Abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy lehetőségünk volt elbeszélgetni a hazai cosplay közösség egyik prominens tagjával, Rédei Annával, más néven Enji Nighttal. Alaposan ki is faggattuk kedvenc elfoglaltságáról, mielőtt személyesen is találkozhattok vele október 17-én és 18-án a MondoGames PC Guru Shown!

- Kezdjük az alapokkal: hogy hívnak, hány éves vagy, és mivel foglalkozol főállásban?

Rédei Annának hívnak, de a cosplay világában mindenki Enji Night néven ismer. Most töltöttem be a 24-et és jelenleg az Óbudai Egyetemen vagyok végzős hallgató.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a cosplay világával?

2006 óta állandó látogatója voltam az itthoni animés rendezvényeknek, akkoriban AnimeCon, most MondoCon néven ismerhetitek. Pár évvel később, 2009-ben az egyik középiskolai barátnőm felvetette, hogyha már rendszeresen kijárunk ezekre a rendezvényekre, miért ne öltözzünk be mi is? Így hát nekiláttam szorgosan, kézzel összetákolni az első jelmezemet és még az akkori cosplay versenyre is bátorkodtam benevezni.  Nagy meglepetésemre sikerült elvinnem a zsűri kedvence díjat és rengeteg pozitív visszajelzést is kaptam az ottani emberektől.  Aznap teljesen magával ragadott a cosplay világa, tetszett, hogy nem az a csendes visszahúzódó lány vagyok az osztályteremben, hanem a kedvenc karakterem bőrébe bújva hasonló érdeklődésű emberekkel tudok beszélgetni és új barátokra lelni. Ennek örömére, valamint a jelmezkreálás szeretete miatt kezdtem el készíteni a további cosplayeimet is és most itt tartok.

- Ki volt az első karakter, akinek a bőrébe bújtál, és az évek során melyik volt az abszolút kedvenced és miért?

Az első karakterem egy táncos kaszt volt a Ragnarok Online játékból.  Habár egy kézzel összevarrt, eléggé egyszerű jelmez volt, máig a kedvenceim közé tartozik, mivel azzal kezdődött el minden! :) No meg persze a cosplayt ihlető online játék is nagy fiatalkori szerelem volt!

Jelenleg abszolút kedvencem nincs, de talán a legutóbbi 3 jelmezemet (Kasumi, Nidalee, Athena) tudnám feltenni a TOP3-ba. Mindegyik elkészítése során sokat tanultam, lvl up-oltak a skilljeim paróka készítés, festés és prop ügyileg is.  

- Számodra mit jelent a cosplay?

Kreativitás, tudás és barátság ötvözetét. Egy olyan egyedi és kreatív hobbit, amely egybefoglalja az összes eddigi érdeklődési körömet, valamint ez által olyan emberekkel ismerkedtem meg és kerültem baráti viszonyba, akikkel valószínűleg a cosplay nélkül nem találkoztam volna.

- Kérlek mutasd be a folyamatot, ahogy elkészítesz egy jelmezt! Hogy találod ki, mik a lépések, hogyan szerzed be az alapanyagokat, és miként nyeri el a végleges formáját?

Húha, ha most belemennék a részletekbe, valószínűleg egy kisregény kerekedne belőle. :) Inkább röviden és sorrendben bekezdésekben sorolnám ezt a tevékenységet.

  • Amint elhatároztam, hogy melyik karaktert fogom megvalósítani legközelebb, buzgón elkezdek referencia képeket gyűjteni, ha egy anime vagy képregény karakterről van szó. A videójáték karaktereknél általában egyből letöltöm a 3d-s modellt és egy 3d-s program segítségével mérem fel annak minden apró részletét.
  • Elindulok alapanyag vadászatra. Ez általában pár napig tart. Elég sok helyre szoktam benézni, és az évek folyamán már lett 1-2 törzshelyem is, ahol szinte mindig megtalálom a megfelelő alapanyagokat.
  • Ha valamit nem találok itthon, azt általában külföldről rendelem meg. Ilyen pl. a paróka és színes kontaktlencse.
  • Amint megvan minden alapanyag és időm engedi, nekiállok szorgoskodni a jelmezen.
  • Először a varrós részekhez készítem el a szabásmintákat, majd az alapján varrom össze az egyes ruhadarabokat.
  • Ezután a kisebb-nagyobb kiegészítőket készítem el.
  • Megvágom, megformázom a parókát karakter hűre.
  • Ha elkészültem mindennel, akkor tartok egy „főpróbát”, hogy minden stimmel e. Ha valami nem tetszik, azon még alakítok.

