Az E3 mindig is őrült időszak a PC Guru Online csapatának életében, ipari mennyiségű kávét fogyasztunk, elkoptatunk néhány billentyűzetet és a munka közben azonban nem igazán van idő élvezni a show-t. Utólag visszatekintve azonban jut egy kis idő, hogy összegezzük az idei expó legjobbjait és legrosszabbjait - valamint azt, hogy a látottak alapján mi mit várunk a legjobban. Mert többnyire négyen négyféle véleményen vagyunk. Többnyire.

Melyik show tetszett a legjobban?

Dzséjt - Bár a Sony-é sem volt rossz (az a nyitány mindenképpen csillagos 5-ös), és a Microsofté is egész jól sült el idén, de a legjobban a Bethesdáé tetszett. Letisztult volt, lényegre törő, semmi flanc, üresjárat vagy felesleges időhúzás. Így kell E3-as konferenciát csinálni.

Pozandr - Erre egyszerű felelnem. Technikai megvalósítás szempontjából a Sony vitte el az aranyérmet, de ha játékok szempontjából kell értékelnem, akkor az Ubisoft, és ezen magam lepődtem meg a legjobban. A Crew 2 trailere nagyon bejött, szerintem erős ellenfele lesz az idei év nagy versenyjátékainak, úgy látszik, az Ivory Tower tanult az előd hibáiból. De ez csak a premier után derülhet ki. Szintén tetszett a Starlink, és bár örültem a Beyond Good & Evil 2 bejelentésnek, mégis félek egy kicsit, hogy mi fog kisülni belőle.

RiGo - Szerintem egyik konferencia sem volt túlzottan kiemelkedő. Nekem a Sony előadása (pontosabban a játékfelhozatala) tetszett a legjobban, bár a tavalyitól így is messze elmaradt. Jó volt, mert olyan programokat láthattam újra, amiket kíváncsian várok. Viszont sajnos idén sok érdemleges újdonságot így sem mutattak. Viszont a God of Warnak, a Detroitnak és a Days Gone-nak nehéz ellenállni.

bodak - Ugyan nem híreztünk róla komolyabban (egy darab anyagunk volt mindössze), de egyértelműen a Devolver Digital műsora volt a legjobb show. A tizenöt perces szatíra annyira ütött és annyira szürreális volt, hogy már megyek is és előrendelem Earliest Accessben a Ruinert, csak előbb még dobok némi pénzt a képernyőre.

Melyik show volt a leggyengébb?

Dzséjt - Erre könnyen válaszolok: a PC Gaming Show. Feleslegesen hosszú és rémesen unalmas volt. Sok szöveg, kevés érdemi anyag. Fél óra után még reménykedtem valami váratlanban, egy óra után a végéért imádkoztam, másfél óránál már biztos voltam, hogy az emberek kínzását tűzték ki célul. Megjegyzem, nálam sikerrel abszolválták ezt a célt...

Pozandr - Egyértelműen a PC Gaming Show. Hosszú és vontatott volt, ráadásul hiányzott belőle az a lazaság, ami egyébként jellemző az E3-ra. Az elegáns öltönyös-nyakkendős, ülve beszélgetős stílus nem tetszett, és a két műsorvezető között sem igazán működött a kémia. Meg lehetett volna ezt a műsort csinálni sokkal jobban, és ezzel a véleményemmel nem voltam/vagyok egyedül, a twitch.TV-s nézők is ezt mondták az élő chatben.

RiGo - Nos, ahogy mondtam: engem nem nyűgözött le az idei E3, így ez számomra egy nehéz kérdés. Mindegyik előadást közepesnek éreztem, egyiket sem nevezném kifejezetten rossznak. De számomra a legkevésbé érdekes a Bethesda Softworks előadása volt. Az oka egyszerűen csak az, hogy csupán egyetlen olyan játékot tudtak felmutatni, ami érdekel (de az legalább nagyon), ez pedig nem más, mint a Wolfenstein 2: The New Colossus. Viszont a többi VR-es kacat teljesen hidegen hagy.

bodak - Akármennyire is fáj a szívem miatta, bizony a PC Gaming Show volt a legszörnyebb élmény - pedig darabszámot és bejelentéseket nézve épp innen érdekelne a legtöbb játék. Értem a koncepciót, de ide nem ez a kielemzős, mindenkit megkérdezős hozzáállás való, egy shownak pörögnie kell és pont.

fell-asleep.jpg

Melyiket várod legjobban a bemutatott játékok közül?

Dzséjt - Két játék is van, amit nagyon várok. Az egyik a Metro: Exodus, a másik a Wolfenstein: The New Colossus. Mindkettőt azért, mert a Last Light és a The New Order ott van a kedvenc FPS-eim listáján valahol a Half-Life 2 és az Aliens vs. Predator 2 között. Mindkettőhöz kellemes játékélmények kötődnek, és remélem, hogy ez az új játékokkal sem lesz másképpen. Illetve még bizakodva figyelem a Ubisoft új IP-jét, a Skull & Bones-t. Szeretem a régi vitorlás hajókat és a kalózokat, úgyhogy ez szintén jó esélyekkel indul nálam.

Pozandr - Ha lett volna The Last of Us Part II, akkor ezt mondanám, de így is egy Sony játékot jelölök meg. A Detroit: Become Human már a bejelentés óta érdekel, hiszen nagy rajongója vagyok a Quantic Dream előző játékainak is. A Detroit továbbviszi a már régen lefektetett alapokat, és ha megjelenik, David Cage legjobb játékává válhat. Csak jönne már!

RiGo - Bár engem nem győzött meg az idei E3 (ezért nem is bánom, hogy nem volt időm élőben nézni), de azért így sem mondhatom, hogy kevés játék tetszett volna. Csak az a gond, hogy ezek közül korábban már többet is láthattunk, túl kevés olyan újdonság volt, amire azt tudom mondani, hogy már a megjelenése napján megveszem. Az új Metro-játékot nagyon várom, de továbbra is a Detroit: Become Humant szeretném megkaparintani a leginkább. Szeretnék már egy újabb filmes kalandot.

bodak - Ori and the Will of the Wisps, ide nekem! És csak azért nem a Warhammer 2, mert azt már előrendeltem. Tudom-tudom, tönkreteszem a játékipart, de van egy varázslatos funkció a Steamen, amit úgy hívnak: refund, de az eddigiek alapján nem lesz rá szükség.

e3-2017-pgo-sajat.jpg

A PGO csapatának összesített véleménye szerint tehát a legjobb show kitüntető címét a Sony viheti haza, míg a legrosszabb címét ismét a PC Gaming Show hordozza, nem feltétlenül tartalma, hanem kivitelezése okán. A legjobban várt játékokban pedig a Detroit: Become Human nyert, de csak azért, mert a The Last of Us II nem volt jelen - különben döntésképtelenek vagyunk.

Persze a leginkább a Ti véleményetekre vagyunk kíváncsiak. Szerintetek kik és mik voltak a legjobbak?