Egy egyszerű mondat, egy szimpla elszólás, egy véletlen nyelvbotlás, egy megörökített helyzet, egy mozdulat, egy produkció, vagy egy apró tévedés. Az internet világában bármi, bármikor mémmé válhat, ha a világháló felhasználói kollektívan érdekesnek találnak egy tartalmat, hisz tudjuk, az internet egy bizonyos oldalról nézve olykor egy fárasztó, olykor pedig egy szórakoztató szemétdomb. Nézzük csak meg, hogy mit is nevezünk mémnek, és hogyan válhat valami, vagy valaki mémmé!

Az internet mémjei

Magát a memetika szót Richard Dawkins 1976-ban publikált könyvében említette először a mimézis, azaz az utánzás szóból származtatva. A tudományos elméletbe most inkább ne menjünk bele, hiszen az internetes mém fogalma ennél sokkal egyszerűbben körülírható. Az internetes mém egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig a világhálón -- tehát mémnek nevezhetünk mindent, ami nagyobb körökben felkapott témává vált, ilyen például egy közismertté vált kép, egy szállóigévé vált mondat, egy kifigurázott hír, egy pletyka, egy félreértés, egy megosztott videó, egy vicc, egy egyszerű szó. A mindennapi használatban viszont a fogalmat technikailag nem mémnek számító információra is alkalmazzuk, hiszen azokat a tartalmakat is így hívjuk, melyek nem közismertek, csak kisebb körökben, vagy egyáltalán nem terjedtek el.

Richard Dawkins

Richard Dawkins, a "mém" szó megteremtője még nem sejtette,
mekkora virtuális lavinát indít el

Határtalan kreativitás

Az internetes mémeket többféleképpen is kategorizálhatjuk, például típus szerint (hivatkozás, kép, videó, weboldal, hashtag), téma szerint, vagy akár keletkezés szerint is. Mémként tekinthetünk egy sikeres marketingkampányra, de akár egy videómegosztó portálra feltöltött lélegzetelállító, vicces, vagy szinte már kínos produkcióra is. A hazai és külföldi internetes sztárokat is a mémekhez sorolhatjuk, függetlenül az előadás témájától és minőségétől. Egyáltalán nem ritka az sem, amikor egy vállalat, egy személy vagy egy állat kínos, esetleg vicces cselekvés által válik hírhedté. Gondolom Grumpy Catet senkinek sem kell bemutatnom, ahogyan a Harlem Shake dallama is mindenkinek ott cseng a fülében.

A mémek fejlődhetnek véletlenül és szándékosan is. Az előbbi kategóriába tartozik például a pár sorral feljebb már említett Grumpy Cat. A fejlődési rendellenessége miatt rosszkedvűnek tűnő macska példájánál mi sem bizonyítja jobban, hogy amennyiben valami vicces, és van benne potenciál, azt az internet emberei hamar felkapják, szerkesztik, parodizálják, terjesztik. Ez bizony a közösség ereje! Ugyanez igaz a kínos szituációkra is -- rögtön ide sorolható kis hazánk tavalyi, egyik legnagyobb mémje, a Tótisz-mém. Tótisz András bakija utána tízmillió fordító országa lettünk, és valljuk be, ha másért nem is, néhány igazán jól sikerült paródia miatt megérte! És ha már Magyarországnál járunk, ott van hazánk kevésbé közkedvelt, de mindenki által ismert hungaromémje, és abban is biztos vagyok, hogy mindenki emlékszik a Hummerre, ami alatt tavaly beszakadt a Balaton jege.

Grumpy Cat

Grumpy Cat egy tökéletes mémalapanyag: cuki, mégis alkalmas
rá, hogy véleményt, gondolatot fejezzünk ki vele

Városi legendák és hoaxok is általában az interneten terjednek, az ilyen jellegű álhírek, képek, esetleg videók gyakran válnak mémmé, ezeket általában konkrétan ezzel a céllal osztják meg az értelmi szerzők a világhálón. A naiv embernek persze több sem kell, azonnal ugrik a megosztás gombra, és a lehető legtöbb közösségi portálra posztolja a látottakat.

Vigyázz, terjed!

A webkettes oldalak és a közösségi portálok világában, ha egy mém felkerül a világhálóra, percek alatt képes önálló életre kelni. Gondoljunk csak bele, ha nem lenne internet, és az információ nem terjedhetne ilyen sebességgel, ezeket a tartalmakat soha nem kapták volna fel nagyobb tömegek. Egyrészt fantasztikus, hogy milyen könnyen terjednek a kreatív gondolatok, másrészt unalmas, hogy valamire ezredszerre is rá lehet húzni egy újabb bőrt.

Az internetes mémek világában élni viszont nem csak szórakoztató vagy idegesítő, hanem veszélyes is. Nem egy példa volt már arra, hogy a rosszindulat vezérelte emberek olyan képekből, videókból, vagy pletykákból akartak mémet varázsolni, amivel más embereknek árthatnak, megalázhatják őket -- szóval csak óvatosan az internetre feltöltött tartalommal!