Abban nincs vita, hogy mindenki utálja a csalókat; ők azok, akik ügyetlenek ahhoz, hogy megtanuljanak játszani, így inkább elrontják mások szórakozását, mert ha nekik nem jó, nekünk se legyen az. Mindenki utálja és megveti őket, a cégek pedig különböző rendszereket találtak ki arra, hogy kigyomlálják ezeket a jómadarakat. Az egyik ilyen a Valve-nál szolgálatot teljesítő VAC, ami már évek óta, ha nem is tökéletes, de jó szolgálatot teljesít abban, hogy a csalókat kívül tartsa -- ám bármennyire is jó a program, a Valve úgy véli, hogy egy ilyen munkát jobban végezhet egy ember, de minimum besegíthet a szűrésben.

Itt jön képbe a nemrégiben elindult Overwatch, ami a Counter-Strike: Global Offensive játékosait vonja be a csalók felkutatásába. A cél az, hogy a közösség szabályozza a saját működését, s ehhez az kell, hogy megbízható nyomozók megtalálják a rosszcsont játékosokat. Természetesen nem mindenki lehet „nyomozó”, többek között megfelelő mennyiségű időt kell eltöltenie a játékkal, el kell érnie egy megfelelő életkort, illetve elég ügyes játékosnak kell lennie ahhoz, hogy ezt a munkát végezhesse, s ha már bent van, körültekintőnek kell lennie.

A feladata abból áll, hogy a gyanúsnak ítélt játékos meccséről küldött felvételt nézze át, s döntse el, van-e elég bizonyíték kijelenteni a csalás fennforgását, vagy ennyiből még nem lehet ezt biztosan kijelenteni. Ha az előbbi esetről van szó, akkor a feljelentett játékos adatait átadja a Valve-nak, akik szépen törlik az illetőt.

A rendszer jelenleg bétaállapotban van, ami azt jelenti, hogy csökkentett üzemmódban működik: kevesebb felvételt küldenek ki, az eredményeket pedig végrehajtás előtt elemzik. Ezek függvényében alakítanak a végleges rendszeren, belekalkulálva a pontatlanságokat, ami minden ilyen és ehhez hasonló rendszer szerves része.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Counter-Strike: Global Offensive -- Megjelenés: 2012. augusztus 21. -- Gépigény: CPU: 2 magos / 2000 MHz, RAM: 2 GB, VGA: SM 3.0, DX 9.0c / 256 MB, HDD: 7,5 GB