• A bíróságra megy az Nvidia
  • A per tárgya a félrevezető módon reklámozott GeForce GTX 970
  • A kártya specifikációit hibásan tüntették fel
  • A csoportos kereset helyreigazítás, kárpótlás és a kártyával szerzett profit elvonását kéri

A hónap elején csoportos kereset indult az Nvidia ellen, miután a cég megtévesztő módon reklámozta a GeForce GTX 970 grafikuskártyáját. A probléma gyökere az, hogy a kártya lelassul, ha 3,5 GB-nál többet használ a rendelkezésre álló 4 GB-nyi memóriájából. A probléma a memória elosztásával, valamint az L2 cache méretével és a ROP egységek számával magyarázható.

A GeForce GTX 970 memóriája egy 3,5 GB-os és egy 500 MB-os részre oszlik, a kisebbik adag VRAM azonban 80%-kal lassabban fut, mivel 64 helyett csak 54 ROP egység van jelen, valamint az L2 cache 2048 KB helyett csak 1792 KB méretű. Papíron tehát a reklámozott 4 GB-ot kapjuk, de ennek teljes egészét nem tudjuk a maximális módon kihasználni, a specifikációk így teljes egészében félrevezették az embereket. Mindez a Jonah Alben, a GPU-tervezési osztály alelnöke is elismerte.

Az Anandtech értesülései szerint a marketingcsapat nem volt tisztában az említett tényekkel, és valahogy átcsúszott a hibás leírás az ellenőrzéseken. A rossz leírás azonban valószínűleg nem direkt történt, olyan technikai limitációkról van ugyanis szó, amik ilyen vagy olyan úton, de hamar előkerültek volna -- és elő is kerültek, ugyebár. Egyszóval az Nvidia nagyot hibázott, és ennek most lehet, hogy megisszák a levét, a csoportos kereset ugyanis helyreigazítást, a vásárlók kárpótlását, a jogi költségek fedezését, valamint a kártyák eladásából szerzett vagyoni előny elvonását kéri.

geforce-gtx-970.jpg