- Melyik volt az eddigi legdurvább jelmezed a munkaórák / részletesség tekintetében?

Sajnos egyelőre nem tudnék megnevezni egy olyan jelmezt sem, amivel vért izzadva szenvedtem volna hónapokon át. A tanulmányaim miatt igyekszem általában egyszerűbb jelmezeket választani, amiket pár nap, maximum 2-3 hét alatt el tudok készíteni. Viszont az egyszerűbb ruháimat igyekszem a lehető legjobban kidolgozni részletesség terén, sokat el tudok pepecselni egy egy cosplay bizonyos részein. Főleg, ha az egy olyan technikát igénylő dolog, amivel előtte még nem igen dolgoztam. Ha összegyúrnám a Nidalee és a Kasumi cospalyeimet, akkor az talán megkaphatná az eddigi legdurvább cosplayem címet. Habár mindkettő egyszerűnek tűnik, volt velük munka elég rendesen.  Nidalee-nak a dárdáján dolgoztam sokat, Kasumi-nál pedig nagyon sok időt töltöttem el textilfestéssel és a paróka elkészítésével. 

- A cosplay és a videojátékok világa általában eléggé közel áll egymáshoz: te magad játszol valamilyen platformon? Van esetleg kedvenc játékod, sorozatod?

Természetesen, ha nem szerettem volna meg a videójátékokat, valószínűleg sose lettem volna cospalyer. Régebben PC-n játszottam sokat, főleg MMORPG játékokat. Mostanában inkább konzolos, sztori alapú játékokkal játszom, ha időm engedi.  Mint a cosplayeknél, a játékoknál is ugyan azt tudom mondani. Mindegyikben van valami, ami magával ragad. Nehéz választani, de jelenleg talán a Final Fantasy 7-et tudnám kedvenc játékomnak mondani.

- Elképesztően sok rajongód van, a Facebook oldalad szétfeszíti a tömeg: mennyiben változott az életed emiatt?

Meglepő módon annyira nem változott meg az életem, ahogy az emberek azt gondolnák. Szinte ugyan úgy telnek a napjaim, mind eddig. Mivel mindig is a „lányom, túl sokat ülsz a gépnél” típus voltam, így fel se tűnt, hogyha kicsivel több időt kellett töltenem a közösségi oldalaimon, hogy válaszoljak az emberek kérdéseire.  Talán még annyiban más az életem most, mint régebben, hogy alkalomadtán kapok meghívásokat külföldi rendezvényekre, így többet is utazom. Okosabban kell megszerveznem a programjaimat, kiszámolnom a hiányzásokat az egyetemen, hogy ne kerüljek bajba miatta. :)

- Egyre többször mutatkozol nemzetközi porondon: ez számodra már karriernek mondható? Szerinted egy cosplayes számára mi lehet a "csúcs", mikor mondhatja azt, hogy mindent elért?

Egyelőre még nem, hiszen még mindig elsősorban diák vagyok, akinek az elsődleges missziója, hogy elvégezze az egyetemet. Természetesen én örülnék a legjobban, hogy ha a cosplayes életem karrier lehetne. Ritka az, hogyha valakinek olyasmi a munkája, amit szeret is! :)

Szerintem mindenki számára mást jelent elérni a csúcsot, nekem talán az, ha egyszer az arcomat adhatnám egy karakterhez egy neves játékban. Mint pl ami Ormelivel, az orosz cosplayes lánnyal történt a Bioshock Infinite esetében!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!