolatban, amit nem befolyásolnak sem a kiadói lobbik, sem más érdekképviseletek. Elméletileg a kongresszus már szavazott a kutatás költségvetéséről, de mivel az alelnök még mindig feltételes módban beszél a dologról, valószínű, hogy akadályok gördültek az útjába.

Joe Biden, az USA alelnöke