Érdekes dolgok születhetnek abból, amikor a politika és a videojáték ipar éppen keresztezik egymás útját, bár az esetek többségében számunkra nem feltétlen kedvező. Hiszen a legtöbbször a politikusok valamilyen elrettentés céljából – a videojátékok sorozatgyilkosokat szülnek, ugye – használják fel.

Donalt Trump milliomos üzletember és az Egyesült Államok leendő elnökjelöltje Twitteren osztotta meg azt a videót, amit az egyik rajongója készített. Nyilván Trump ezzel is a népszerűségét szerette volna növelni, ám egyvalamit nem vett figyelembe: a video a Mass Effect 2 igen hatásos launch trailere alapján készült. Nemcsak az Illusive Man (Martin Sheen) narrációját hagyta meg a készítő, de a Two Steps from Hell zenei cég Heart of Courage című számát is – sőt, egyszer még Harbinger is megszólal.

Na, hát ez valahogy az EA-nek nem jött be, a Trump Effect című videót fény feletti sebességgel vetette le a Youtube-ról (ezen a linken viszont még megtekinthető). Manveer Heir, a Mass Effect 3 korábbi játéktervezője úgy nyilatkozott Twitteren, hogy ez „pokolian undorító”, bár később hozzátette: „tetszik az ötlet, hogy Trump azt hiszi, ő az Illusive Man, aki a játékban rosszfiú volt.”

Ez nyilván csak félreértés Heir részéről, hiszen a videó Trumpot inkább Sheapardként azonosítja, aki a trilógia főhőse. Bár tény, ott is számít, melyik Shepardra gondolunk. Mert ugye renegade-del több életet lehet kioltani, mint ahányat paragonnal megmenthetünk.

A dolog pikantériája, hogy a videó egészen addig nem kapott figyelmet, míg Trump nem retweetelte, szóval a foglalkozás elérte a célját: megvolt az ingyen reklám. Nem is rossz húzás.