Eljött hát a nagy nap, végre telepíthetjük az általunk preferált platformra a Deus Ex: Mankind Dividedet, ami a nagysikerül Human Revolution folytatása, és az első Deus Ex eddigi legközvetlenebb előzménye. A játék tovább görgeti Adam Jensen történetét, és egy olyan világba kalauzol el minket, ahol az emberek és az augmentek között igencsak elharapódzott az ellentét, már-már a polgárháború küszöbére sodródott a világ.

Rendszerkövetelmény

Minimum gépigény

  • Op. rendszer: Windows 7/8.1/10 (64-bites verzió)
  • Processzor: Intel Core i3-2100 vagy hasonlóan erős AMD
  • Memória: 8 GB RAM
  • Merevlemez: 45 GB szabad hely
  • VGA: nVidia GeForce GTX 660 (2 GB) vagy AMD HD 7870 (2 GB)

Ajánlott gépigény

  • Op. rendszer: Windows 7/8.1/10 (64-bites verzió)
  • Processzor: Intel Core i7-3770K vagy AMD FX 8350 Wraith
  • Memória: 16 GB RAM
  • Merevlemez: 55 GB szabad hely
  • VGA: nVidia GeForce GTX 970 vagy AMD Radeon RX 480

Dobozos PC változat aktiválása

Sajátos, és a mai világban már kissé elavult módon a Deus Ex: Mankind Divided sima dobozos PC-s változatát csak a DVD lemezek beolvasásával lehet aktiválni, kizárólag így lehet a Steam kulcsot megszerezni. A telepítés folyamán, követve az instrukciókat, aktiválnunk kell a programot a Square Enix saját rendszerében, és ezután kapjuk meg a Steam kulcsot. Optikai meghajtó hiányában a játék dobozos változatának használata nem lehetséges!

Ezzel szemben a Deus Ex fémdobozos változata tartalmazza a közvetlen Steam kulcsot, illetve egy, a Squere Enix rendszerében történő aktiváláshoz szükséges második kódot is, amellyel az extra tartalmakat (digitális könyv, digitális zenei album) oldhatjuk fel.

Fontos tudni, hogy a Mankind Divided csak részben települ a dobozban fellelhető 3 darab DVD-ről, így internetkapcsolat is szükséges, hogy a hátralévő fájlokat és a frissítéseket a program le tudja tölteni a Steamről.

A történet

A történet két évvel a Human Revolution eseményei után veszi fel a fonalat. 2029-ben járunk. Adam Jensen immár az Interpol egy új alegysége, a terrorizmus ellen küzdő Task Force 29 tagja, legalábbis papíron. Mivel Adam nem igazán bízik meg bennük, egy másik, titkos társaságnak is dolgozik, amit úgy neveznek: Juggernaut Collective. Ez a hacktivista csoport a korrupció ellen harcol, céljuk pedig az Illuminati eltakarítása a Föld színéről.

A történt során főleg ez a két tábor fog feladatokkal ellátni minket, ami igazán akkor fog fejtörést okozni, amikor a Task Force 29 és a Juggernaut Collective érdekei ütközni fognak egymással, ilyenkor el kell döntenünk, kinek az oldalára állunk – ez természetesen hatással lesz a végkifejletre is.

A sztori az eredeti Deus Ex eddigi legközvetlenebb felvezetéseként szolgál, és illeszkedik a Human Revolutionben történtekhez, ám a mentéseket nem lehet áthozni. Ehelyett a fejlesztők választották ki, melyik befejezés szerint haladunk tovább – ezzel ignorálva a többit –, de igyekeznek a különböző finálék minél több elemét felhasználni. Természetesen a történetnek van személyes vonala is, ami Adam megváltásáról szól.

A játékmenet

Ahogy azt a Deus Ex-sorozattól megszokhattuk, a játékmenet nem csak és kizárólag az akcióról szól, sőt, a Human Revolutionban kritizált elemek erre a részre alaposan tovább lettek fejlesztve.

Változatos környezet, és ami fontosabb, sokkal okosabb, a szituációkra jobban reagáló, agresszívabb és jobban felszerelt ellenfeleket kapunk - a New Game + módban pedig mindez hatványozottan igaz lesz. A küldetések megoldásában a készítők szabad kezet biztosítanak, így kedvünk szerint oldhatjuk meg azokat. Elvégezhetjük feladatainkat lopakodva, az erőszakot kerülve vagy Terminatorokat megszégyenítve mindenkit megölve. Csak rajtunk áll. Ez alól kivételt a bossharcok képeznek, mert bár a nagyfőnököket is többféleképpen likvidálhatjuk, a fegyveres konfliktus mindannyiszor elkerülhetetlen lesz.

Talán írni sem kéne, hogy a Deus Ex: Mankind Dividedben is fontos szerepet kapnak az augmentációk, azaz a kibernetikus beültetések. Ezúttal kétszer annyi fejlesztés közül választhatunk, mint a Human Revolutionben: van, amivel a megjelölt ellenfelek mozgását követhetjük, egy másikkal a mentális állapotukat láthatjuk, hogy a beszélgetések során jó válaszokat adjunk, megint másikkal pedig nesztelenül szaladhatunk. Ehhez kapcsolódón a fegyverek használata is kibővült, egyrészt, csiszoltak a tűzharcok mechanikáján, másrészt, most már bármikor, akár a harcok közben is testre szabhatjuk gyilokeszközeinket.

Breach mód

A Breach mód az akció központú, inkább arcade jellegű, online kompetitív játékmódja a Mankind Dividednek, amiben egy számítógépes hálózat alkotta virtuális valóságot lövöldözhetünk végig az úgynevezett Ripperként – ez egy afféle digitális avatár.

Ebben a módban szerverrendszerekbe hatolunk be, hogy információkat lovasítsunk meg, ám még a gépeken belül sem lehet csak úgy szabadon kószálni, hiszen mindenhol vannak védelmi programok (fegyveres járőrök, drónok, tankok), amikkel el kell bánnunk, fegyverekkel vagy ököllel, ha más már nincsen.

A puskák és képességeink ebben a játékmódban is fejleszthetőek lesznek. A kihívások teljesítésével és az ellenfelek legyűrésével pontokat szerezhetünk, amivel felkerülhetünk a ranglistákra, valamint ezek segedelmével szerezhetünk új fejlesztéseket, képességeket, fegyvereket.

A Deus Ex: Mankind Divided augusztus 23-tól érhető el PC-re, PS4-re és Xbox One-ra.