De mindenek előtt itt a videó, melynek letöltéséhez találtok linkeket a hír alatt.




Még mielőtt valaki kiakadna, jelzem, ez az Xbox360-as verzió, a PC-snek más lesz a kezelőfelülete és az irányítása is. Akinek már volt szerencséje ezt látni, az csak megerősíteni tudja, ez pedig jórészt az ausztrál csapat munkáját dicséri, ők hegesztik számunkra a játékot.

Először is nézzük a legalapvetőbb dolgot, hányféleképp közelíthetünk meg egy adott helyzetet. A videóban három módszert mutat be Ken Levine, de ennél sokkal több van. Minden a játékos habitusán és döntésein múlik, mert a BioShock szinte mindenre megadja a lehetőséget, és csak rajtunk múlik, élünk-e velük.

BioShock - részletek a játékmenetről A plazmidok és a fegyverek használata önmagáért beszél, de azért nem árt megjegyezni egy dolgot. Nem csak az ügyességünkön múlik, mennyire vagyunk hatékonyak egy pisztollyal például. A fenti bemutatóban az első próbálkozás kínos kudarcba fulladt, de ez csak részben volt a játékos hibája. Ha nem a megfelelő lőszerrel szállunk szembe a splicerekkel, akkor bizony pórul járhatunk, és természetesen a fegyvermódosításokról sem szabad megfeledkezni. Ezek a városban szerteszét hevernek, arra várva, hogy a beépítsük őket a fegyvereinkbe, hogy több esélyünk legyen ezen a barátságtalan helyen.

A játék többféleképpen nyújt segítséget, mutatja be az új dolgokat. Ami egyből szembetűnik majd, az a sok hirdetés a falon, emellett a beépített adaptív tréning vezet be minket az egyes rendszerek rejtelmeibe. Például a gépek feltörését már a játék legelején kipróbálhatjuk a már ismert minijátékon keresztül, melynek az a lényege, hogy a folyadékot az egyik oldalról elvezessük a másikra. A legegyszerűbb elektromossággal kiütni a robotokat pár másodperce, így közel férhetünk hozzájuk, hogy a mi oldalunkra állítsuk őket.
Ha már szóba került az Elektrobolt plazmid, akkor elárulom, ez lesz a legelső, amivel találkozhattok majd a játék folyamán. A környéken több plakáton is látható lesz, mire is használható. De nem sokkal a felvétele után összefutunk majd két splicerrel, akik egy víztócsában görnyednek egy hulla fölé. Itt kapunk majd egy tippet, hogy ne őket, hanem a vizet célozzuk meg, hogy ne csak megbénítsuk őket néhány másodpercre, hanem a víz vezető képességét kihasználva halálos áramütésben részesítsük a szerencsétleneket. Ezután is többször biztat minket mind a játék, mind Atlas, a segítőnk, hogy legyünk kreatívak, és alternatív módszereket is keressünk, hogyan tudnánk kihasználni a környezetet. Ez kulcsfontosságú lesz a Big Daddy ellen is - például egy testet lángokba borítunk, majd telekinézissel hozzávágjuk a nagy behemóthoz, hogy az ütés és a tűz is sebezze.

Ráadásul a tűz sebzését, azaz a plazmid hatékonyságát is lehet növelni majd a későbbiekben. De a BioShockban nem úgy oldják meg ennek megmutatását, hogy látjuk egy ablakban, az Incinerate II teszem azt, 20%-kal többet sebez. Itt, ha használod a fejlettebb verziót, akkor látod, kétsze rakkora területet gyújtasz fel. Így hitelesebb is, és nem kell állandóan számolgatni, most még hány pont kell, hogy ezt vagy megtehessem. Ezt a fejlesztést a Gene Banknak nevezett masináknál tehetjük meg, melyekből eleget találunk ahhoz, hogy ne kelljen sokat mászkálni utánuk.

Többen találgatták, lesznek-e szellemek a játékban - nos, ez már hivatalos, összefutunk majd a néhai lakosokkal is. Nemrég felröppent egy pletyka arról, hogy augusztus másodikán megjelenik egy demó az Xbox360-as változathoz egy magazin mellékleteként, ezt nem sokkal később megcáfolta 2KElizabeth. Viszont a magazin főszerkesztője ezután is állította, ők megkapják a lemezt és lesz teszt is az újságban - ez úgy tűnik, csak egy ügyes marketingfogás, hogy minél több újságot adjanak el. Persze, azt sem vonnám kétségbe, hogy tényleg lesz demó, csak még várni akarnak a bejelentéssel, és túl korán derült ki. Így vagy úgy, de hamarosan megtudjuk, mi az igazság.
A gépigényről egyelőre nincs hivatalos információ, de egy bolt honlapján, amely az egyik  terjesztője lesz a játéknak, megjelent egy minimum és ajánlott konfiguráció, amit azóta le is vettek. Ez vagy azt jelenti, hogy túl hamar tették fel vagy csak egyszerűen téves. Biztosat nem tudni, erről hallgat a kiadó, de leírom, támpontnak jó lesz. Minimum: Windows Vista/XP (SP2-vel), egymagos P4 2,4 GHz processzor, 1 GB RAM, 128 MB-os videókártya DirectX 9.0c támogatással (GeForce 6600/ATI X1300 vagy jobb, ATI X1550-es nincs támogatva) és 8GB szabad hely a merevlemezen. Ajánlott: Intel Core 2 Duo processzor, 2 GB RAM, 512 MB-os videókártya (7900GT/ ATI 1900 vagy jobb). Szerintem jól hangzik, de még egyszer hangsúlyozom, ezek nem hivatalos specifikációk.

BioShock - részletek a játékmenetrőlVégül a játék sokszínűségét jellemezném még egy rövid sztorival, melyet az Ausztráliában lévő csapat vezetője mesélt el, aki a tavalyi E3-as demonstrációt is tartotta. Már vagy 80-szor végigjátszotta azt a kis részletet, ami közben nagyon kellett koncentrálni, mivel még nem volt elég stabil az a verzió. Egyszer egy kicsit később indult el, és miközben elkezdett harcolni egy automata gépágyúval, egy splicer bukkant fel mögötte. Egy eltévedt golyó eltalálta, erre ráripakodott, "Ne bosszantsd fel anyucit!". Ez őt is teljesen meglepte, mert még azelőtt nem találkozott ezzel a szituációval, pedig ő állította össze az egészet...

Még néhány nap és beindul az E3, tehát várható egy újabb videó is, talán most már a PC-s verzióból. A megjelenés nem csúszik, a dátum, amire biztosan sokan vártok, még mindig augusztus 24.