• Bemutatták a 2015-ös adótörvény-tervezetet
  • Kiderült, mi az az intetnetadó
  • 150 Ft/GB-os adóról van szó
  • A bevétel 20 milliárd forint lehet évente
  • Elméletileg lesz felső korlát az adóban
  • 700 forintos előfizetésenkénti határt emlegetnek

Mivel a PC Guru Online egy elsősorban videojátékokkal foglalkozó portál, talán furcsa lehet egy közéleti-gazdasági hírt olvasni rajta, de mivel manapság a játékaink nagy részét Steamen vásároljuk, és naponta több tíz gigabyte adatot töltünk le, talán nem árt beszélni a magyar internetadóról.

Ma délután terjesztette be a magyar kormány a Parlamentnek a 2015-ös adótörvények tervezetét, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében. A tervezetből többek között kiderült, mi az az internetadó, amit már több mint egy éve pletykálnak a nagyobb híroldalak, kormányközeli forrásokra hivatkozva.

Az internetadó alapja a felhasználó (tehát mi) által bonyolított, gigabyte-onkénti adatforgalom, ami minden megkezdett gigabyte esetében 150 forint adót terhel a szolgáltatóra. Hogy mennyi pénzről van szó? Nos, a 444.hu a BIX adataira hivatkozva 20 gigabyte-os magyar adatforgalommal számol másodpercenként,  ami azt jelenti, hogy minden másodperben 3.000 forint haszon ütné a magyar állam markát. Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy bár ez éves szinten százmilliárdos bevételt jelent, Varga szerint mindössze 20 milliárdos éves haszon várható az internetadóból.

Hogy ez mit jelent ránk, mezei felhasználókra nézve? Előreláthatóan nem sok jót, hiszen a szolgáltatóknak így vagy úgy, de muszáj lesz előteremteniük ezt a hihetetlenül nagy összeget, és mi más lenne evidensebb bevételkiegészítés, mint a felhasználók sarcolása? És hogy legyen mit perspektívába tenni: egy 50 GB méretű játék letöltése az adó bevezetése után 7.500 forintba kerül majd a szolgáltatónak.

Vélemények?