A mai nap nem telhet el szomorú hír nélkül: egy újabb színészlegendát vesztettünk. Hatvankilenc éves korában, rákbetegségben elhunyt Alan Rickman. A már fiatal korában is kiváló brit színházi színész bár 1978 óta filmezett, nevét a mozirajongók csak 1988-ban ismerhették meg. Ekkor játszotta el Hans Gruber szerepét a Drágán add az életed című filmben, ami nem csak Bruce Willist, hanem őt is világhírűvé tette.

Ezután sorra kapta a filmszerepeket, s bár rengetegszer alakított jó embert (például a szintén remek Igazából szerelem című romantikus vígjátékban), legemlékezetesebb karakterei mégis rosszfiúi voltak. Gruber mellett említésre méltó Nottingham bírója a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmből, és persze Piton professzor a Harry Potter filmsorozatból (ráadásul ő azon kevés színészek egyike, aki mind a nyolc epizódban benne volt).

Számomra kedves még a Star Treket kifigurázó Galaxy Quest – Galaktitkos küldetésben megformált karaktere, Alexander Dane, aki a tavaly elhunyt Leonard Nimoy-hoz hasonlóan próbál kitörni az érzelemmentes idegen lény skatulyájából, aztán végül mégis elfogadja, hogy élete végéig ő marad Spock Dr. Lazarus.

alan-rickman.jpg

Rickmen utolsó filmjét, az Alice Tükörországbant június 2-tól vetítik a mozik, de sajnos őt magát nem láthatjuk benne, csak a hangját kölcsönzi a Bölcselőnek.

Nyugodjék békében! Filmjeiben és szívünkben tovább él.