• Az Epic főnöke szerint a Microsoft monopolizálja a PC-s fejlesztést
  • Az Univerzális Windows Platform (UWP) jelenti a problémát, ami kirekesztő
  • Tim Sweeney szerint ez nagyon agresszív terjeszkedés
  • Tim Sweeney szerint szégyenteljes a Microsoft Áruház állapota
  • A Microsoft reakciójában azt mondta, hogy nem zárt az UWP, bárki hozzáférhet

A Windows 10 megjelenésével indult el a Microsoft Univerzális Windows Platformja (UWP), ami leegyszerűsítve annyi jelent, hogy erre építkezve a fejlesztők olyan programokat készíthetnek, amelyek átírás nélkül, futnak a Windows 10 különböző változatain. Na, ez nem tetszik az Epic Games főnökének.

tim-sweeney-epic-games.jpg

Tim Sweeney, a The Guardiannek írt cikkében élesen bírálta a Microsoft Univerzális Windows Platformját, szerinte ugyanis ez korlátozza a fejlesztők és a játékosok szabadságát is. Egyik részről azért, mert a fejlesztőknek olyan lehetőségeket ígérnek, ami csak az UWP alatt érhetőek el, másrészről pedig azért, mert a felhasználók csak a Windows Áruházhoz fordulhatnak, ha az UWP-t kihasználó programokat szeretnének -- igaz, van lehetőség arra, hogy ezt a user megkerülje, de Sweeney attól tart, hogy ezt bármikor kikapcsolhatja a Microsoft a Windows 10 egyik kötelező frissítésével. Úgy látja, hogy a Windows Áruházzal a Microsoft a saját malmára hajtja a vizet, miközben tisztességtelen módon hátráltatatja a fejlesztőket és a kiadókat, akik közvetlenül a felhasználóknak szeretnének árulni.

„Szerintem ez a legagresszívabb megmozdulás, amit eddig a Microsoft művelt.” -- jelentette ki Sweeney.

Az Epic fejese szégyenteljesnek nevezte a szituációt, mondván, hét hónappal a Windows 10 megjelenése után az Áruházból hiányoznak a legnagyobb nevek, azok a programok, amik meghatározzák a PC-s élményt. „Hol a PhotoShop? A Grand Theft Auto 5? A FIFA 16? Vannak jó mobilos játékok PC-s átiratai, és vannak igazi furcsaságok is, mint például 2004-ből a GTA PC-s változatának Androidos átiratából portolt Windows 10-es kiadás. A legjobb programok nem kaphatóak, a Microsoft saját termékeit leszámítva. Vajon a Microsoft tényleg úgy gondolja, hogy a független fejlesztők és kiadók, akik imádják a szabadságukat, fel fognak iratkozni erre UWP-fiaskóra?”

Tim Sweeney szerint, ha a Microsoft nem tesz lépéseket abba az irányba, hogy az Univerzális Windows Platformot nyitottá tegye, az egésznek meg kell és meg is fog halni, erről tenni fog az ipar.

Azt is mondta, hogy a fejlesztők, a kiadók és a játékosok sem bízhatnak meg a PC-s UWP-ben, ameddig a Microsoft sunyi és semmilyen válaszokat ad, mintha egy PR problémáról van szó. „Ez nem egy PS probléma, hanem a Microsoft szemléltével van probléma.”

A Microsoft természetesen nem hagyta szó nélkül a kritikát. Kevin Gallo, a Windows részleg alelnöke közleményében kihangsúlyozta, hogy a Univerzális Windows Platform teljesen nyitott, amit minden fejlesztő használhat, és minden áruházban alkalmazható, illetve folyamatosan azon vannak, hogy segítsék a fejlesztők munkáját. 

microsoft.jpg