Piedone, Charlie Firpo, Charlie O'Brien, Wilbur Walsh… Csak néhány név, ami sokunk gyerekkorában volt meghatározó, és mindegyiket a termetes, szakállas Bud Spencer alakította, aki a való életben sokkal kedélyesebb figura volt, mint az általa megformált karakterek – noha róluk is mindig kiderült, hogy hiába mogorvák, arany szívük van.

Spencer 1929-ben született Carlo Pedersoli néven. Rendkívül gyorsan tanult, 16 évesen már a római egyetem vegyészkarára járt, 19 évesen pedig – egy brazíliai kitérő után – jogi tanulmányokba kezdett, de végül nem ezt, hanem a sportot választotta hivatásául, egész pontosan az úszást és a vízilabdát, ezeket nyolcéves kora óta művelte.

1949-ben szerezte meg első bajnoki címét Olaszországban, és 1967-ig maradt aktív sportoló. Utolsó vízilabda mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta, Budapesten.

Színészi munkát először az 1951-es a Quo Vadisban vállalt, míg első amerikai filmjére 1967-ig kellett várni. Ez volt az Isten megbocsát, én nem című mozi, aminek hatására felhagyott a sporttal és az Egyesült Államokba költözött. Ezalatt a film alatt növesztette meg jellegzetes szakállát és vette fel a Bud Spencer művésznevet. Humorát mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a Bud kedvenc sörmárkájára utal. A Spencerrel pedig kedvenc színésze, Spencer Tracyre előtt tisztelgett.

Partnerével, Terence Hillel az első közös, híressé vált mozijuk a fent említett Isten megbocsát, én nem volt, aminek az is a különlegessége, hogy nálunk 1992-ben VHS-en még Nincs bocsánat, 2001-ben pedig a TV-knek hála egy rövid ideig Bunyó húsvétig volt a címe. Az Isten megbocsát, én nem címet szintén a televízióban kapta 2002-ben.

Érdekes adalék, hogy eredeti nevükön (Hill valódi neve Mario Girotti) már két filmben is szerepeltek együtt. Az 1951-es Vakáció a gengszterrel-ben és az 1959-es Hannibálban, bár közös jeleneteik nincsenek. Spencer és Hill összesen tizenhat filmben játszották az elválaszthatatlan, de egymással mindig marakodó párost, akik fegyver helyett az öklükkel tették helyre a rosszfiúkat. Persze Spencer (Hillhez hasonlóan) önállóan is letett a védjegyét, például a Piedone-filmekkel, az Akit Bulldózernek hívtakkal vagy az Aranyeső Yuccábannal.

Utoljára 2013-ban láthatták rajongói a Ninja the Mission Force című websorozat egy epizódjában, utolsó filmje pedig a 2009-es Maffiózó vagyok, drágám! volt, amiben már csak mellékszerepet játszott.

Bud Spencer magánéletében kedélyes ember hírében állt, aki napi rendszerességgel tartotta rajongóival a kapcsolatot Facebook-profilján. Érdemes tudni róla, hogy nagyon szeretett minket, magyarokat, rengetegszer köszöntött minket magyarul, vagy üzent nekünk valamit – szintén magyarul. A színészkedés és a sportolás mellett énekes, zeneszerző, forgatókönyvíró, film- és zenei producer, pilóta (egy darabig saját légitársasága volt, ezt később eladva textilüzemet vett és éttermláncot nyitott) és jogász is volt, mondhatni, igazi reneszánsz ember.

bud-spencer.jpg

Bud Spencer a tegnapi nap folyamán hunyt el, felesége, gyermekei, unokái és rajongói gyászolják. Nyugodjon békében!