A Sony tegnap hajnalban tartott E3-as sajtókonferenciáján végre lehullt a lepel a Final Fantasy XV-ről, mely valójában nem más, mint egy átkeresztelt, nextgen konzolokra tolt Final Fantasy Versus XIII -- és ez sajnos meg is látszik rajta.

Hogy miért írjuk ezt? Egyszerű: a Final Fantasy XV első hivatalos videója láttán nagyon erős PS3-behatást tapasztaltunk, a játék pedig még akadozott is, ami nem vet túl jó fényt a Square Enix politikájára. Hisz a cég ezer éve ígéri a Versus XIII-at, konkrétan egy PS3-mal együtt bemutatott programról van szó, ami egy teljes konzolgenerációt késett -- ez azért nem semmi, még Duke Nukemnek is becsületére válna a adolog.

Természetesen ez nem kell, hogy levonjon a játék értékeiből. A sztoriról egyelőre nem tudunk többet annál, hogy egy kívülálló, zavaros gyermekkort kinövő srác a főhős, aki hosszú szünet után hazatér vagyonos családjához, csak azért, hogy egyik pillanatról a másikra robothelikopterek lőjék szét a palota étkezőjét. Ahogy minden FF, a Final Fantasy XV is egy különös, misztikus univerzumban játszódik, ahol ugyan léteznek autók, gépfegyverek, repülő szerkezetek, azaz egy technikailag fejlett emberiség uralja a bolygót, ám a mágiának is jut hely, nem is beszélve a különböző szörnyetegekről. Bár a Versus XIII eredetileg a Final Fantasy XIII által megteremtett univerzumban játszódott, és a játék videóiban is visszaköszön az FF XIII-sorozat Behemothnak nevezett ellenfele, most már nem tudjuk biztosan, hogy a két világnak van-e köze egymáshoz -- mindenesetre lehet, hogy a Lightning Returns: Final Fantasy XIII választ ad majd kérdéseinkre.

A Final Fantasy XV legnagyobb újítása egyébként a Versis XIII-ból ránkmaradt harcrendszer, mely a sorozat hagyományaitól eltérően teljesen valósidejű, és leginkább egy hack 'n' slasht juttat az eszünkbe. Ugyanakkor a program marad szerepjáték, tárgykombinálással, fejlődéssel, hosszú dialógusokkal és összetett mágiával. Azt sajnos nem tudjuk, hogy mennyi szabadságot kapunk a Final Fantasy XV-től, de reméljük, a Square Enix felhagyott a folyosószerű játéktervezéssel.

A Final Fantasy XV PlayStation 4-re és Xbox One-ra fog megjelenni, valamikor 2014 folyamán. Mi év végére tippelünk, nem lennénk meglepve, ha még egy E3-on kint lenne a program. PC-s változat ugyanakkor sajnos nem várható.

Final Fantasy XV -- Megjelenés: 2014 -- Gépigény: nincs