• Májusban kezdik forgatni Christopher Nolan következő filmjét
  • A téma a dunkerque-i csoda, a második világháború egyik leghíresebb mentőakciója
  • A cím: Dunkirk
  • Premier: 2017. július 21.

Christopher Nolan maga mögött hagyja az álomvilágot, a világűrt és a denevérembert is, és helyette egy valós eseménnyel foglalkozik a következő filmjében: 2017-ben jön a dunkerque-i csodát megörökítő projektje.

A második világháború elején, egészen pontosan 1940 májusa és júniusa között, mintegy 400 ezer brit, francia és belga katona esett csapdába Franciaország északi részén, Dunkerque városába. Úgy tűnt a sereg odavész, de az Operation Dynamo tervnek hála, kilenc nap leforgása alatt a nagy többséget, 338 ezer embert sikerült kimenteni -- áldozatok persze voltak, 60 ezren odavesztek, illetve jelentős tengeri és légi veszteségek is voltak, összességében azonban a háború egyik legbravúrosabb akciójáról van szó, amit nem véletlenül neveznek csodának.

dunkerque.jpg

Megmentésre váró katonák.

A Variety úgy tudja, hogy a Dunkirk névre keresztelt film főleg az Operation Dynamo hadművelet megtervezésére koncentrál majd, de természetesen közelről is láthatjuk majd a csapdába esett katonákat. A La Voix Du Nord francia lap arról számolt be korábban, hogy Christopher Nolan már járt dunkerque-ben, felmérni a terepet, ezt ugyanis a város polgármestere körülötte világgá, akkor persze még elég ködösen fogalmazva, csak annyit mondva, hogy egy nagy rendező érkezik hozzájuk, megfilmesíteni egy 75 évvel ezelőtti történelmi eseményt.

Állítólag már mennek a tárgyalások arról, hogy Tom Hardy, Kenneth Branagh és Mark Rylance szerepeljen a filmben, egyelőre azonban a konkrét szereposztásról még nincs biztos információink. Annyit azért tudunk, hogy 65 mm-es filmen forgatnak, a munkálatok pedig májusban kezdődnek. A premier 2017. július 21-én lesz.

christopher-nolan.jpg